Türkiye artık kömür bağımlısı: 2053'te net sıfır hale gelmeyi hedeflemiştik

Türkiye, 2053 yılında net sıfır emisyonu hedef haline getirirken adeta bir kömür bağımlısı oldu. Türkiye kömür kapasitesinde en üst seviyeye ulaşırken, lisansı 2050 sonrasına uzanan termik santrallerin mevcut olduğu ortaya çıktı.

Türkiye artık kömür bağımlısı: 2053'te net sıfır hale gelmeyi hedeflemiştik

Türkiye bundan tam 30 yıl sonrasını düşünerek, 2053 yılında net sıfır emisyonu hedef haline getirdi. Fakat bu hedef doğrultusunda net ve kesin adımlar görülmüyor. Bu durumun tam tersine Türkiye kömür kapasitesinde en üst seviyeye ulaşmış durumda. Hatta lisansı 2050 sonrasına uzanan termik santraller bile bulunuyor.

BBCTürkçe‘nin haberine göre 2022’de Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 35’i termik santrallerden sağlandı.

İklim ve enerji alanında çalışan Ember’ın analizine göre Türkiye 2023’te Avrupa’da termik santral kapasitesini artıran tek ülke oldu. Oysa ki 2053’te net sıfır hale gelmeyi hedeflemişti.

TÜRKİYE ALMANYA'YI BİLE GEÇTİ

2000’de Almanya’nın kömürden enerji üretimi Türkiye’nin altı katıydı. Şimdiyse Türkiye Almanya’yı geçti.

Almanya, 2030’a kadar tüm termik santrallerini kapatacağını açıkladı. Türkiye’yse 2023’te geliştirilmekte olan termik santral projelerinin kapasitesi açısından Çin ve Hindistan’ın ardından üçüncü sırada yer aldı.

Dünya çapında enerji projelerini takip eden Global Energy Monitor’a göre 2013 ve 2018 arasında Türkiye’de işletilen kömürlü santral kapasitesi yüzde 50 artarak 18,8 GW’a çıktı. 2018’den bu yana, kömür gücündeki artış hızı önemli ölçüde yavaşladı ve 2022’de 20,8 GW’a ulaştı.

Tahminler Türkiye’de kömür kapasitesinin ‘tepe noktayı gördüğü’ yönünde. Her ne kadar kısa vadede kömür başta olmak üzere fosil yakıtları terk etmeyi planlamıyor.

Türkiye neden kömürden çıkamıyor?

Ember Türkiye, Ukrayna ve Batı Balkanlar Bölge Lideri Ufuk Alparslan, Türkiye’deki santralların kapatılmasındaki durumu şöyle anlattı: “Türkiye’de elektrik üretim lisansının süresi 2050 yılının sonrasına dek uzanan termik santraller var. Devlet bu santrallere kendi cebinden tazminat ödemek istemiyor. Tazminat ödenmesi durumunda bazı kömür santrallerinin kapanmayı değerlendirebileceğini tahmin ediyorum.”

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER