Açık öğretim ortaokuluna başvurular, 12 Eylül'de, açık öğretim lisesine başvurular ise 26 Eylül'de sona erecek. Başvurular, tüm halk eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezlerinde bulunan irtibat bürolarınca alınacak.
TEOG sınavları sonucunda bir ortaöğretim kurumuna yerleşen ancak bu okullara çeşitli nedenlerle devam edemeyecek öğrenciler, yerleştikleri okullardan veya tamamladıkları ortaokullardan alacakları öğrenim durumu belgeleri ile açık öğretim liselerine kayıtlarını yaptırabilecek.
Mesleki Açık Öğretim Lisesi'nin yeni kayıtları ise yarından itibaren 19 Eylül'e kadar il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin belirlediği meslek liselerinde yapılacak.
4 okul türünün özellikleri
Bakanlıktan alınan bilgiye göre, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren Açık Öğretim Ortaokulu, Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu olmak üzere 4 okul türü bulunuyor.
Bu okullarda üç milyonun üzerinde öğrencinin kaydı bulunuyor. Bu okullar çeşitli sebeplerle öğretimlerini tamamlayamamış veya örgün öğretim okullarına devam edemeyen öğrenciler için önemli bir fırsat sunuyor. Bu okullar sayesinde, evinden dışarı çıkamayan engelli vatandaşlar, cezaevindeki vatandaşlar gibi dezavantajlılar da eğitim fırsatlarından yararlanma imkanı buluyor.
Açık öğretim ortaokulunda, herhangi bir nedenle ortaokula devam edememiş vatandaşlara yönelik olarak uzaktan öğretim olanağı sağlanıyor ve yılda 3 dönem sınav yapılıyor. Başarılı olunması halinde 1 yıl içinde ortaokulu bitirmek mümkün hale geliyor.
Açık öğretim lisesi ise program içeriği bakımından örgün eğitimdeki genel liselerin program içerikleriyle aynı olmasına karşın ders geçme ve kredili sisteme göre öğretim yapılıyor. 18 yaş ve üzerindeki örgün eğitim çağı dışındaki öğrenciler, sınavlara girip başarılı olmaları halinde 2,5 yılda açık öğretim lisesini bitirebiliyor.
901 bin 519'u aktif olmak üzere 2 milyona yakın öğrencisi bulunan açık liselerin kuruluşundan bu yana 655 bin öğrenci mezun oldu.
Ülke genelinde 710 merkezde sınav yapılmakta olup bin 200'e yakın halk eğitimi merkezi ve mesleki eğitim merkezlerinde kayıt ve öğrenci işlemleri yürütülüyor.
Mesleki ve açık öğretim liselerinde ise 8 dönemde alanlara göre toplam 220 -242 kredi ile mezun olunuyor. Bu liselerde aktif öğrenci sayısı 302 bin 268 olup toplam da 500 bine yakın öğrencisi bulunuyor. Kuruluşundan bugüne kadar 167 bin öğrenci bu okuldan mezun oldu.
Mesleki ve teknik açık öğretim okullarında ise Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi Kursu, emlakDanışmanlığı, Mortgage Brokerliği, Bilgisayar İşletmenliği, Bilgisayar Destekli Üç Boyutlu Çizim (Autocad) ve Ön Muhasebe kursları düzenleniyor.
Bu okul türünde diploma değil sertifika verilmektedir. Yapılan merkezi sistem sınavları ve yüzyüze sınavlar sonucunda program sonunda öğrenciler sertifikalandırılılıyor.
Nakiller nasıl yapılacak?
Örgün eğitim okullarından ayrılarak açık öğretim liselerine gelen öğrenciler, tasdikname veya öğrenim durum belgesi ile başarılı derslerin kredilendirilmesi yapılarak kayıt yaptırıyor. Her okuldan liselere öğrenci nakli yapılabiliyor.
milliyet
Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2014, 00:00
milliyet