Teknoloji Şirketleri Google'ı Avrupa Birliği'ne Şikâyet Etti

Dünyanın çeşitli ülkelerinden toplam 130 teknoloji şirketi ve 28 dernek, rekabet dosyalarına bakan Avrupa Birliği Komisyonu' Kıdemli Başkan Yardımcısı Margrethe Vetsager'e, Amerika merkezli Google'ı şikayet eden bir mektup gönderdi.

Teknoloji Şirketleri Google'ı Avrupa Birliği'ne Şikâyet Etti

Mektupta, Avrupa Birliği Komisyonu' 2017' yılın kararına rağmen Google'ın piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı ve internet arama sonuçlarında kendi özel hizmetlerine iltimas sağlamayı sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Teknoloji şirketlerin ürünler, konaklama, seyahat ya da iş ilanları gibi alanlarda aralarında rekabet ettiği belirtilen mektupta, Google'ın bu alanda adil biçimde rekabet etmeyen bir rakip olduğu söylendi.

Mektupta, Google'ın genel arama sonuçları sayfalarında diğer şirketlere eşit muameleyi sağlaması için Avrupa Birliği Komisyonu' mevcut araçlarını kullanması talep edildi.

Süreç hakkında

Avrupa Birliği, arama motoruyla kendi alışveriş hizmetlerine avantaj sağladığı ve hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google'a yönelik inceleme başlatmıştı.

İnceleme neticesinde Avrupa Birliği, Google'ın alışveriş hizmetindeki karşılaştırma stratejisinin rekabet kurallarını ihlal ettiğine, şirketin arama sonuçlarında kendi karşılaştırma hizmetini teşvik edip ve rakiplerin görünürlüğünü azaltıp, arama motoru olarak pazar hakimiyetini suistimal ettiğine karar vermişti.

Avrupa Birliği Komisyonu, bu sebeple 2017' yılında Google'a 2,42 milyar avroluk para cezası vermiş, arama motorundan alışveriş hizmetinde rakiplerine eşit muamelede bulunmasını talep etmişti.

Google, söz konusu cezayı temyize götürmüştü.

Avrupa Birliği' faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi Avrupa Birliği Komisyonu'nda bulunuyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, söz konusu incelemede rekabete ya da antitröst yasalarına aykırı bir durum tespit ederse buna son veriyor ve firmalara yüksek para cezaları uyguluyor.

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2020, 23:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER