EL YAZISINA ÖĞRETMENLERDEN TEPKİ

Bakan Avcı'nın sözleri sonrası 'el yazısı' tartışması tekrar gündemde

EL YAZISINA ÖĞRETMENLERDEN TEPKİ
Geçen ekim ayında Change.org’da veliler tarafından kaldırılması yönünde imza kampanyası başlatılan ilkokulda el yazısıyla ilgili tartışmalar, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın el yazısının doğru bir uygulama olduğunu söylemesiyle yeniden alevlendi. “Ne kadar zor öğrenirseniz bazı şeyleri, o kadar kıymetli olur, o kadar kalıcı olur” sözleriyle uygulamaya destek veren Bakan Avcı, ortaokul öğretmenlerinin de el yazısı konusunda yeniden hizmet içi eğitime alınması gerektiğini vurguladı.

Hürriyet'ten Gamze Kolcu'nun haberine göre  bir anket çalışması yapan Türk Eğitim-Sen, öğretmenlerden de görüş aldı. Dayatma ve zorlamayla uygulanan el yazısının, ilkokul öğrencilerinin yazma isteğini engellediğini ve kaldırılması gerektiğini vurgulayan öğretmenler, “Kendi yazısını okuyamayan bir nesil” yorumunu yaptı.

ÇOĞUNLUK ‘KALDIRILSIN’ DİYOR

Eğitimcilerin, Türkiye’de sağlıklı uygulanmadığı yönünde eleştiriler yaptığı el yazısı hakkında Türk Eğitim-Sen de dün, sosyal medya üzerinden anket düzenledi ve öğretmenlerin görüşlerini aldı. “İlkokullarda uygulanan el yazısı uygulaması kaldırılmalı mıdır?” sorusu, 1186 kişi tarafından oylandı. Ankete katılanların yüzde 86’sı el yazsının kaldırılmasını isterken, yüzde 14’ü uygulamanın devam etmesini istedi. Sendika, takipçilerine, “Kaldırılması halinde yerine ‘güzel yazı’ dersi konulmalı mıdır?” sorusunu da yöneltti. 917 kişinin tercih yaptığı çalışmaya da, yüzde 79 “evet”, yüzde 21 ise “hayır” yanıtı verildi.

ÖĞRENCİLERİ ZORLAMAMALIYIZ

Konuyla ilgili yine sosyal medya aracılığıyla öğretmenlerden görüş de alındı. Öğretmenlerin görüşlerinden bazıları şöyle:
Bitişik eğik yazı yazmak ve bu yazıyı güzel yazmak bir hattatlık ve yetenek gerektirir. Nasıl iyi resim yapmayı, güzel şarkı söylemeyi, beden hareketlerini yapmayı herkese zorlamamamız gerekiyorsa, bitişik eğik yazıyı da zorlamamalıyız. Bitişik eğik yazıyı bütün öğrencilere yazdırmak, sevdirerek yazdırmak hiç mümkün değildir.

İlkokullardaki el yazısı eğitimini uzmanlar yorumladı: Yararlı ancak Türkiye’de sağlıklı uygulanmıyor. İlkokullardaki el yazısı eğitimini uzmanlar yorumladı: Yararlı ancak Türkiye’de sağlıklı uygulanmıyor
KÜÇÜCÜK ÇOCUKLARA ZULÜM

Bitişik el yazısı kullanmak, öğretmeye çalışmak, yazmaları için zorlamak küçücük çocuklara zulümdür. İlkokula başlama yaşının küçültülmesi bu zulmü katlamıştır. Küçük parmaklara ve yazıyı yazmak için eğilip bükülen küçük bedenlere eziyettir. Mutlaka 1. ve 2. sınıflarda kaldırılmalı, 3. sınıftan itibaren ayrı bir ders olarak verilmelidir.

YAZMA İSTEĞİNİ ENGELLİYOR

El yazısı insana kişilik kazandırır. El yazısının öğretilmesi gerekir. Bu öğretim şu anki sistemle olmaz. Bu sistem dayatmadır. 6 yaşındaki çocuğu kargacık burgacık yazılarla buluşturmak, yazıyı zorlaştırıp çirkinleştiriyor ve yazma isteğini de engelliyor.

YAZILAR OKUNMAZ HALDE

Bitişik eğik yazı kaldırılmalı. Çocuklar düz yazı yazanlara göre daha yavaş yazıyor. Yazılar okunmaz halde. Dik yazıdan sonra eğik yazı çalışmaları sonrası çocuklar bir bocalama yaşamıyorlardı ama eğik yazıdan sonra 4. veya 5. sınıflarda dik temel yazıya geçen çocukların hemen hemen tamamının yazısı düzensiz ve bozuktur. Bundan dolayı bakanlığın bu kati tutumuna rağmen birçok sınıf öğretmeni eğik yazıdan erken dönüş yapmaktadır”

GÜZEL YAZMA DERSİ VERİLMELİ

El kas sistemi tam gelişmemiş bir çocuğa, elini kaldırmadan bir kelimeyi yazdırmak, çocuğun harfleri bitişik yazı karakterlerine uygun yapmamasına, dolayısıyla kendi yazısını bile okuyamayan bir nesle götürmektedir. Bu nedenle bitişik yazı ikinci sınıftan itibaren ‘güzel konuşma ve yazma’ adında bir derste verilmelidir. Zorunluluktan çıkarılmalı ama öğretilerek isteyenin kullanması sağlanmalıdır.
Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2015, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
uzman öğretmen
uzman öğretmen - 8 yıl Önce

Bizlere eğitim fakültesinde okurken :''eğitim kolaydan zora,bilinenden bilinmeyene,somuttan soyuta doğrudur''ilkesi öğretildi .Bunu söyleyenler zannediyorum eğitim alanında boşa konuşmayan kişilerdi.Şimdi ise zordan başlayarak küçücük yavruların azim ve isteklerini kırıyor,derslere karşı nefret duyan bir birey haline getiriyoruz.Ses temelli cümle yöntemiyle öğretim güzel.Ancak;el yazısı kesinlikle kaldırılmalı diyorum.Bu yazının dayatmaca olmaktan çıkarılması gerekir.2005 yılında bu müfredatın öğrencilere sağladığı faydaları uzman görüşleriyle öne sürenlere ben de derim ki:yukarıdaki ilkeyi bize söyleyenler ,kitaplara yazanlar uzman değil miydi?

Dilek
Dilek - 8 yıl Önce

El yazısı bizim ülkemizde cok gereksiz ve asla kullanılmayacak olan bir yazı. Evet, çocuklarımız yazmaktan nefret ediyorlar. Biz annelerde yazdırmaktan...Doğru bir eğitimde el yazısı ayrı bir ders olarak verilmelidir. Güzel yazı derdi olarak ve 3.sınıfta başlanmalıdır. Çocuklar kendi yazdıklarını okuyamıyor. El yazısı yazıyorlar düz yazı okutuluyorlar.. Neden ? Diye soruyorum MEB Bakanımıza. Bu kadar çarpık bir sistemin icerisinde bu çocuklar adeta okumaya çalışıyorlar..Amacımız okumayı sevdirmek olmalıyken, farkı nda olaeak veya olmayarak, daha eğitim hayatlarını n baßında 1-0 yenik başlatıyoruz bu el yazısı yüzünden yavrularımızı..Vd neden hala ısrarla ve baskı kle el yazısı icin bu cocuklar zorlanıyor.

SIRADAKİ HABER