DES Başkanı Avcı:'Öğretmenlerin İkramiyesi Unutulmasın'

‘5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Kasım 2010’da yapılan 18. Milli Eğitim Şurasında, tüm öğretmenlere her 24 Kasım öğretmenler gününde bir maaş tutarında ikramiye verilmesi yönünde sendika olarak teklif sunduklarını ve bu önerilerinin oy çokluğuyla kabul edilerek şura kararı haline geldiğini hatırlatarak, eğitimcilerin ikramiyelerinin bu yıl ki yapılacak Öğretmenler Günü’ne yetiştirilmesini beklediklerini söyledi

DES Başkanı Avcı:'Öğretmenlerin İkramiyesi Unutulmasın'

İŞSİZ ÖĞRETMEN SAYISI HER YIL ARTACAK

 

Milli eğitim sisteminde devrim niteliğinde reformlar başlatan, sistemin hantal, aksak ve eskimiş yapısını değiştirmeye başlayan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in Türkiye’nin öğretmen yetiştirme ve atama politikalarında stratejik bir vizyonla değişime gitmesi gerektiğini söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı,  “Aksi takdirde 2015 yılında işsiz öğretmen sayısı 700 bini bulacaktır. Öte yandan yeni Anayasada, yeni bir yükseköğretim yasasına ve çağdaş milli eğitim temel kanunlarına muhakkak yer verilmelidir, dedi.

 

Türkiye’nin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasında en büyük sorumluluğun öğretmenlere düştüğünü söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, açıklamasında şunlara yer verdi;

 

HÜKÜMET ÖĞRETMENLER İÇİN ELİNDEN GELENİN FAZLASINI YAPMALIDIR


Milletimizin ekonomik, kültürel ve moral değerler açısından güçlü ve kadim medeniyetimiz bakımından kalkınmışlığı öğretmenlerinin üstün çalışmalarına bağlıdır.


Öğretmenlerimiz, tarih boyunca ve dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar bilginin, medeniyetin, sevginin ve barışın öncüleri, önder ve örnek insanları olmuşlardır.


Herkes öğretmenlere karşı ödenemeyecek bir manevi yükümlülük altında olduğunu unutmamalıdır.


Bu düşünce içinde başta Sayın Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı olmak üzere tüm yöneticilerin, öğretmenlerimizin hak ettiği şartlara kavuşabilmesi amacıyla ellerinden gelenden fazlasını yapmasını istiyoruz.


Bu itibarla eğitim çalışanlarının maaşlarının iyileştirilmesini ve öğretmen maaşının 3 bin liraya yükseltilmesini istiyoruz.

Öğretmenlerin ekonomik, mesleki ve demokratik sorunları hızla çözülmelidir.

 

ÖĞRETMEN YETİŞTİRME POLİTİKAMIZDA DEĞİŞİME GİDİLMELİDİR

 

Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmayı yakalamasında ve bilgi toplumu oluşturması noktasında başarılı, kaliteli ve dünya sıralamalarına giren eğitim fakültelerine ve öğretmen yetiştirme politikalarına ihtiyaç duymaktadır.


Bir bölümü YÖK kaynaklı olmak üzere, eğitim programlarının amaca uygun olmayışı, ezbere yönelik öğrenme, çağdaş yöntem ve tekniklerin uygulanmayışı, derslerin öğretmen merkezli yürütülmesi, uygulama çalışmalarının yetersiz ve plansız bir şekilde yapılışı, öğrencilerin fakülte eğitimi boyunca aldıkları bilgilerin teoride kalması, fakültelerinin çağın ve ihtiyaçların gerisinde bulunmasına neden oluyor.


Eğitim fakültelerinin en önemli sorunları arasında öğretmen yetiştirme sistemsizliği, öğretim görevlisi açığı, fiziksel ve altyapı olanaklarının yetersizliği, öğrenci sayısının fazla olması gibi hususların öne çıktığını görüyoruz.


Enderun ve Köy Enstitüsü gibi zengin ve derin bir eğitim geleneği olan Türkiye’nin Dünya çapında tanınan eğitim fakülteleri kurmak için özgün stratejiler ve kestirme yol haritalarını analiz ederek zorlukları, riskleri ve maliyetleri biran önce ortaya koyması gerekmektedir.


Dünya çapında tanınan üniversite ve fakülteler, Büyük Türkiye hedefinin temel taşları olacaktır.


Bu amacı gerçekleştirmek için devletin, hükümetin, il ve bölgelerin, tüm toplumun maddi ve manevi destekleri yanı sıra fakültelerimizin de kendilerini sürekli iyileştirerek ve ileriye taşıyarak çaba sağlamasına ihtiyaç vardır.

 

KPSS İLE ÖĞRETMENLİK BECERİSİ ÖLÇÜLEMEZ

 

KPSS’de sadece bilişsel beceriler ölçülerek öğretmen atanmaktadır.


Oysa öğretmenlik mesleği  duyuşsal özellikleri ağır basan bir meslek dalıdır.


Duyuşsal özelliklerin, analiz, sentez ve değerlendirme becerilerinin ise fakülte yıllarında kazandırılması ve meslek öğretmen adaylarına sevdirilmesi gerekmektedir.


Öğretmen adayları kendilerini öğretmenlik mesleğine değil, KPSS’na hazırlamaktadır.


Bu itibarla öğretmen yetiştirme sisteminde bir tıkanıklığa ve önemli bir bunalıma sürüklendiğimizi itiraf etmemiz gerekir.

Özellikle Türkiye için öğretmen yetiştirmek çok önemli bir misyon olarak görülmelidir. 


Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel yönden ilerlemesinde, çok önemli bir görev üstlenmiş olan öğretmenlerimizin yetiştirilmesinde programlardan, görülen derslerin ve içeriklerinin belirlenmesine kadar, lisans ve lisansüstü programlarda görülen sorunların tespit ve çözümüne kadar çağdaş gelişmeler ve yönelimleri ortaya koymamız gerekmektedir.



Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER