562 BİN DAHİYE OSMANLI MODELİ EĞİTİM

Milli Eğitim Bakanlığı her ülkenin nüfusunun en az yüzde 2-3'ü olarak ifade edilen üstün yetenekli çocukların eğitimi için kapsamlı bir rapor hazırladı.

562 BİN DAHİYE OSMANLI MODELİ EĞİTİM
562 Bin Dahiye Osmanlı Modeli Eğitim!
 
Çocuğunuz bu özelliklere sahipse o da bu sistemden yararlanacak
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı her ülkenin nüfusunun en az yüzde 2-3'ü olarak ifade edilen üstün yetenekli çocukların eğitimi için kapsamlı bir rapor hazırladı. 
 
Türkiye'de 562 bin 500 üstün yetenekli çocuk olduğunu belirleyen Bakanlık, Bilim ve Sanat Merkezleri'nde verilen eğitimin yanı sıra; çocuklara lise düzeyinde yatılı okullar açma kararı aldı. 
 
Üstün yetenekli ve zeki çocukların özel olarak yetiştirilmesi bakımından geçmişteki Enderun Mektepleri sistemine benzetilen okullarda, çocuklar yetenekleri ölçüsünde eğitim görüp yatılı kalabilecek.
 
Bakanlık özel yetenekli çocuğu, "zeka, yaratıcılık, sanat, liderlik kapasitesi, motivasyon veya özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde performans gösteren birey" olarak tanımladı. 
 
Bu çocuklara verilecek eğitim için kılavuz hazırlayan Bakanlık, ilköğretim düzeyindeki çocuğun yeteneği doğrultusunda Gençlik ve Spor İl müdürlükleri, Kültür ve Turizm İl müdürlükleri, üniversiteleri bilgilendirilecek, çocuklar Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ve BİLSEM'lerde özel eğitimlere alınacak.
 
ÇOCUĞA ÖZEL DOSYA
 
Öğrenciler, bulundukları okulda akranları ile birlikte okulun ve bölgenin koşullarına bağlı olarak, hafta içi ve hafta sonu destek eğitimi alacak. Özel yetenekli öğrenci için okulu, bir "Ürün Seçki Dosyası (ÜSD)" hazırlayacak. 
 
Dosyada çocuğun bilgileri ve hangi alanlarda yetenekli olduğu yer alacak. Bakanlık Rehber ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) yapılan testler sonucunda ileri düzeyde yetenekli olduğu belirlenen öğrencilere yönelik tedbirler alacak. 
 
Bu çocuklar için özellikle lise düzeyinde ülke genelinde yatılı okullar açılacak. BİLSEM'ler haricinde bu okullarda da eğitim almaları sağlanacak. Raporda toplumların yüzde 2-3'ünün özel yetenekli olduğu belirtildi. Türkiye'de 562 bin 500 çocuğun özel yetenekli olduğu belirtildi. 
 
Bu çocukların 18 bin 750'sinin 3–18 yaş arasında olduğu vurgulandı. Dünyada bazı ülkelerin özel yetenekli öğrencileri tanımlamada kullandıkları yüzdelik dilimler ise şöyle açıklandı: "ABD'de yüzde 2–10, Körfez Ülkeleri'nde yüzde 10, Güney Kore'de yüzde 4, Yeni Zelanda'da ise yüzde 2."
 
 
Bakanlık bu özelliklere dikkat eden çocukları şöyle açıkladı;
 
Çabuk öğrenme
 
En az bir yetenek alanında yaşıtlarının üstünde performans gösterme
 
Dili etkili kullanma
 
Merak ve bazı konulara yoğun ilgi gösterme
 
Güçlü bellek
 
Özgün ifade biçimlerine sahip olma
 
Okumaya düşkün olma
 
Neden sonuç ilişkisi kurma.
 
Genelleme yapmada, ilişkileri görmede, bilgilerin transferinde yaşıtlarından ileri seviye.
 
 
Habertürk
Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER