EK ÖDEME ADALETSİZLİĞİ GİDERİLİYOR

İl/ilçe milli eğitim şube müdürleri, ilçe milli eğitim müdürleri, il milli eğitim müdür yardımcıları, merkez teşkilatı şube müdürleri ve şeflerin mali haklarının günden güne astlarına oranla azalmasının bir nedeni de ek ödeme mağduriyetidir.

EK ÖDEME ADALETSİZLİĞİ GİDERİLİYOR

Bu konuda ki mağduriyetimizi bilmeyen yok. Bu görevde çalışan personele ek ödeme ödenmemekte idi. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum; 375 sayılı KHK ek-3. maddesi, Anayasanın 10. maddesinde hükmünü bulan eşitlik ilkesine ve ücrette adaletin sağlanması ile ilgili 55. Maddeye aykırıdır. Ama tüm bu aykırılıklara rağmen yıllardır bu adaletsizlik devam etmekte idi.

 

14 Eylül Çarşamba günü yayınlanan 28054 sayılı resmi gazetede yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat Yasasının 42 maddesine göre şeflerden, genel müdüre kadar olan makamlarda görev yapanlar ek ödeme alabileceklerdir. Tabi ek ders ücreti almamak şartıyla.  Yüzde yüz desteklenecek bir karar. Derse girmeyenlere ek ders ücreti ödenmemelidir. Ancak, herkesin bildiği gibi öğretmenevi yöneticileri, halk eğitim merkezi yöneticileri, bazı ilköğretim okulu müdürleri gibi okul ve kurum müdürleri derse girmeden yönetim görevi adı altında hem ek ders ücreti almakta hem de ek ödemeden yararlanmaktadırlar. Aslında problem ek ders ücreti alıp, almamak da değil. Problem mali haklar açısından ast üst ilişkisinin bozulmasıdır. Çalışma barışı bozulmuştur.  Şefler, memurlar kadar maaş almakta iken ilçe milli eğitim müdürleri ise okul müdürleri kadar mali haklara sahip değildir. Problem bu… Şimdi ek ders ücretini kaldırıp yerine aynı miktarda ek ödeme vermek neyi değiştirir? Bu adaletsizliği giderir mi? Şeflerin, şube müdürlerinin sorununa ilaç olur mu? Olmaz… Hep birlikte göreceğiz…

 

Aylık, 750  TL civarında ek ders ücreti alan şube müdürünün toplam maaşı (1/4 eşi çalışmayan, iki çocuklu) 2500 TL civarında idi. Bundan sonra ek ders ücreti alamayacak olan şube müdürünün maaşında artış olabilmesi için ek ödemenin, en yüksek devlet memurları aylığının ek gösterge dahil  rakamı %130 dan fazla olması lazımdır. % 130 rakamı şube müdürlerinin aylık gelirini arttırmayacaktır. Şube müdürü ve üstü görevdekilere en yüksek devlet memurları aylığının ek gösterge dahil rakamın %200 ü tutarında ek ödeme verilmelidir. Şube müdürlerinin 1224 TL tutarında ek ödeme alması halinde toplam maaşı (1/4 eşi çalışmayan, iki çocuklu) 3.000TL civarında olacaktır. Bu rakamda, astı olan yatılı okul müdürünün toplam aylık gelirine denk gelecektir. Yani mali haklar bakımından ast üst eşitliği sağlanacaktır.

 

Ek ders ücretinin kaldırılması fazla mesaiyi de beraberinde getirebilecektir. Bu uygulamanın yapılıp yapılmayacağını zaman ile göreceğiz. Böyle bir uygulama yapılırsa 200TL ye yakın maaşlarda ayrıca bir artış sağlanacaktır.

 

Şube müdürlerinin maaşları ile ilgili yazdığımız her yazıda itirazlar gelmektedir. Şube müdürlerinin ek gelirlerini gizliyorsunuz diye… Sürücü kurslarından ve sınavlardan hatırı sayılır gelir elde etmelerine rağmen yazmıyorsunuz diye eleştiri alıyorum. Öncelikle şunu belirtmek isterim; Ülkemizin bütün ilçeleri nüfus bakımından kalabalık, sürücü kurslarının bulunduğu, sınavların yapıldığı ilçeler değildir. Tüm şube müdürlerinin böyle bir aylık geliri bulunmamaktadır. Ama bunu defalarca yazsam da bu eleştirilerden kurtulmam mümkün olmayacak. Büyük şehirlerde yaşayıp, Ülkenin her yanını yaşadığı yerleşim yeri gibi zannedenlerin sayısı bir hayli fazla…

 

Aslında kurum hiyerarşisi içerisinde, mali hakları değerlendirdiğimizde %200 bile yeterli değildir. Okul müdürünün, ilçe milli eğitim şube müdürlüğüne ya da ilçe milli eğitim müdürlüğüne atandığını düşündüğünüzde aylık gelirinin aynı kalması doğru değildir. Burada, o zaman görevde yükselmenin hiçbir anlamı kalmayacaktır. Üst makamları mali ve özlük hakları bakımından özendirmek lazımdır. Yazımın başında da belirttiğim gibi bu durum anayasanın 55. maddesine aykırılık oluşturmaktadır.

 

VII. Ücrette adalet sağlanması

MADDE 55.– Ücret emeğin karşılığıdır.

 

Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır.

 

Ek ders ücreti yerine ek ödeme verilmesinin en önemli avantajı ek ödeme ye yapılan zamlardan şube müdürlerinin de yararlanacak olmasıdır.

 

Ek ders ücreti yerine %200 oranında ek ödemenin verilmesi, var olan adaletsizliği bir nebze olsun  giderecektir.

 

Davut ÇALIŞKAN

Eğitim Yöneticisi 




Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet ..................
Mehmet .................. - 13 yıl Önce

EK DERS EŞİTSİZLİĞİ SADECE ŞB MD ŞEF ÖĞRT DEMİ HAN Gİ ADALET AKP NİN ADALETİMİ

hakan sezgün
hakan sezgün - 13 yıl Önce

ek ders olayı tamamen aadaletsiz.çünkü bazı arkadaşlar 30 saat derse girerken bazıları nerdeyse maaş karşılığı derse giriyor.biri 500tl ücret alırken diğeri 100tl gibi ücret alıyor.asıl mesele bunun düzeltilmesi lazım.bu büyük haksızlık.paraya ihtiyacım var ama ders bulamıyorum.bende ücret almak istiyorum.lütfen sendikalar bu konuüzerinde çalışsınlar.

eködeme
eködeme - 13 yıl Önce

Davut Bey, ilde çalışan müfettişler yukarıda saydığınız kişiler kadar mali yönden/özlük hakları yönünden mağdur değiller midir?

SIRADAKİ HABER