Deniz Lisesi'nin Denizle Bağını Koparıyorlar!

Barbaros Hayrettin Paşa Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Deniz Eğitim Alanı "Yeşil Alana" dönüştürülüyor.

Deniz Lisesi'nin Denizle Bağını Koparıyorlar!

Barbaros Hayrettin Paşa Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi İstanbul'un Beykoz ilçesinde, “İstanbul Balıkçılık ve Su Ürünleri Sanat Enstitüsü" adı altında denizcilik, gemicilik, su ürünleri ve gıda teknolojisi alanlarında, mevcut deniz kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi amacıyla, Türk–Japon hükümetlerinin işbirliğiyle 1967-1969 yıllarında yapılan görüşmeler neticesinde kurulan bir lise.

Türkiye’nin ilk ve en büyük denizcilik okulu olan Barbaros Hayrettin Paşa Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi'nin yapımına; Japon yardım kurumu JİCA (Jika)nın destekleriyle 1969 yılında başlandı ve 1 Ekim 1973 yılında (zamanın) 6.Cumhurbaşkanı (ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı) Fahri Korutürk ve Japonya Büyükelçisi nezaretinde eğitim öğretime açıldı.

Zamanın Japon Devleti bu okula çok önem vermiş 80’li yıllara kadar uzmanları vasıtasıyla eğitim, malzeme ve ekipman desteğinde bulunmuş.

Eğitim-öğretim süresince Japon uzmanların geldi. Türk öğretmen ve idareciler de Japonya’ya giderek mesleki bilgi, eğitim ve kültürlerini arttırmış günü ve günceli yakından takip ettiler.

Bugün İstanbul Şehir Hatlarında özel sektör ve kooperatiflerde görev yapan denizcilerimizin %90’a yakını Barbaros Hayrettin Paşa Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’nden mezun olmuş, ileriki yıllarda sektörde görev yapan ve ülkemizin Uluslararası Deniz Ticaretine (ki, dünya deniz ticareti toplam ticaretinin %85’ine denk gelir) katkıda bulunan birçok Armatör ’ün yetişmesine katkıda bulundu.

Türkiye’nin birçok lisesine Denizcilik Eğitim Simülatörü kurulmasına katkıda bulundu, kurum içinde onların eğitimine destek verdi.

Bunun yanı sıra AB’nin uluslararası eğitim işbirliği; Leonardo Da Vinci ve Erasmus Programlarıyla yurtdışında birçok ülkeye (İngiltere, İtalya, Almanya, Romanya, Polonya…) misafir okul olarak gitmiş ve bu ülkelerden misafir okulları ağırlayan okulda, 1981 yılında Gemi Makinaları Bölümü açılmış, 1985-96 yıllarında Bilişim, Gemi Elektroniği-Haberleşme, Kimya ve Makine Ressamlığı Bölümü açılmış, sonrasında Gemi Yapımı Bölümüyle birlikte geleceğin dünya ticaretinin yapılacağı Deniz ve Denizcilik sektörüne komple (entegre) bir yetişmiş insan gücü kaynağının başaktörü haline gelmiştir.

İstanbul’un gurur kaynağı olan okul, ilgisizlik ve yanlış bakış açısı sebebiyle, okulun olmazsa olmazı ve başarısının asıl sebebi olan DENİZ EĞİTİM ALANI, yersiz ve gereksiz şekilde yeşil alana dönüştürülmek istenmesi sebebiyle yok olmaya başlayacak.

Bilgi, beceri ve deneyiminden dolayı zaman zaman bakanlığın bile görüşüne başvurduğu okula, deniz eğitim alanını yeşil alana dönüştürme konusunda ne bir idareciye ve ne de öğretmenlerine fikrini almak için danışılmamış, yılların birikimi olan eğitim-öğretim denizcilik hafızası yok olmaya mahkûm bırakılmıştır.

Yetkililerin bu yanlıştan dönüp dönmeyeceği ise merak konusu…

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2020, 20:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER