EK ÖDEME MAĞDURİYETİ DEVAM EDİYOR!

Ülkemizin bütçesi, Plan Bütçe Komisyonunda en ince ayrıntıları ile 55 günde görüşülerek TBMM gönderilirken, 20.000 kadar çalışanı ilgilendiren ek ödeme gösterge rakamlar 38 gündür açıklanamadı!

EK ÖDEME MAĞDURİYETİ DEVAM EDİYOR!

MEB Teşkilat yasasını değiştiren 652 sayılı kanun hükmünde kararnamenin yayınlanmasından sonra derse girmeden,  ek ders ücreti alan yöneticiler ve ARGE ler de görevli öğretmenlerin ek ders ücreti 14 Eylül tarihinden itibaren kesildi. Bu neden ile Ekim ayının başında,  almaları gereken eylül ayı ek ders ücretinin ancak  ½ sini alabildiler. Ekim 15 maaşlarına da hak ettikleri ek ödeme yansıtılamadı. Yaklaşık 20.000 kadar çalışan ek ödeme gösterge rakamlarının açıklanmasını dört gözle beklemektedir. Kararnamenin yayınlanmasının üzerinden 38 (Yazının hazırlandığı gün itibarı ile)  gün geçmesine rağmen gösterge rakamları açıklanmadı.

İşin vahim tarafı ise yaşanan bu mağduriyetin nasıl giderileceği ile ilgili doğru bilgi alınamamaktır. 14 Ekim tarihinde Maliye Bakanlığının görüşlerinin Milli Eğitim Bakanlığına iletildiğini internet sitelerinden öğrendik. 9-10 gün geçmesine rağmen,  Bakanlığımızdan bu konuda açıklama gelmedi. Çalışmanın nasıl yapıldığı konusunda da basına yansıyan bir haber yok. Kim üzerinde nasıl bir çalışma yapıyor bilinmiyor. Bakanlık merkez teşkilatının bile haberi yok. Kimse bu konuda bir tahminde bulunamıyor. Üzerinde sır perdesi var.  Oysa Bakanlık mali konular ile ilgili STK lar ile birlikte çalışmalıdır. Alınan kararların, uygulanabilir ve kabul edilebilir olmasının yolu budur.

Sendikaların bir kısmının bu duruma kayıtsız kaldığını da maalesef müşahede etmekteyiz. Milli eğitim müdürlüklerinde geçici görevlendirilen öğretmenlerden,  şeften tutunda,  ilçe müdürüne kadar tüm çalışanları etkileyen bu durum karşısında ki sessizliği de anlamış değilim. Sessizlikten öte bir umursamazlık var gibi… Bayram geliyor… Çalışanların ona göre harcaması var. Bir aydır zam falan değil alması gereken ücreti 20.000 kişi alamadı ama kimseden tık yok… Şu söylem yanlış” yapılacak ek ödeme 14 Eylülden geçerli” kaybınız olmayacak! O zaman şöyle yapalım; Ocak ayında açıklanacak zam oranları Aralık ayında açıklansın. Olur mu öyle şey? Fark alacaksınız deyip bekletilsin. Bekletilecek oran nasıl olsa %3-5 geçmeyecek. Bir ay böyle bir durum olsa sendikalar yeri göğü inletir. Oysa şimdi 20.000 e yakın çalışan bir aydır %30-40 oranında eksik maaş aldı. Tık yok!

Bütçe Kanun tasarısının plan bütçe komisyonunda görüşülmesine 17 Ekim’de başlandı. Bu görüşmeler 10 Aralığa kadar sürecek. Yani görüşmeler 55 günde bitecek. 10-30 Aralık tarihlerinde ise TBMM de görüşülüp karara bağlanacak. Ülkemizde hepimizi ilgilendiren Bütçe Kanunu,  Bütçe Plan Komisyonunda 55 günde görüşülüp meclise sevk edilirken,  20.000 çalışanı ilgilendiren ek ödeme gösterge rakamının 38 günde tespit edilememesini ben hayret ile karşılıyorum. Kaldı ki Bütçe Kanunda Memura verilecek zam oranları ile ilgili yapılan çalışmalar basında yer alırken, ek ödeme gösterge rakamları ile ilgili hiçbir açıklama yapılmıyor. Bir belirsizliktir gidiyor.

Çalışanlar bu kadar tereddüt içerisinde bırakılmamalıdır. Hepsinden önemlisi ortada bir hak kaybı vardır. Kul hakkı vardır. Bu mağduriyet daha fazla devam etmemelidir. Çalışanlar ellerinde olmayan bir nedenle bankalara daha fazla borçlanmışlardır.  Beklenen  %3-5 gibi bir rakam değildir. Kurban bayramının yaklaştığı şu günlerde çalışanların ihtiyaçları daha fazla artmıştır. Çalışanlara alnının teri kurumdan hakkını vermek lazım!

Davut ÇALIŞKAN 




Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
 Türk YILMAZ
Türk YILMAZ - 13 yıl Önce

Hakkımı helal etmiyorum. çocuklarıma harçlık veremiyorum. Sayın bakanım çocuklarına harçlık veriyor nasılsa.

mhanefi
mhanefi - 13 yıl Önce

Bir buçuk ayda ek ödeme oranları belirlenemedi.Ne diyelim MEB iyi çalışıyor.

Azim önal
Azim önal - 13 yıl Önce

Almakta olduğumuz ek ders ücreti bir günde kesilip 43gündür bu ücretimizi kaşılıyacak bir ödeme yapılmamış,bu gidişlede cok kısa bir sürede yapılacağa benzemiyor.Durum böyle oluncada,sadece maaş alan ve eşi çalışmayan ve cocuk okutan,kış için odun,kömür,kurban alacak olan,ev kirasi veren bir İlçe Milli Eğitim müdürü Kimseden borçta isteyemiyeçeği için Kiredi Kartlarını kullanacak buda borç üzerine borç olacağından bu mebalimizi çekenler,Kul hakımızı almış olacaklar çünkü verilen hak alınırken yerine hemen yenisi konulmalıdir.Kurban Bayramına kadar bu mağduriyetimizin giderilmesi için ilgilileri ve yetkilileri bu konuya eğilmeye ve en kısa sürede çözmeye davet ediyorum.

cinnali
cinnali - 13 yıl Önce

bugün belli oldu gözümüz aydın mal iye bakanı ne diyorsa o efsane bitti :((

SIRADAKİ HABER