AKP'li Akbaşoğlu'ndan 'EYT'de prime takılanlar'la ilgili açıklama

AKP Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, EYT ile ilgili işe giriş tarihine bağlı olarak sigortalılık prim gün sayısı şartının kademeli olarak 5 bin ile 5 bin 975 arasında değiştiği yönündeki sistemi yalanladı. Akbaşoğlu, "Kanun teklifiyle kademeli prim sistemi getirildiği şeklindeki söylem yalan, iftira" dedi. AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, "1999 öncesi sigorta girişi olanların başlangıca göre pirim gün sayısı kademeli olarak 5.000 ila 5.975 gün arasında değişiyor" demişti.

AKP'li Akbaşoğlu'ndan 'EYT'de prime takılanlar'la ilgili açıklama

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda dün kabul edilen EYT düzenlemesini içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Teklifi, salı günü TBMM Genel Kuruluna getirmeyi ve aynı gün yasalaştırmayı öngördüklerini ifade eden Akbaşoğlu, yurttaşların, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren başvurularını yapabileceğini belirtti.

Başvurularda e-Devlet'in tercih edilmesinin hem başvuranlar hem Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) için rahatlık verici olacağını dile getiren Akbaşoğlu, "Arzu eden SGK'ye bizzat gidip başvuru yapabileceği gibi posta yoluyla da başvuru yapabilme imkanı söz konusu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bunu kamuoyuna duyuracaktır. Bunun teknik altyapı çalışması da yapıldı." diye konuştu.

AA'ya konuşan Akbaşoğlu, yürürlükteki mevzuata göre, EYT'lilerin, hangi ay müracaat ettilerse takip eden ay başından itibaren emeklilik maaşını almaya hak kazandığına değinen Akbaşoğlu, "EYT'liler 1 Mart'tan itibaren emeklilik maaşını almaya hak kazanabilecekler." dedi.

Akbaşoğlu, 1999'daki yasal düzenleme kapsamında prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş şartını taşıyanların emekli olabildiğini anımsattı.

MUHALEFETİ HEDEF ALDI

Akbaşoğlu, EYT düzenlemesi konusunda algı yönetimi oluşturulmaya çalışıldığını iddia edeerek, "toplamda 5 milyon insanın yararlanabileceği bir kanun teklifinin yasalaşma sürecini sabote etmek, çarpıtmak isteyen bir muhalefet ve onlarla beraber hareket eden bir yapı söz konusu. Bu, gerçeği saptırmaktır." ifadesini kullandı.

"EYT teklifiyle ilave şartlar getirildi" açıklamalarına değinen Akbaşoğlu, "Bu, külliyen yalan, iftira. Hukuken dezenformasyon anlamında kamuoyunu yanıltmaya dönük bir yanlış. Asla yeni, ilave şart getirmiyoruz, daha önceden var olan üç şarttan yaş şartını tamamen kaldırıyoruz. Şart ilave etmiyoruz, tam tersine yaş şartını kaldırıyoruz. İşin hakikati budur, bunun dışında hiç kimseye itibar edilmemesi lazım. Muhalefet, bu konuyu sabote etme, değersizleştirme noktasında çarpık bir zihniyetle, EYT'lilerin sevincini ortadan kaldırmaya dönük bir tutumla hareket ediyor." dedi.

EYT düzenlemesine yönelik iddialara tepki gösteren Akbaşoğlu, şunları kaydetti:

"Teklifimizle kademeli prim sistemi getirildiği şeklindeki söylem yalan, iftira. AK Parti'den önce çıkan kanun üç şart getirmişti; sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş şartı. Biz bu üç şarttan yaş şartını ortadan kaldırarak 2 milyon 250 bin insanımızın 2023 içinde emekli olabilmek hakkını getiriyoruz. Allah'ın izniyle aileleriyle beraber 10 milyon insanımıza dokunmuş oluyoruz. Sigortalılık süresini 9 Eylül 1999'dan öncesine taşıyabilen bütün kardeşlerimizin, çalışanlarımızın, 3-5 sene sonra bu yasadan yararlanabilme haklarını getiriyoruz. Onların da yaklaşık 5 milyon çalışanımız olduğunun bilinmesini istiyorum. Bu konuda herkes müsterih olsun."

AKP'Lİ TUNÇ GÜNDEME GETİRMİŞTİ

TBMM Başkanlığı'na sunulan emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yasa teklifinde dikkat çeken bir karara gidildiği belirtilmiş, daha önce duyurulan "5 bin prim gün" şartının kademeli olarak 5 bin 975 güne uzatıldığı bildirilmişti.

Tartışmanın odağını AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç'un tweeti oluşturmuştu. İlk tweetinde 5 bin prim günü açıklaması yapan Tunç, birkaç saat sonra attığı twette şu bilgiyi paylaşmıştı: "1999 öncesi sigorta girişi olanların başlangıca göre prim gün sayısı kademeli olarak 5.000 ila 5.975 gün arasında değişiyor. Düzenleme ile yaş şartı kalkıyor, kadınlar 20, erkekler 25 yıl sigortalılık süresi ve 5.000 ila 5.975 arası değişen prim gün sayısını doldurmaları gerekiyor."

CHP'li Özgür Özel, EYT düzenlemesine ilişkin kanun teklifinde, prim günüyle ilgili 5975'e kadar kademelendirme olduğunu belirterek, "Kanun teklifinde, prim günüyle ilgili 5975'e kadar kademelendirme var. Bu, yeni bir mağduriyet, kabul edilebilir değil. Yeni bir mağduriyet yaratmamak için mutlaka 9 Eylül 1999 ile 2008 arası sigortalılara yönelik bir kademelendirme lazım. Teklifte bu yok. Bağ-Kur kapsamında çalışan esnaflar ve çiftçiler için 9000, kadınlar için 7200 gün konusunda ciddi mağduriyet var. Bir tarafta 5000 diğer tarafta 7200, 9000 gün kabul edilebilecek bir şey değil. Buna müdahale etmek lazım. Düzenlemeyi bu kadar geç getirip mahzurlu taraflarının çözülmemesini kabul etmiyoruz" açıklaması yapmıştı.

BirGün yazarı Prof. Dr. Aziz Çelik, özellikle işe ilk girişleri 1996-1997 olanların etkileneceğini belirterek şunları söylemişti:

"İşe giriş tarihlerine bağlı olarak işçiler, 5000 gün ile 5975 gün arasında, bunu Eylül 99 öncesinde işe girenler için söylüyorum, prim ödemek şartını da yerine getirmeleri gerekiyordu. Dolayısıyla 3 koşul bir arada arandı. Yani yaş, prim ve 20-25 yıl koşulunu bir arada yerine getirecekler. Bu durumda prim koşulu zamana bağlı olarak değişiyordu. 1976 girişlilerde 5000 günden başlıyordu, 1999’da en son işe girenlerde 5975 gün olarak değişiyordu. Yasada prim günü koşulu kaldırılmadığı için EYT’lilerin bir bölümü 94-95 girişliler kaldı, ondan öncekilerin hemen hepsi emekli oldu. Dolayısıyla büyük ölçüde prim gün koşulu 90’ların ortasından sonra işe girmiş olanları ilgilendiriyor. Bunlar için de getirilen prim gün koşulu yaklaşık 5750 günden başlıyor, 5975 güne kadar devam ediyor. 5000 günle emekli olacağını bekleyenler açısından 750 ile 975 gün arasında ek prim ödeme koşulu korunmuş oldu."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER