Her çocuk kendi hakkını bilecek

Okullarda Çocuk Hakları Birimi kuruluyor. Bu birim sayesinde çocuklar, sahip oldukları haklar konusunda bilinçlenecek, sorunlarına çözümler üretecek. İstanbul'da başlayan projenin tüm illere yayılması planlanıyor.

Her çocuk kendi hakkını bilecek

Okullarda kurulan Çocuk Hakları Birimi sayesinde çocuklar haklarının farkına varacak ve sorunlarına çözüm üretecek. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulan birim, çocuklar için eğitim, sağlıklı beslenme, zararlı alışkanlıklar, kültür-sanat, spor etkinlikleri gibi konularda çalışmalar yapacak. Proje illerin yanı sıra tüm ilçe, mahalle ve okullardaki rehberlik servislerinin işbirliği ile ilerleyecek. Birim aynı zamanda çocukların gelişimlerinin önündeki engelleri, risk ortamlarını ve onların maruz kaldığı şiddet türlerinin araştıracak, önlem ve müdahale stratejileri geliştirecek.

 

"Söz sahibi olacaklar"

 

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, sahip olduğu hakları bilen, eğitim sürecine aktif olarak katılan çocuklar yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Yıldız, projeyle igili şu bilgileri verdi: "Bu proje İstanbul'da uygulanmaya başlayacak. Sonra bütün illere yayılacak. Çocuklarımızı okullarda söz sahibi yapmak istiyoruz. Onların yönetime ve idari çalışmalara katılımını da sağlamayı amaçlıyoruz. Hedefimiz, haklarını bilen, eğitimden beklentilerini dile getiren, soran, sorgulayan çocuklar yetiştirmek." Çocuk Hakları Birimi ile her bir çocuğun boş zamanı değerlendirilecek, onlara sportif ve kültürel alanlar yaratılacak.

"Çocuk gözüyle bakacağız"

 

Birim ile üstün yetenekli çocukları yönlendirilecek, eğitim kalitesi yükseltilecek, özel eğitime ihtiyacı olan çocukların ailelerinin desteklenecek. Yıldız, "Çocuklara karşı ihmal ve ihlaller yaşanıyor. Bunları önlemek istiyoruz. Olaylara çocuk gözüyle bakacağız. Kendimize projeler yaratacağız. Aileleri de sürece dahil edeceğiz" dedi.

 

"Öğrenci meclisleri kurulacak"

 

Çocuk Hakları Zirvesi Derneği Başkanı Ebrize Çeltikçi, “Çocuklar artık yaşadıkları sorunları okullardaki meclislerde dile getirip, çözümler isteyecekler” diye konuştu. Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin ise sadece çocukların fikrinin alınmasının bile çocuk devriminin ilk adımı olacağını belirtti.

 



Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER