DERS KİTABINA YENİ AYAR !

Ders kitabına yeni ayar

DERS KİTABINA YENİ AYAR !

MEB ders kitaplarından el çekiyor. Eski yönetmelikte kitapların 'Atatürk ilke ve inkılaplarına; laik, sosyal, hukuk devletine uygunluk' şartı yeni yönetmelikte yok

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle ders kitaplarına yeni ayar geliyor. Resmi Gazete'de dün yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle kitapların taşıması gereken nitelikler de değiştirildi. Dikkat çeken düzenlemeler şöyle:
Eski düzenlemede Ders Kitapları Sağlama Usulleri; yarışma, yazdırma, sipariş, özel kesimce hazırlama ve satın alma şeklinde sıralanıyordu.  'Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın koordine veya rehberliğinde kurulacak bir komisyon tarafından kitapların hazırlanması' şeklinde tanımlanan 'yazdırma' usulüyle 'İhtiyaç duyulan alanlarda Bakanlıkça taslak ders kitabı hazırlanmasıyla ilgili olarak ödüllü veya ödülsüz yarışma açılması' anlamına gelen 'yarışma' usulü yönetmelikten çıkartıldı.
LAİKLİK ŞARTI KALKTI
Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte 'Ders kitaplarının nitelikleri' başlığı altında, 'Atatürk inkılap ve ilkelerine ve anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk milletinin mill”, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek hükmüne, Türk Mill” Eğitiminin Temel İlkelerine uygun olarak hazırlanır' ifadesi yer alıyordu. Yeni yönetmelikte bu ifade de yer almadı.
'Z - KİTAP' DÜZENLEMESİ
Fatih Projesi kapsamında öğrencilerin dijital ortamda kullanacağı materyalleri kapsayan Z - kitaplarla ilgili kriterler de yeni yönetmelikte belirlendi. Buna göre   z- kitapların, 'kazanımları destekleyici nitelikte ve temel tasarım ilkelerine uygun olarak hazırlanması' öngörüldü. akşam

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Özge Demir
Özge Demir - 12 yıl Önce

BİZ OKULDA,DERS KİTAPLARIMIZDA ATATÜRK'Ü GÖRMEK İSTİYORUZ. AMPULUN IŞIGI GUNEŞI KAPATMAYA YETMEZ!

ata
ata - 12 yıl Önce

yazık ataturke uzanan eller kırılsın gecmısını unutan gelecekte hıcbır basarı elde edemez

çiğdem
çiğdem - 12 yıl Önce

kitaplardan atatürkü kaldıracaklarına şu 4444 sistemini kaldırsalar ya

SIRADAKİ HABER