Cep Telefonlarını Gece Şarja Takıp Yatanlar Dikkat

Cep telefonu kullanıcıları genellikle gece yatarken telefonlarını şarja takmayı daha çok tercih ediyorlar. Bu durum zararlarından haberleri var mı? 

Cep Telefonlarını Gece Şarja Takıp Yatanlar Dikkat

Akıllı telefonların neredeyse hepsinin pek sevilmeyen, ortak bir yanı var. Onları 24 saatte bir, genellikle kolayımıza geldiğinden her gece şarj etmemiz gerekiyor.

Telefonumuzu yattığımız saatten sabaha kadar şarja bırakmak, gerçekten iyi bir fikir mi? Bu davranışımız, cihazımızın piline kalıcı bir hasar veriyor mu? 

International Energy Agency (IEA) gibi kuruluşlar sayesinde telefon şarj adaptörlerin verimliliğinde son senelerde önemli geliştirmeler yapılmış olması. 

IEA'nın "bir watt" girişimi, 2013 sene ve sonrasında çoğu elektronik cihazın adaptörünün "bekleme" sırasında güç tüketimini 1 watt'ın altına ve daha sonra yarım watt'ın altına düşürdü. 

Adaptörünüz fişe takılı olsa bile, onu herhangi bir cihaza takmadıysanız, enerji tüketiminiz çok az.

Bunlar elbette son birkaç sene içinde çıkan bir telefon ve adaptör kullanıyorsanız geçerli. Bununla birlikte yarım watt, araştırmalara göre tüm senede bir sıcak banyoda harcadığınız enerjiye denk geliyor. Bu yüzden adaptörü fişten çekmenizde veya prizdeki gücü kesmenizde fayda var, ama güç tüketimi çok düşük olduğundan bu işi çok fazla kafaya takmayın.

Bununla birlikte araştırmalar, evinizdeki tüm "bekleme" konumundaki cihazların gücünü kesmeniz halinde, senelik tasarrufunuzun 100 doları aşabileceğini gösteriyor.

Akıllı telefonlar neredeyse hepsi, lityum iyon pilleri kullanıyorlar. Bu piller daha çok şarj olduklarında veya tamamen boşaldıklarında istikrarsız ve tehlikeli bir hale gelebiliyorlar. 

Piller ve modern adaptörler, böyle bir durumun yaşanmasına engel olacak mekanizmalarla donatılmış durumdalar. Yani şarj seviyesi yüzde 100'e ulaştığında pile giden akım, kesilmiş oluyor.

Bu durumda telefonunuz, şarj seviyesi yüzde 100'e ulaştıktan sonra gece boyunca kısa aralıklarla şarj ediliyor. Bu yüzden pile zarar vermemek için telefonunuzla birlikte gelen adaptörü kullanmanızda fayda var.

Enerji tüketiminin yanında pilinizi devamlı olarak yüzde 100'de tutmak, pilinizin ömrünün biraz daha hızlı tükenmesine sebep olabilir. Fark çok olmasa da, lityum iyon pillerin tamamen şarj edilmemeyi tercih ediyorlar.

Gelecek akıllı pillerde Çok uzak olmayan bir gelecekte şarj süreleri, birkaç dakikaya kadar gerileyecek. Bu durumda gece yarısı şarj etme işi, tarihe karışmış olacak. 

Piliniz şarj olduktan sonra kabloyu sökmek ve adaptörü fişten çekmek, pilinizin sağlığı ve enerji tüketimi konusunda bir miktar olumlu etkiye sahip olsa da bu sorunlar, yakında çözülmüş olacaklar.

Bunlar gerçekleşene dek çevre adına daha az enerji tüketmek için şarj saatinizi değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Kaynak : Takvim

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER