GEZİ PARKI EYLEMCİSİNE SORULAN SORU: AİLEDEN Mİ ÇAPULCUSUNUZ?

Ankara'da yapılan gösterilerde gözaltına alınanların Emniyet'teki sorgularında, "aile araştırması" amaçlayan bazı sorular yöneltildiği ortaya çıktı. Şüphelilere, eylem sırasında neden yüzlerini kapattıkları da soruldu.

GEZİ PARKI EYLEMCİSİNE SORULAN SORU: AİLEDEN Mİ ÇAPULCUSUNUZ?

Radikal gazetesinin haberine göre Taksim Gezi Parkı kapsamındaki protestolara destek amacıyla Ankara’da yapılan gösterilerde gözaltına alınanların Emniyet’teki sorgularında, “aile araştırması” amaçlayan bazı sorular yöneltildiği ortaya çıktı. Şüphelilere, eylem sırasında neden yüzlerini kapattıkları da soruldu.

Ankara’da gözaltına alınan şüphelilerin Emniyet’teki sorgularına dün de devam edildi. Gözaltında sadece 6 şüpheli kalırken, ifadesi alınan diğer şüpheliler savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. 6 şüphelinin ifade işlemi tamamlandıktan sonra serbest bırakılabileceği ifade edildi.


AİLE ARAŞTIRMASI
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde (TEM) bulunan şüphelilere sorgularında ilginç sorular yöneltildi. Sorgu tutanaklarına göre bazı şüphelilere, alışılmışın dışında, aile araştırmasını amaçlayan sorular yöneltilerek “Siz veya yakınlarınızdan biri bugüne kadar jandarma veya polis tarafından gözaltına alındı mı?” denildi.


YÜZÜNÜ KAPATAN DARBECİ Mİ?
Gezi Parkı eylemlerine destek gösterilerinin Ankara ayağında gözaltına alınanlar hakkında iki ayrı soruşturma açılmıştı. Şüphelilerin bir bölümü ‘hükümeti yıkma’ girişimiyle, bir bölümü de sadece polise mukavemetle suçlanmıştı. Savcılığın ve emniyetin bu ayırımı neye göre yaptığı tartışma konusu olmuştu. Dün ortaya çıkan sorgu tutanaklarına göre, Emniyet’in olaylarda yüzünü kapatan bazı şüphelileri, TEM’e götürerek sorguladığı ortaya çıktı. Sorguda şüphelilere eylem sırasında yüzlerini neden kapatıldıkları da sorularak, şöyle denildi:
“Eylem sırasında şu anda üzerinizde bulunan kıyafetler mi vardı? Onların dışında herhangi bir şey giydiniz mi veya tanınmanızı engelleyecek şekilde yüzünüzü kapattınız mı? Yüzünü kapatan eylemcileri ve protesto sırasında olayı provake edici eylem ve davranışlarda bulunan şahısları tanıyor musunuz? Bu şahıslarla olan ilişki ve irtibatınız nedir anlatınız.”
Polise mukavemetle suçlanan şüphelilere ise bu soruların yöneltilmediği belirtildi. Şüpheli avukatları, bu sorunun amacının 4. Yargı Paketi’ndeki düzenlemeye vurgu yapmak olduğuna dikkat çekti. Pakete göre eylemler sırasında yüzünü kapatan göstericiler hakkında terör örgütü propagandası yapma suçunda dava yolu açılmıştı.

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER