DANIŞTAY'DAN EŞ DURUMU TAYİNİ BEKLEYEN ÖĞRETMENLERE İYİ HABER

Öğretmenlerin eş durumu tayinlerinde Danıştay'dan kritik karar!Danıştay, hizmet puanı yeterlisizliği nedeniyle eş durumundan tayin talebi kabul edilmeyen öğretmenin açtığı davada, öğretmen lehine karar verdi.

  DANIŞTAY'DAN EŞ DURUMU TAYİNİ BEKLEYEN ÖĞRETMENLERE İYİ HABER
Danıştay'dan, hizmet puanı yetmediği için tayin talebi reddedilen öğretmenlere güzel haber geldi. Emsal teşkil eldecek davayı, Diyarbakır ili Ergani ilçesi Haniköyü'nde görev yapan okul öncesi öğretmen açtı. Dava, Emniyet Personeli olan eşinin Ankara il merkezine atanması üzerine 2012 Ağustos özür durumuna bağlı yer değişikliği döneminde Ankara iline, hizmet puanı yetersizliğinden atanamayan ve bu nedenle eş durumundan atanabilmek için 12/10/2012 tarihinde sınıf değişikliği yoluyla memur olarak Ankara iline atanan davacı tarafından, 2013 Şubat özür durumuna bağlı yer değişikliği döneminde eş durumu özrünün bulunduğu Ankara iline okul öncesi öğretmeni olarak atanmak üzere elektronik ortamda yaptığı başvurunun yine puan yetersizliği gerekçesiyle reddedilmesine ilişkin 08/02/2013 tarihli işlemin iptali istemiyle açıldı.
 
Ankara 1. İdare Mahkemesi, öğretmen tarafından açılan davada hukuka aykırılık olmadığını belirterek, davayı reddetti. Bunun üzerine öğretmen davayı Danıştay'a taşıdı.
 
Danıştay 2. Dairesi ise eş durumundan dolayı atanamayan öğretmenlere emsal teşkil edecek bir karar verdi. Daire, eş durumundan tayin taleplerinde hizmet puanının aranmayacağı yönünde hüküm kurdu.
 
Dairenin ilgili dava ile ilgili kararı şöyle:
 
"....Belirtilen açıklamalar karşısında, öğretmenlik mesleğinin özel bir ihtisas gerektiren kariyer bir meslek olduğu, Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmeliğin 9. maddesinde, öğrenim ve uzmanlığın yer değiştirme suretiyle atamalarda gözönünde bulundurulması gereken temel ilkelerden olduğu, kamu görevlilerinin özel koşullarına göre verimliliklerinin en yüksek olduğu ve hizmetlerinden en yüksek oranda yararlanılacak bir biçimde çalıştırılmalarının kamu yararına daha uygun düştüğü ve kamu hizmetinden beklenen faydanın da bu sayede arttığı, kamu görevlilerinin, gördüğü eğitime uygun alanda çalışması sayesinde maddi ve manevi varlığının gelişmesini daha iyi tamamlayabileceği, toplumun temeli olan ailenin korunması ve refahı için Devlet tarafından gerekli tedbirlerin alınması Anayasal bir yükümlülük olduğu hususları birlikte dikkate alındığında, davacının eş mazeretine dayalı olarak yaptığı atanma isteminin "hizmet puanının yeterli olmaması" nedeniyle reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık, davanın reddi yolunda hüküm kuran İdare Mahkemesi kararında yasal isabet bulunmamaktadır....."
 
Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2017, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER