Eğitimi yarım bırakan kızlarda AB lideriyiz

Türkiye'de sivil ve resmi kuruluşların sürdürdüğü 'kızları okula kazandırma' kampanyalarına rağmen, kız çocuklarının yarıdan fazlasının liseye ulaşamadan eğitimi terk etmek zorunda kaldıkları ortaya çıktı. Türkiye, kız çocuklarını ortaöğretime taşıyamayan ülkeler sıralamasında yüzde 50.2 ile lider durumda bulunuyor. AB'de bu oran yüzde 12.5.

Eğitimi yarım bırakan kızlarda AB lideriyiz
Yapılan bir araştırma, kızları okula göndermenin yetmediğini, ne kadarının okumayı sürdürebildiğini takip etmenin de son derece önemli olduğunu koydu ortaya. Avrupa Birliği (AB) kapsamındaki 30 ülke arasında yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye, kız çocuklarının okulu terk etme oranı açısından ilk sırada yer alıyor.

AB'de erkekler, bizde kızlar

Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan 'Eğitim ve Öğretimde Ortak Avrupa Hedeflerine Doğru Gelişme 2010-2011' başlıklı yıllık rapora göre, Türkiye, okulu erken terketme istatistikleri açısından yüzde 44.3'lük oranla diğer 29 ülkeyi geride bırakıyor. Ancak kızlarda durum çok daha vahim. Çünkü kızların yüzde 50.2'si şu veya bu nedenle okulu erken bırakmak zorunda kalıyor. Oysa, AB'nin 2020 hedefi, okulu erken terk eden kız ve erkek öğrencilerin oranını yüzde 10'a indirmek. İşin ilginç tarafı, Avrupa Birliği ülkelerinde eğitimi erken terk eden erkeklerin oranı kızlara göre daha yüksek düzeyde iken, Türkiye'de tam tersi bir durum yaşanıyor. Türkiye'de kız çocuklarının büyük bir kısmı, muhtelif sosyo-kültürel sebeplerle ilkokuldan sonra okuldan alınıyor.

Gelişme de var

Araştırma, 18-24 yaş grubu insanlar arasında, ilköğrenimini tamamladığı halde liseye ulaşamayan erkek ve kız öğrencilerin tespiti amacıyla yapılıyor. Tabii işin bir de sevindirici cephesi var. Türkiye'de yıllar içinde bir iyileşme yaşandığı istatistiklere bakılınca görülüyor elbette. Söz gelişi, 2000'de okulu erken terk edenlerin oranı yüzde 59.3 iken, bu oran 2008'de yüzde 45.5'e, 2009'da ise yüzde 44.3'e düşmüş durumda. Türkiye'yi takip eden ülkeler arasında ise Malta, İspanya, Portekiz ve İzlanda dikkat çekiyor.



Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER