BAKAN AVCI'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

'En mükemmeli budur' diyecek halimiz yok!

BAKAN AVCI'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren tasarıya ilişkin, "Kendimize göre iyi bir çalışma yaptığımızı düşünüyoruz. 'Olursa bu kadar olur. En mükemmeli budur. Buna da dokunmayın' diyecek halimiz yok. Meclis'in iradesi nasıl tecelli ederse, ona da saygı duyarız" dedi. 

Avcı, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya'yı ziyaretinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Dershanelerle ilgili düzenlemeyi de içeren tasarıyla ilgili soru üzerine Avcı, tasarının iyi bir çalışma olduğunu düşündüklerini söyledi. Dershanelerde çalışan öğretmenlerin hangi koşullarda ve nasıl bir süreçle milli eğitime entegre edileceklerine dair bir yol çizdiklerini belirten Avcı, şöyle konuştu: 

"Dolayısıyla bu tasarı kapsamlı, iyi bir çalışma oldu. Tasarının ayrıntıları Meclis'in web sayfasında var. Anlaşılmayan ne varsa orada yazıyor. Kendimize göre iyi bir çalışma yaptığımızı düşünüyoruz. 'Olursa bu kadar olur. En mükemmeli budur. Buna dokunmayın' diyecek halimiz yok. Meclis'in iradesi nasıl tecelli ederse, ona da saygı duyarız. 1 Eylül 2015 tarihinde itibariyle dönüşmüş olacak." 

Avcı, Türkiye'deki yasama kültüründe, yasa konusu, kanun konusu olacak şeylerin anayasaya, yönetmelik konusu olacak şeylerin kanuna, anlık ya da o günün ihtiyaçlarına dönük, müzakerelerle yapılabilecek konuların ise yönetmeliğe yazıldığını söyledi. 

Yönetmelik konusu bile olmayacak şeylerin daha önce 1980 anayasasına, askeri dönemden kalan anayasaya yazıldığını dile getiren Avcı, şöyle devam etti: 

"O yüz ondan herkes şikayetçi. Çünkü günün şartlarına katiyen uymuyor. Değiştirmeye kalktığınız zaman çoğunluk gerekiyor. Onun için bu tasarıda, mümkün olduğu kadar yönetmelikle çözülebilecek, yönetmelikle çözülmesi gereken konuları yasaya koymamaya çalıştık ama orada yönetmeliğin hangi ilkelerle hazırlanacağının çerçevesi çizilmiş oldu. İyi bir çalışma oldu. Bu çalışmada emeği geçen bütün bürokrat arkadaşlarımıza Başbakanlık Kanunlar Kararları ve tabii tasarıya destek veren tüm bakanlıklara, başta sayın Başbakanımız olmak üzere teşekkür ediyorum." 

Dershanelerle ilgili envanter çalışması 

Avcı, aralık ayında bütün dershaneleri kapsayan bir envanter çalışması yaptıklarını, bütün dershanelerin altyapı ve beşeri yapılarını belirlediklerini söyledi. Envanter çalışmasının sonuçlarına göre dershanelere yönelik farklı alternatifler önerdiklerini anlatan Avcı, şöyle devam etti: 

"Son durumu bir kere daha kendimiz görelim diye 2013 yılının aralık ayında envanter çalışması yaptık. Bütün dershanelerin hem fiziki altyapılarını, bina, bahçe, sınıf durumlarını hem de beşeri altyapılarını öğretim kadrosu, yönetimi gibi konularını içeren bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, şimdi onlara farklı alternatifler öneriyoruz. Bir kısmına fiziki ve beşeri altyapısı uygun olanları özel okula dönüşme imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Buna imkanı olmayanlar için farklı öğretim kurumları ana sınıfından, meslek edindirme kurslarına kadar pek çok geniş bir yelpazeyle, seçenekler sunuyoruz." 

Avcı, dershanelerin hepsinin aynı ölçekte olmadığını, Türkiye genelinde çalışan zincir dershaneler de bulunduğuna dikkati çekti. Bu süreçte 4 büyük dershane kuruluşu ile defalarca görüştüklerini, küçük dershanelerin temsilcileriyle de bir araya geldiklerini belirten Avcı, şunları kaydetti: 

"Ortaya çıkarttığımız envanter çerçevesinde seçenekleri olabildiğince genişletmeye çalıştık. Farklı öneriler gelebilir. Üst kademe yönetiminin değişimiyle ilgili bir madde var. Milli Eğitim Bakanlığının üst yönetiminin A'dan Z'ye değişeceği anlamına gelmiyor ama yapılabilecek değişiklikler için bir zemin oluşturuyor. Değişiklik yapıldığı zaman da, konumu değişen bürokratlarımızın mağdur olmaması için onlara farklı bir statü öneriyor. A'dan Z'ye bütün bürokratlar değişecek anlamına gelmiyor. Tabii biz kişiye özel düzenlemeler yapamayacağımız için genel kuralı koyuyoruz. Değiştirmek zorunda kalacağımız bürokrat arkadaşlarımızın, mağdur olmayacağı bir düzenlemeyi koymaya çalıştık." 

"Milli Eğitim müdürlerinin performansı" 

Avcı, bir gazetecinin, "Paralel yapı kapsamında bazı müdürlerin görevden alındığı iddialarını nasıl yanıtlıyorsunuz" sorusu üzerine, il milli eğitim müdürlerini değiştirmediklerini söyledi. 

Son 3 ay içerisinde il milli eğitim müdürleriyle en az dört defa toplu görüşmeler ve çalıştaylar düzenlediklerini ifade eden Avcı, şöyle konuştu: 

"4+4+4 dönüşümüzü milli eğitim müdürlerimizin koordinasyonunda yaptık. Bütün bu süreçlerde her milli eğitim müdürümüzün performansıyla ilgili bakanlık hafızasında belli bilgiler var. Bizim ölçümüz meslekli bilgi, beceri ve yeterlilik. Fişlemeyle ilgili ön incelememizi yaptık. Gerçekten böyle bir bulguya rastlayamadık. Bu konudaki bilgi ve belgeleri savcılığa illettim." 

Avcı, Tekirdağ Valiliğinin ardından Milli Eğitim Müdürü Halis İşler'i ziyaret etti ve öğretmenevinde, öğretmenlerle basına kapalı olarak görüştü. 

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER