Anadolu liseleri gümbürtüye gitti

Anadolu Liseleri'ne kayıtlarda boş kontenjanlar açıklanmadı; özel okula kaydını yaptıranlar diğer okuldan kaydını sildirmedi; Bakanlık önlemini almadı. Yedek listede bekleyenler ise bekledikleriyle kaldı. Sonuç: 8 bine yakın boş kontenjan.

Anadolu liseleri gümbürtüye gitti

Pazartesi günü okullar açıldı, ancak birçok Anadolu Lisesi'nde sınıflar boş kaldı. Hatta bazılarında 2 veya 3 sınıf açılmadı. O okula puanı yettiği halde öğrenciler kayıt olamadı. Çünkü, kayıt dönemi sona erdi ve sınıflar doldurulamadı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) giren öğrencilere 12 tercih hakkı verdi. Bir asıl, 4 yedek liste kayıt dönemi sona erdi. Kontenjanlar dolmayınca bu kez de bir daha ek kayıt hakkı verildi. Bütün bunlara rağmen sistem kilitlendiği için öğrenciler dışarıda, Anadolu Liseleri'nde ise sınıflar boş kaldı.

 

Özellikle yüksek puanlılar boş

 

Bakanlık kontejanın yüzde 98.3'ünün dolduğunu bu nedenle kayıtları uzatmayacağını açıklarken, asıl sorunun İstanbul'daki yüksek puanlı Anadolu Liseleri'nde olduğunu gözardı etti ve boş kalan kontenjan sayısını da açıklamadı. İstanbul'da 2 bine yakın kontenjan doldurulamadı, diğer illerde de toplam 6 bin kontenjan açığı bulunuyor.

 

Özel okullular sistemi tıkadı

 

Sistemin kilitlenmesinde en önemli neden ise tercihini özel okuldan yana kullananlar oldu. Bu yıl yabancı özel okullar da SBS'yle öğrenci aldı. Aynı öğrenci hem özel okulu, hem de Anadolu Lisesi'ni kazandı. Anadolu Lisesi'ni asil listeden kazananlardan tercihini yabancı özel okuldan yana kullananlar, kazandığı Anadolu Lisesi müdürlüğüne "kaydını aldığına" dair dilekçe vermediği için bu listeden silinemedi. Silinmediği için uzunca bir dönem öğrenci Anadolu Lisesi'nin listesinde yer aldı. Sistem de bu yüzden kilitlendi.

 

Veliler tepkili: 3 yıllık emek boşuna mı?

 

Yeni sistem oluşmadan önce Bakanlığın nelerle karşılaşabileceğini önceden iyi düşünmesi gerekir. Maalesef bir kaosa dönen sistemde çaresizlik içinde başından beri kaçıncı yedekte olduğumuzu bilmeden bekledik. Oysa TC numarası ile Türkiye sınırları içinde herhangi bir okula kayıt yaptıranın göründüğü bir sistemi yapmak ve de idare etmek bu kadar zor mu? Sürekli öğrencinin gezindiği bir sistemde azınlık bir grup velinin düşüncesiz ve bencil davranması sonucunda gerçekten 3 yıl boyunca harcanan büyük emek, para ve zaman boşa gitti. Bu uygulamadan mağdur olan çocukların hakkını kim, nasıl ödeyecek?

 

Sistem iyiydi ama OYP suistimal edildi

 

Bu yıl sistem teorik olarak iyiydi, teknik olarak da iyi çalıştı, ancak uygulamada o kadar çok hata yapıldı ki. 3 yıldır sınavlara giren, dershanelere giden çocuklarımız boşuna mı çalıştı. Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) yüzünden de mağduriyet yaşandı. Bazı okullar çeşitli yöntemlerle öğrencilerini kollayıcı not ayarlaması yaptı, o öğrenciler ön sıraları kaptı.

 

Yedekteki öğrencilerin hakkı yendi

 

Yedek listede bekleyen onlarca öğrenci kendilerine boşuna sıra gelmesini bekledi. Bütün bunlar karşısında Bakanlık, yeni bir tedbir almadı. Hem dışarda kendilerine sıra gelmesini bekleyen öğrenciler mağdur oldu, hem de o okullarda görev yapan öğretmenler boşa çıktı. Yani, okulda sınıf var, öğretmen var, o okula puanı yeten öğrenci dışarda bekliyor, ancak kayıt hakkı sona erdiği için o okula gidemiyor.





Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER