Balıbey: Müfettişlik Sistemi Kaldırılacak

“Yeni Nesil Öğretmenler Semineri”ne katılan MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey,okullardaki müfettiş sisteminin kaldırılacağını, öğretmenin üç yılda bir bilgisinin sorgulanacağını, böylece öğretmenin sürekli olarak kendi gelişiminden sorumlu olacağını belirtti.

Balıbey: Müfettişlik Sistemi Kaldırılacak

Eyüboğlu Eğitim Kurumları tarafından gerçekleştirilen “Yeni Nesil Öğretmenler Projesi” kendini geliştiren, araştıran ve bilgi üreten öğretmenleri bir araya getiriyor.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen seminerin açılış konuşması ise MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey tarafından gerçekleştirildi. Balıbey konuşmasında öğretmenlere, yeni nesil öğretmenlerin nasıl olması gerektiği ile ilgili bilgiler verdi. Balıbey konuşmasında ayrıca, PISA (Uluslararası Öğrenci Başarısını Belirleme Programı) sonuçlarına göre Türkiye’deki öğrenci niteliklerindeki mevcut durumun pek de iç açıcı olmadığını belirtti.

 

            Okullardaki müfettiş sistemi kaldırılacak.

Konuşmasına istatistikler ile devam eden Balıbey, “Fen okuryazarlığı ortalama puan sıralamasında 57 ülke içinde 44. sırada, okuma becerileri sonuçlarında 56 ülke içinde 444 puanla 37. sırada, matematik okuryazarlığı ölçeğinde öğrencilerimizin yüzde 76,4’ü bilişsel öğrenmenin 6. basamağının 2. düzeyinde veya daha aşağısında yer alıyor. Bu oranları yükseltmek için neler yapmalıyız?  Değişimi ve gelişimi anlamlandıran, küreselleşen dünyada ulusal değerlerine sahip çıkan, bilişim teknolojilerini etkili kullanan, eleştirel düşünen, kendi öğrenmelerinden sorumlu olan öğrenciler yetiştirmeliyiz. Değişimi ve gelişimi anlamlandırırken ulusal değerlerimizden uzaklaştırmamalıyız çocuklarımızı. Bir ülkede ulusal değerler olmalı. Askerlerimiz şehit oluyor ama gençlerimizin bunlardan haberi olmuyor, ilgilenmiyorlar. Ulusal değerlerimize sahip çıkacak, okuyan, gören ama milli refleksi olan çocuklar yetiştirmeliyiz. Yeni nesil öğretmenler ise öz eleştiri yapmalı, kendini yenilemeli, yaşam boyu öğrenme ilkesini benimsemeli. Sistem çok çabuk değişiyor. Daha çağdaş bir gelecek için öğretmenler öğrencilerin gerisinde kalmamalı” dedi.

 

Balıbey aynı zamanda, okullardaki müfettiş sisteminin kaldırılacağını, öğretmenin üç yılda bir bilgisinin sorgulanacağını, böylece öğretmenin sürekli olarak kendi gelişiminden sorumlu olacağını belirtti.

Projenin başında yer alan Özgür Bolat ise konuşmasında “Bu proje; İngiltere, Yunanistan, Arnavutluk, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerde yapılıyor. Yeni nesil öğretmen kendi gelişiminden sorumludur. Ayrıca veri toplar, bilgi üretir ve bunu meslektaşları ile paylaşır. Yeni nesil öğretmen sürekli kendini geliştirir. Bu proje ile biz bunu hayata geçiriyoruz” dedi. Seminerde ayrıca; geçtiğimiz yıl programa katılan bir grup öğretmen, kendi kişisel deneyimlerini ve öğretmenlik yolculuğundaki gelişimlerini ve projenin kendilerine katkısını meslektaşlarıyla paylaştı. Sunumları ilgiyle izleyen ve Eyüboğlu’nda bu yıl göreve başlayan öğretmenler anlatılanları ilgiyle ve merakla dinledi.




Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
misafir
misafir - 13 yıl Önce

balıbey teftişle uğraşacağına, kendisine bağlı öğretmen liselerende okuyan öğrencilerin yaklaşık %75 i niye eğitim fakültelerine değil başka bölümlere gidiyor? bu soruya cevap versin

misafir 2
misafir 2 - 13 yıl Önce

Balıbey saçmalamış.Önce kendini geliştirsin.

Can bey
Can bey - 13 yıl Önce

Sayın BALIBEY çok ama çok çalışıyor.Maşallah İst.Meb.sonra bu görev size çok yakışmış...Unutmadan Vekil adaylığı ne oldu....Dön dolaş bura sizi bekliyor.....Artık sizlerle by Meb.hizmet üretemiyor.Herkes anladı ama .....

nedim özkan
nedim özkan - 13 yıl Önce

Bu sonucun sorumlulardan biri de sensin Sayın Balıbey... Eleştiriyorsun, güzel, peki kaç yıldır üst düzey yöneticisin... ben mi çözcem sorunları... yoksa bakanlık ağlama duvarı mı?????

Z. BEYAZTAŞ
Z. BEYAZTAŞ - 13 yıl Önce

Herşeyi ellerine yüzlerine bulaştıranlar, bu sağlam yapıyı da bozmak için ellerinden geleni yapacaklardır.

Nejmi ARKUT
Nejmi ARKUT - 13 yıl Önce

Sayın Balıbey' e atfen,teftişin ilkelerinden, amaçlarından ve işlevlerinden, Bakanlığın teşkilat yapısından haberdar biri olmadığı şeklinde bir imaj çizilmiş. Okullarda Müfettiş sistemi diye bir sistem yoktur. Bu cahilce bir söylemdir. Sayın Balıbey Eğitim kademelerinin hemen hemen hepsinde görev yapmış ve teşkilatı çok iyi bilen biridir.Böyle bir söylemde bulunması söz konusu olamaz. Teftişin amaçları arasında öğretmenlerin yetiştirilmesi de vardır. Ancak asıl ağırlık yapılan eğitim ve öğretim çalışmalarının ilkelere,amaçlara ve kaliteye uygunluğudur. Bu da yerinde ve zamanında yapılacak denetimle mümkündür. Sayın Balıbey yılların eğitimcisi olarak bunu iyi bilir.Eşyanın tabiatına aykırı söylemler birilerine hoş gelse bile çare ve çözüm değildir. Tahminim odur ki Sayın Balıbey böyle bir konuşma yapmamıştır, iftira ediyorlar.

BAŞÖĞRETMEN
BAŞÖĞRETMEN - 13 yıl Önce

genel müdürlüklerin kaldırılıp sistemin hantal yapısından beceriksiz müdürlerden kurtarılması gerekir

Misafir
Misafir - 13 yıl Önce

Balıbeyi İstanbulda çooook gördük.Başkalarının çalışmalarını kendi projesi gibi lanse ediyordu. Katı ve yeniliğe açık biri olmadığını o dönemde kendisi ile çalışan herkes bilir. Balıbey önce kendisini yetiştirmeli. Sonra teftiş kurumundan elini çekmeli. Kontrol mekanizması bir kurumu ortadan kaldırmak kimin işine yarar düşünmelidir.


SIRADAKİ HABER