4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİ:ÇOCUĞUNU KÜÇÜK DİYE OKULA GÖNDERMEYEN CEZA ALACAK MI ?

Hürriyet Gazetesi 4+4+4 dosyasını açtı. İşte Bakan Dinçer’in anlatımıyla 4+4+4 sistemi Yaklaşık 3 aydır tartışıldı, tartışılmaya da devam ediyor

4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİ:ÇOCUĞUNU  KÜÇÜK DİYE OKULA GÖNDERMEYEN CEZA ALACAK MI ?

ÇOCUĞUNU  KÜÇÜK DİYE OKULA GÖNDERMEYEN CEZA ALACAK MI ?

 Yasa çıktı, ancak hâlâ belirsiz, bilinmeyen yönleri bulunuyor. Okula başlama yaşı, seçmeli ders, birinci sınıf müfredatı, fiziki mekânlar, e-kayıt konusunda kafalarda hâlâ soru işaretleri var. Hürriyet Dünyası bütün yönleriyle veli ve uzmanlardan görüşlerle 4+4+4 dosyasını açtı.

BAKAN DİNÇER 4+4+4 SORULARINA CEVAP VERDİ

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yaklaşık üç aydır tartışılan ve hâlâ birçok konuda belirsizliği olan 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Dinçer, 4+4+4 ile ilgili merak edilen birçok soruya yanıt verdi. Birinci sınıfa başlama yaşından seçmeli derslere, müfredattan öğretmen eğitimine kadar yeni sistemle ilgili bilinmeyen birçok soruyu Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e sorduk:

BU YIL İLKÖĞRETİMDEN MEZUN OLANLARA DİPLOMA VERİLİYOR MU?

- Hayır, onlar 12.sınıftan mezun olunca diploma alacak.
YA 4.SINIFI BİTİRENLER?
- Evet. Onlar da sertifika alacaklar.

VELİ ÇOCUĞUNU OKULA GÖNDERMEZSE, ERTELERSE NE OLACAK ?

- Bunu velinin tercihine bırakmayacağız. 66 aydan önce tercihe bıraktık zaten. 60 ile 66 ay arasında velinin tercihi var demişsek öbürü için tercihi olmayacağını ifade etmiş sayılırız.

İSTİSNALAR OLAMAZ MI ?

- İstisna velinin, öğretmenin, okul müdürünün vereceği bir kararla oluşmayacak. İstisna konunun uzmanlarının vereceği kararla oluşturacak. Velinin keyfince “Benim çocuğum eğitime müsait değil veya çocuğumu bu yaşta göndermek istemiyorum” diyeceği bir husus değil. Biz çocuklarımızı 66 aydan sonra adrese dayalı kayıt sistemine göre 66. ayını dolduran çocuklarımızın kayıtlarını otomatik yapacağız.

ÇOCUK HAZIR DEĞİLSE YA DA FİZİKEN UYGUN DEĞİLSE ?

- İstisnai durumlar varsa bunu doktor raporuyla veya psikolog raporuyla konunun uzmanlarıyla belgelendirmeleri halinde istisnai olarak değerlendirilir. Bunu sadece 66 aylıklar için de düşünmenin gereği yok. 66 aylık, 72 aylık, 84 aylık fark etmez. Bu çocuğun özel bir durumudur ve biz de çocuğun özel durumunu şimdiye kadar hesap etmiştik zaten. Göz önüne alıyorduk, şimdiden sonra da göz önüne almaya devam edeceğiz. Okulların fiziki donanımı bu yeni sisteme ayak uyduracak mı? 1 milyon 200 bin yerine 1 milyon 800 bine yakın çocuk birinci sınıfa başlayacak.

FİZİKİ İMKANLARINIZ, SINIFLARINIZ YETERLİ Mİ?

- Ben merak ediyorum okul ve derslik bu işe yetmeyecek diyenler hangi bilgiyle bunu söylüyorlar. Tahmin ediyorum ki bunu söyleyenlerin küçük bir dünyası var. Muhtemelen kendi tecrübesiz olduğu okulla, çocuğunu gönderdiği veya yakınının gittiği okulla bir tecrübeden bahsediyor olabilir. Bu derslik sayısıyla ilgili tüm bilgileri her rakamıyla paylaşıyoruz aslında. Okulla ilgili derslik başına düşen öğrencilerle ilgili bilgileri biz biliyoruz.

SABAHÇI-ÖĞLENCİ YAPARAK MI SORUN ÇÖZÜLECEK ?

- Eğer öyle yapacak olursak hiç yaşanmayacak zaten de. Şimdi çok basit bir mantıkla bile şöyle bir sonuca ulaşabilirsiniz. Bu sene 9 bin derslik devreye soktuk. Müdür odaları da dersliğe çevrildi. Biz okullardaki müdür odalarını dersliğe çevirmiyoruz. Projemizde olmadığı halde müdürlerin derslikleri kendilerine makam odası yapmış olmasından hareketle herkesi kendi yerine gönderiyoruz. Müdür odasını küçük gördüğü için dersliği makam odası yapmıştı ve kendi odasını da müdür yardımcılarına vermişti. Biz bunları değiştiriyor, projeye uygun hale getiriyoruz. 8 bin 900 civarında da yine derslik kazanmış olacağız.

SORUN OLAN İL YOK MU ?

- Zaten büyük illerimizde, aşağı yukarı 10 ilde bu sorunumuz var ve devam edecek. İstanbul’da bu sorun var zaten.
Okula başlama yaşı sadece 3 ay öne çekildi
 
 
4+4+4 ile ilgili merak ettikleriniz

2007 DOĞUMLU ÇOCUĞU İLKOKULA DEĞİL DE, ANAOKULUNA GÖNDERECEK AİLELER YİNE CEZA ALACAK MI?

- 2007 yılı doğumluları doğum aylarına göre ayrıştırarak değerlendirmek gerekir. 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı için 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle 66. ayını dolduranların kayıt işlemi e okul sistemi üzerinden merkezi sistemle yapılacaktır. 30 Eylül 2007 tarihinden sonra doğan ve gelişim yönünden yeterince hazır olduğu düşünülen 61-66 ay arasındaki çocuklar ise velisinin istemesi halinde ilkokula yönlendirilebilecek, aksi halde okulöncesi eğitim kurumlarına devamları sağlanacaktır.

5. SINIFLARIN TEMEL DERSLERİNE BRANŞ ÖĞRETMENLERİNİN GİRECEĞİ TARAFINIZDAN SÖYLENMİŞTİ. ANCAK İNTERNETTE DOLAŞAN BAZI SÖYLEMLERDE SINIF ÖĞRETMENLERİNİN GİRECEĞİNDEN BAHSEDİLİYOR. BU KONUYLA İLGİLİ BİR KEZ DAHA BİZİ AYDINLATIR MISINIZ?

- Sınıf öğretmenleri birinci kademede (ilk dörtte), branş öğretmenleri ise ikinci ve üçüncü kademede (dörtte) kadrolu olarak görev yapacaklardır. Ortaokullarda tüm derslerde branş öğretmenleri görev alacaktır.

ANASINIFLARINDA ESKİ 60-72 AYIN PROGRAMI
UYGULANMAYACAK HERHALDE. O ZAMAN 48-66 İÇİN BİR PROGRAM MI HAZIRLANACAK?

- Okul öncesi programları revize edilecektir.

VELİ 66 CEZASINI ÖDEYİP İLKOKULA ÇOCUĞUNU KAYDETMEYİP, ANASINIFINA YAZDIRABİLİR Mİ?

- Bunu velinin tercihine bırakmayacağız. 66 aydan önce tercihe bıraktık zaten. 60 ile 66 ay arasında velinin tercihi var demişsek öbürüsü için tercihi olmayacağını ifade etmiş sayılırız.

BİRİNCİ SINIF MÜFREDATI ÖZELLİKLE İLK DÖNEM İÇİN OKULÖNCESİ MÜFREDATINA YAKLAŞTIRILACAK MI? ÖĞRENCİLER İLK 4 YILDA GEÇEN SENEDEN DAHA MI AZ ÖĞRENİM KAZANIMLARI OLACAK?

- İlkokul programları kademeli olarak yenilenecektir. Özellikle ilkokula başlama yaşına paralel olarak program hazırlıklarımız daha önceden başlamış ve tamamlanmak üzeredir. 2012-2013 eğitim-öğretim yılı için yeni ders kitapları yazılmasını gerektirecek boyutta bir program değişikliği olmayacaktır. Ancak izleyen öğretim yıllarında kademeli olarak öğretim programlarında uyarlamalar ve buna bağlı olarak da ders kitaplarında bazı değişiklikler yapılması gündeme gelebilecektir. Biz okuma-yazmayı 2. dönemin sonuna doğru kaydırıyoruz.
 

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
selim
selim - 12 yıl Önce

2007 mart doğumlu çocuğumu birinci sınıfa göndermiyorum, parası neyse verecem..benim çocuğumunda 2006 çocuklar gibi anasınıfı eğitimine ihtiyacı var.

EYÜP MICIK
EYÜP MICIK - 12 yıl Önce

Devlet yapması gereken bir çok görev varken bu görevleri bırakıp 5 yaşındaki çocuğun geleceğini etkileyecek uygulamalr yapmasını tasvip etmiyorum.Bu çocuğun kendinden yaklaşık 1,5 yaş büyük çocuklar ile aynı sınıfı paylaşması ve olası bir hareketi ile(mesela tuvalet ile ikgili) kendinden büyük çocuklarca hor görülmesi,aşağılanması ve ezilmesi çocuğun geleceğini etkileyecektir.Buna karar veren uzmanların sertifikalarını nasıl aldıkları arştırılmalıdır.Benim konuştuğum tüm uzman psikologlar bunun yanlış bir uygulama olduğunu söylüyorlar.Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir ya da isteğe bağlı olarak serbest bırakılmalıdır.Yoksa o uzmanlar ve Bakan bey gelip Ana sınıfına bile gitmek istemeyen ve an az 40 gün gitmeyen benim oğlumu her gün kaldırıp okula götürmesi gerekebilir.

wedolly
wedolly - 12 yıl Önce

AYNEN KARDEŞ, BENİMKİDE 2007 MART DOĞUMLU. TAM SINIRDA. BENDE GÖNDERMEYİ DÜŞNMÜYORUM, BU ÇOCUKLAR DAHA KENDİ BAŞLARINA TUVALET İHTİYAÇLARI BAŞTA OLMAK ÜZERE BİR ÇOK İHTİYACINI HENÜZ KENDİSİ KARŞILAYABİLECEK KAPASİTEDE DEĞİL. NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK.

Nermin Gürbüz
Nermin Gürbüz - 12 yıl Önce

okula yenibaşlayacak kızım var. Bir özel okulda Hazırlık sınıfında bu yıl eğitimimizitamamladık.Hazıırlık sınıfında birinci sınıftan biraz daha hafif bir eğitim aldık o kadar gerildik ki geceleri dişlerimi gııcırdatmaktan bir azı dişimi kaybettim kızım da şu anda kekeleyerek konuşuyor. Benim görüşüm yeni eğitim sisteminin hem velileri hem çocukları rahatlatacağı ve çocuklarımızın daha çok sosyalleşebileceği yönündedir.yarışmak isteyenler yarışmalarına devam etsinler ama unutmamak gerek!çocuklarımızın mutluluğu ve sağlığı olmadan akademik başarının önemi yok ve mutsuz çocuklar mutsuz toplum demek.

gamze fakıoğlu
gamze fakıoğlu - 12 yıl Önce

benim çocuğumda mart 2007 doğumlu bende bu sene öğlenci olarak anasınıfına gönderdim. kaç kere altına yaparak geldi bunları neden düşünmezler sayın bakan en azından anasınıfı öğretmeninin bir görüşüşünü alsaydı bizim öğretmenimizin söylediği ben sınıfımda okula gidecek öğrenci göremiyorum dedi... zaten her halikarda özel okula vereceğim anasınıfına da versem öbür tarafın cezasıyla 7 milyar ödeyeceğim özel okul 1 de versem aynı parayı ödeyeceğim hiç bir şekilde benim çocuğumu okula alamzlar cezaysa ceza aldığımız 3 kuruşuda özel okullara yatırtsınlar ....geceleri altına bez bağlıyorum okula giderkende bağlarız artık....

erdal aslan
erdal aslan - 12 yıl Önce

bir ulusun geleceğini genc nesilleri(çocklarımızı)körelterek,onları yanlış eğitim sisteminin içine sokarak karartırsınız.düşünün bir kere kac milyon cocuk alınan bu eğitim sistemi sebebiyle adaptasyonu sağlıyamama nedeniyle çağın gerisinden gelecekler coğu başarısız olacak ve ulusun yapı taşları zedelenmiş olacaktır.cok şeyler denenir ama bu ulus yıkılmaz,ancak nasıl yıkılır yanlış eğitim sayesinde.tanrı ulusumuzu bütün kötülüklerden korusun.

zühre
zühre - 12 yıl Önce

benim çocuğum eylül ayında 5.5 yaşında olucak ve ben kesinlikle yollamayı düşünmüyorum.göz göregöre çocuğum ezilicek buna müsade edemem.çocuğum mart 2007 doğumlu ,anaokuluna vermeyi düşünüyorum.

hamide lal
hamide lal - 12 yıl Önce

allah dinçere merhamet versin sınısımız çok kalabalık okulumuz çok pis tuvaletler berbat ağlayan coçuklardan geçilmiyor kolidorlar sınıfta 67 aylık ve 83 aylık cocuklar var lütfen halkın sesini duyun ve iptal edin en azından bu sene


SIRADAKİ HABER