Eğitim-Sen'den 'ithal öğretmen' tepkisi

Milli Eğitim Bakanlığı önümüzdeki "ithal öğretmen" getirileceğini açıkladı. Eğitim-Sen Genel Başkanı, atama bekleyen 350 bin öğretmeni işaret etti, MEB'in 'ithal öğretmen' yerine eğitim sistemindeki yapısal sorunların çözmesini istedi.

 Eğitim-Sen'den 'ithal öğretmen' tepkisi

Türkiye hayvan, karkas et ve buğday ithalinin ardından öğretmen de ithal etmeye hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki yıldan itibaren yılda 10 bin olmak üzere 4 yılda 40 bin "ithal öğretmen" getirmeye hazırlanıyor. "Her çocuk en az bir yabancı dil konuşacak" sloganıyla yola çıkan Bakanlık, ithal öğretmenleri, 'İngilizce dil dersi için istihdam edilecek.

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç ise, Türkiye'nin eğitim sistemimi içerisinde öncelikli sorunların başında öğretmen açıklarının yer aldığını ifade ederek, Türkiye’nin dört bir yanında "öğretmen bekleyen öğrenciler" ve "atamasının yapılmasını bekleyen" 350 binin üzerinde öğretmen olduğunu belirtti.

"Milli Eğitim Bakanı’nın, İngilizce öğretmenlerinin İngilizceyi yeterince öğretemeyeceğini ifade ederek 'ithal öğretmen' uygulamasını haklı çıkarmaya çalışması ise son derece düşündürücüdür" diyen Kılıç, şunlara ifade etti: "Yoğun İngilizce eğitimi veren özel okullardaki benzer modellerden yola çıkan Bakanlık, devlet okullarında ana sınıfından itibaren 4 yıl boyunca İngilizce eğitimi amaçlayan projede çocukların, anadil öğrenir gibi eğitileceğini iddia etmektedir. Oysa eğitim biliminin en temel gerçeği, bir çocuğun yabancı dili ancak kendi anadilinde öğrenebileceğidir. 'İthal öğretmen' uygulaması ile çocukların 'anadili gibi' İngilizce konuşmasını sağlamak mümkün değildir. Bu uygulama, yıllardır atamasının yapılmasını bekleyen binlerce İngilizce öğretmenine Milli Eğitim Bakanlığı kapılarının tamamen kapatılması ve daha çok İngilizce öğretmenin işsiz kalması anlamına gelmektedir."

Uygulamanın önümüzdeki dönemde diğer alanlarda da gündeme getirilebileceği izlenimini verdiğini söyleyen Kılıç, "Kendi okullarından mezun ettiği ve 'öğretmen diploması' verdiği öğretmenleri kadrolu olarak atamak yerine, yurt dışından İngilizce öğretmen 'ithal eden' bir bakanlığın kimlere hizmet ettiğini kamuoyu ve ataması yapılmayan 350 bini aşkın öğretmenin takdirine bırakıyoruz" dedi.

Türkiye’de "eğitim sorunları çözülmüş, öğretmen açığı gibi bir sorun yokmuş" gibi davranan Milli Eğitim Bakanlığı’nın yabancı öğretmen ithali gibi bir uygulamaya başvurmasının kabul edilemeyecek olduğunu vurgulayan Zübeyde Kılıç, öğretmen atamaları konusunda şimdiden gerekli önlemler alınmadığı takdirde hem eğitim sisteminin, hem de ataması yapılmayan öğretmenler açısından çok geç olabileceğini vurguladı.

Kılıç, öğretmen açığını kapatacak şekilde bakanlığı "ithal öğretmen" yerine önce eğitim sisteminindeki yapısal sorunlara çözüm üretmeye çağırdı.


 

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER