İlköğretim öğrencileri 3 yabancı dili birden öğrendi

Denizli’de bir ilköğretim okulunda uygulanan proje çerçevesinde iki yılda İngilizce, Rusça ve Çince’yi öğrenmeyi başaran 4. sınıf öğrencileri başarı belgelerini aldı.

İlköğretim öğrencileri 3 yabancı dili birden öğrendi
100. Yıl Mehmetçik İlköğretim Okulunda 2009-2010 eğitim öğretim döneminde belirlenen pilot sınıfta geçen yıl başlatılan “Hayat Boyu Öğrenme Projesi” kapsamında, öğrenciler İngilizce, Rusça ve Çince’de kendi yaş gruplarında anlama, konuşma, okuma ve yazma becerisi elde eti. Öğrencilere başarı belgeleri, okulda düzenlenen bir törenle verildi.

3 dilde gördükleri rüyayı anlattılar

AB Eğitim ve Gençlik Programları kapsamındaki proje çerçevesinde öğrenciler, tören sırasında önce Türkçe sonra da Çince, Rusça ve İngilizce gördükleri bir rüyayı anlattı. Proje Koordinatörü Kenan Dursun, yaptığı konuşmada, öğrencilere klasik yabancı dil eğitiminden farklı bir metotla üç dil birden öğrettiklerini belirtti. Türkiye'deki okullarda yabancı dil öğretilirken gramer üzerinde durulduğuna ve konuşamama sorunuyla karşılaşıldığına işaret eden Dursun, projedeki sistemde çocuklara önce dinleyerek anlamayı, sonra konuşmayı, sonrasında da okuma ve yazmayı öğrettiklerini söyledi.

Yüzde 72 başarı

Dursun, konuşmasına şöyle devam etti: “Bilimsel değerlendirmelere göre, yüzde 72 başarı elde ettik. Bu da Cambridge Üniversitesinin çocuklar için hazırladığı dinleme, konuşma ve okuma sınavı sonucu. Çocuklar şu an 10 yaşında ve üç yabancı dili konuşabiliyor. Bu yaşta şu anda Türkiye'de üç yabancı dil öğrenen bu öğrenciler dışında başka öğrenci olduğunu düşünmüyorum.” Türkiye'de yabancı dil öğretiminde sistemin değişmesi gerektiğini savunan Dursun, “Sistem uygun olmadığı için yabancı dil öğrenemiyoruz. Bu sistemin okullarda yaygınlaşmasını istiyorum. Bu çocuklar üç dili öğrenebiliyorsa, bir dili çok rahat öğretebiliriz” dedi.


Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER