Bu kez Suriye'den geliyor: 9 kente uyarı!

Bahar aylarında sıkça görülen toz taşınımı, bu kez Suriye'den ülkemize geliyor.

Bu kez Suriye'den geliyor: 9 kente uyarı!

Bahar aylarında sıkça görülen toz taşınımı, bu kez Suriye'den ülkemize geliyor. Hafta başında Güneydoğu Anadolu kentlerinde toz taşınımı beklendiğini bildiren Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çamurlu yağmur görülebileceğini ve astım, nefes darlığı gibi rahatsızlığı olanların dikkatli olması uyarısında bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), yarın, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu için toz taşınımı uyarısında bulundu.

MGM'den yapılan açıklamaya göre, yarın (31 Ekim 2022 Pazartesi günü) sabah saatlerinden itibaren Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş ile Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman'da, Suriye kaynaklı toz taşınımı bekleniyor.

Ulaşımda aksamalar ve çamur şeklindeki yağışlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

TOZ TAŞINIMI GENELLİKLE BAHAR AYLARINDA GÖRÜLÜYOR"

Toz taşınımın özellikle ilkbaharda olmak üzere, bahar aylarında görülen bir hava olayı olduğunu belirten Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, "Toz taşınımı olayı, Akdeniz'de oluşan bazı alçak basınç sistemleriyle özellikle Kuzey Afrika'dan gelen toz taşınımıyla olur.

Çöl üzerinden kalkan yapılarla üzerimize doğru gelir. Bu sistem güneyli rüzgarların oluşmasıyla olur. Güneyli rüzgar Orta Akdeniz'de oluşan bir alçak basınçtır. Bu da bize güneyden havayı taşıyor.

Bu güneyden gelen hava sadece Türkiye'ye özgü değil, zaman zaman Akdeniz'in kuzey kesinlerine, Yunanistan ve İtalya'ya gider. Biz de bu bölgede olduğumuz için yurdumuz etkileniyor" dedi.

"TOZ TAŞINIMI ANORMAL BİR HAVA OLAYI DEĞİL"

Son dönemlerde sıkça görülen toz taşınımının anormal bir durum olmadığına vurgu yapan Tek, "Yaz aylarına doğru toz taşınımı daha çok Güneydoğu'da görülüyor. Fakat oradaki aynı sistemle batıya gelmiyor. O yapıda, yine güneyli akışın olması yani güneyli rüzgarların gerekiyor.

Güneyli akışın olması için de bu sefer yaz aylarında Türkiye'nin üzerinde alçak basınç olması gerekiyor. Özellikle, Suriye ve Irak kaynaklı bir taşınım oluyor. Gaziantep, Mardin, Diyarbakır gibi bölgeler etkileniyor, buralardan gelen toz taşınımından" diye konuştu.

TOZ TAŞINIMI NEDEN OLUR?

Toz taşınımının temel nedeni, kuraklık ve çölleşme olarak belirtiliyor. Dünyadaki başlıca toz kaynak alanları Afrika (Sahra çölü), Asya (Gobi ve Taklamakan), Arabistan Yarımadası, Güney Amerika ile Avustralya'da bulunan çöller olarak biliniyor.

Türkiye, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkileniyor. Ülkemize olan toz taşınımı, Basra alçak basınç merkezinin daha etkili olduğu İlkbahar, Sonbahar ve yaz aylarında daha yoğun gerçekleşiyor.

Suriye ve Irak sınırına yakın yerleşimlerimiz başta olmak üzere, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi toz taşınımından en fazla etkilenen yörelerden biri.

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER