EĞİTİM KAMPÜSLERİ 100 BİN METREKARELİK KAMU ARAZİSİNE YAPILACAK

EĞİTİM KAMPÜSLERİ 100 BİN METREKARELİK KAMU ARAZİSİNE YAPILACAK

EĞİTİM KAMPÜSLERİ 100 BİN METREKARELİK KAMU ARAZİSİNE YAPILACAK

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, göç alan şehirlerde derslik ihtiyacının karşılanması amacıyla 33 eğitim kampüsü kurulacağını söyledi.


Eğitim kampüslerinin kentlerin yeni gelişim bölgelerinde yaklaşık 100 bin metrekare kamu arazileri üzerinde yapılacağını belirten Nabi Avcı, "Kampüs alanına yakın olan bölgelerdeki liselerin bir kısmının kampüse taşınması sonucu kent içinde boşalan lise binaları eğitim öğretim amacı dışında başka işlevlere tahsis edilmeyecek. Kent içinde boşalacak lise binaları yeniden düzenlenerek ilkokul ve ortaokul sistemine tahsis edilecek." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, kamu-özel ortaklığıyla gerçekleştireceği liseler için eğitim kampüsü çalışmasının ilk proje etabını tamamladı. Adana, Kocaeli, Aydın, Şanlıurfa, Erzurum, Muğla, İstanbul ve İzmir'de yapılacak yeni liselerin projeleri hazır. Projeleri tamamlanan Eğitim Kampüsleri Ön Seçimli Mimari Proje Yarışması Ödül Töreni düzenlendi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Balgat Anadolu Teknik Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi'nin Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlenen törene gecikmeli olarak katıldı. Avcı, "Lütfen özürlerimi kabul ediniz bu toplantıya çok gecikerek gelebildim. Ama YÖK'te bir toplantımız vardı. Toplantımız bir kurulla olunca zamanı ve saatleri ayarlamanız çok zorlaşıyor. O nedenle geciktim. Ayrı ayrı tüm katılımcılardan hoş görmelerini diliyorum." diyerek özür diledi.

Göç alan büyük illerin derslik ihtiyacını işlemsel ve kapsayıcı bir çözüm getirmek üzere ülke genelinde 33 eğitim kampüsü kurulacağını belirten Avcı, "Eğitimde fırsat eşitliği ve nitelik gibi 2 önemli hedefe ulaşmak için çözümlememiz gereken sorunların başında derslik ihtiyacı geliyor. Son 10 yıllık süreçte eğitimde yaşanan büyük seferberliğe ve eğitime yapılan muazzam yatırımlara rağmen derslik yatırımları konusunda hala almamız gereken mesafe var." şeklinde konuştu.

 

EĞİTİM KAMPÜSLERİ 100 BİN METREKARELİK KAMU ARAZİSİNE YAPILACAK

Göç alan bazı iller dışında derslik ihtiyacının hemen hemen çözülmek üzere olduğunu kaydeden Avcı, "Büyükşehirlerde ise bir dersliğin bize maliyetinden çok yerleşim bölgelerinde arazi bulunmaması veya kamulaştırma maliyetlerinin çok yüksek olması gibi sebeplerden dolayı sıkıntılar yaşıyoruz. Fiziki altyapıya ilişkin eksiklikleri biran evvel tamamlayarak nitelikli bir eğitimi daha baştan imkansız kılan kalabalık sınıflardan kurtulalım istiyoruz. Bu açmazı eğitim kampüsleri yoluyla aşarak çocuklarımızı gençlerimizi hak ettikleri fiziki ortamlarla buluşturmak üzere kollarımızı sıvamış bulunuyoruz. Türkiye genelinde kurmayı düşündüğümüz 33 eğitim kampüsü kentlerin yeni gelişim bölgelerinde oluşturulacak yaklaşık 100 bin metrekare kamu arazilerinde yapılacak. kampus alanına yakın olan bölgelerdeki liselerin bir kısmının kampüse taşınması sonucu kent içinde boşalan lise binaları eğitim öğretim amacı dışında başka işlevlere tahsis edilmeyecek." şeklinde konuştu.

Kent içinde boşalacak lise binalarının yeniden düzenlenerek ilkokul ve ortaokul sistemine tahsis edileceğini ifade eden Bakan Avcı, "Böylece daha küçük yaştaki çocuklarımız öğrencilerimiz daha rahat şartlarda nicel ve nitel standartlara uygun dersliklerde evlerine daha yakın yerlerde mahallelerinde eğitim öğretim görme imkanına sahip olacak. Eğitim kampüsleri sayesinde derslik açığının kapatılmasının yanı sıra yüksek standartlara sahip mekanlarda eğitim yapılması sağlanacak." dedi.

 

MİMARLARIMIZ ÇİZİM YAPARKEN PİNK FLOYD'U DİNLERSE ÇOK MUTLU OLURUM

Yarışmacı mimarları ve jüriyi tebrik eden Nabi Avcı, "Ama nedense zaman zaman sergi koridorlarında gezerken mimar arkadaşlarıma da söyledim. Gençliğimde çok dinlediğimiz bir parçada uzaktan uzağa yankılanıyor gibi geldi. Pink Floyd'un The Wall şarkısı.Genç mimar arkadaşlara dedim ki lütfen bu tür projeler üzerinde çalışırken, genelikle mimarlar müziksiz çalışmıyor, Pink Floyd'u da arada dinlerseniz Milli Eğitim bakanı olarak çok mutlu olurum." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakan Avcı, Adana, Kocaeli, Aydın, Şanlıurfa, Erzurum, Muğla, İstanbul ve İzmir illerinde ödül kazanan mimari proje sahiplerine plaket verdi. Plaket verilmesi sırasında önünü iliklemeye çalışan Avcı, "Ceketin önünü ilikleyemiyorum. Saygısızlık kabul etmeyin düğme koptu onun için ilikleyemiyorum." diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER