Danıştay'dan pedagojik formasyon kararı

Danıştay'dan pedagojik formasyon kararı: O bölüm mezunları öğretmen olamayacak

Danıştay'dan pedagojik formasyon kararı

Danıştay Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği'nin pedagojik formasyon düzenlemesiyle ilgili başvurusunu karar bağladı. Verilen karar eğitim fakültelerinde okuyan öğrencileri sevindirirken psikoloji mezunlarını özdü. Danıştay psikoloji mezunlarının, rehberlik formasyonu almasına imkan veren düzenlemenin yürütmesini durdurdu. Böylece psikoloji mezunları pedagojik formasyon alıp öğretmen olamayacak.

Danıştay uzun süreden beri eğitimciler arasında tartışma konusu olan pedagojik formasyon eğitimleriyle ilgili önemli bir karar aldı. Psikoloji mezunlarının, rehberlik formasyonu almasına imkan veren düzenlemenin yürütmesini durdurdu. Alınan kararla psikoloji mezunları rehber öğretmen olmalarını sağlayacak şekilde formasyon eğitim alamayacaklar.

Söz konusu başvuruyu yapan Danıştay Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği'nden yapılan açıklamada atama bekleyen 700 bin öğretmen ve halen eğitim fakültelerinde okuyan 200 bin öğrenci olduğu hatırlatıldı. Dernek açıklamasında Danıştay 8. Daire'nin kararı da paylaşıldı. Eğitim Fakültesinde bulunmayan branşlar için formasyon açılması gerekirken tüm alanlarda formasyon eğitimi açılması kamu yararına da değildir" denildi.

PEDAGOJİK FORMASYON NEDİR VE KİMLERE VERİLİYOR?

Pedagojik formasyon, akademik tanımların, öğrenmeye açık bireylerin algılayabileceği dilde, farklı şekillerde anlatılabilmesi için alınan bir çeşit formasyon eğitimi. Üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerindeki herhangi bir bölümden alınmış eğitimden sonra, o bölüm mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için tasarlanmıştır. Sınıf yönetimi, öğretmenlik mesleğine giriş gibi derslerden oluşmaktadır.

Yükseköğretim Kurumu, 2010-2011 yılından itibaren bu öğretmenlik eğitimini Tezsiz Yüksek Lisans adı altından çıkarıp Pedagojik formasyon eğitimi olarak değiştirmiştir. Eskiden ALES notuna göre sıralama yapılırken 2010-2011 yılından itibaren diploma not ortalamasına göre sıralama yapılmakta ve üniversiteler bu ortalamalara göre öğrenci almaktadırlar.

Pedagojik formasyon, pedagoji biliminde eğitim pedagojisi ile ilgili bilgilerin verilmesini kapsar.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğinde açılacak olan Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı, eğitim fakültesinden mezun olmayan ve öğretmen olmak isteyen adaylara veriliyor.

KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER