İLKOKULDA MAHREM EĞİTİMİ

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlere yardımcı olması için hazırladığı kitapçıkta, din dersinde çocuklara mahrem eğitimi verilmesini istedi

İLKOKULDA MAHREM EĞİTİMİ
Taraf'tan Dilek Gedik'in haberine göre; Milli eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından öğretmenlerin derslerde kullanabilecekleri materyaller arasında örnek olarak gösterilen bir görsel materyal dikkat çekti.


Söz konusu materyalde erkeğin mahremleri-kadının mahremleri olarak kan bağı, süt bağı ve evlilik bağına göre tek tek mahremler sıralandı. Kitapçıkta yer alan görselde bir erkek ve kadın çiziminin etrafında mahrem sayılan kişiler sıralandı. Buna göre erkeğin mahremleri, “süt kardeşimin kızları, süt kız kardeşim, süt annem, gelinim, üvey kızım, baldızım, kayınvalidem, üvey annem, torunun kızları, kız torunum, kardeşimin kızları, kızım, kız kardeşim, annem, halam, teyzem, babaannem, anneannem” şeklinde ifade edildi.
Kadının mahremlerinde ise “süt kardeşimin oğulları, süt erkek kardeşim, süt babam, damadım, üvey oğlum, eniştem, kayınbabam, üvey babam, torunumun oğulları, erkek torunum, kardeşimin oğulları, oğlum, erkek kardeşim, babam, amcam, dayım, babamın babası, annemin babası” denilerek neredeyse tüm erkek akrabalar sayıldı.

MAHREMİNİN YANINDA GİYİMİNE DAVRANIŞINA DİKKAT ETMELİ
Görsel materyalin altındaki şu ifadeler ise dikkat çekti: “Müslüman kişi, mahremleri dışındaki kişilerin yanında giyimine, davranışlarına dikkat etmeli, İslam’ın belirlediği ölçülerde fitneye sebep olmayacak şekilde davranmalıdır.”
Din öğretiminde materyal geliştirme kılavuzu adını taşıyan kitapçıkta, öğretmenlerin yararlanabileceği onlarca örnek görsele yer veriliyor. Kitapçığın, din eğitimi alanında öğretmenlerin öğretim materyali hazırlamalarını teşvik etmek, kendi materyallerini uygulamak isteyen öğretmenlere yardımcı olmak amacıyla hazırlandığı belirtiliyor.

Milliyet
Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
osman
osman - 10 yıl Önce

Harika,şahane ama hep vitrin güzelliği,Sokak başka,camii başka.Ne oluyorsa camiiden çıkınca bir anda şeytan beynimize giriyor.20 dakika ibadet,manevi güzellik sonrası o da sokak maalesef.

ALİ YAŞAROĞLU
ALİ YAŞAROĞLU - 10 yıl Önce

"Kadının mahremlerinde ise “süt kardeşimin oğulları, süt erkek kardeşim, süt babam, damadım, üvey oğlum, eniştem, kayınbabam, üvey babam, torunumun oğulları, erkek torunum, kardeşimin oğulları, oğlum, erkek kardeşim, babam, amcam, dayım, babamın babası, annemin babası” denilerek neredeyse tüm erkek akrabalar sayıldı" denilerek bir eleştiri getirilmiş sanki. Evet sayılanlar kadının mahremleridir. Mahremlerinin yanında kadınlar daha rahat davranabilirler. bunların dışındakiler ise yabancı(Namahrem)dır. Mehmet Akif ERSOY da "Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli" derken yabancı anlamında kullanmıştır.

muharrem demircan
muharrem demircan - 10 yıl Önce

Bakanlığın bu konuda yaptığı çalışma gayet yerinde olan bir çalışmadır.İslam Dinini öğretirken din-iman-ibadet-ahlak konuları verilirken muamelat konularının da verilmesi önemli bir konudur.Bunların başında bir müslüman kiminle evlenir.evlenemez,süt kardeş konusu islama göre nasıldır...gibi konuların öğretilmesinden başta yöneticiler sorumludur.Bu nedenle bu gibi çalışmaları yerinde buluyorum.Hatta geç kalınmış bile.İslam'ın sadece iman-ibadet-ahlaktan ibaret olmadığını öğretmek gerekir.Bu muamelat(insanlar arası ilişkiler)konusu çok önemli bir konudur İslamın diğer dinlerden farklı tarafı da bu konulardır.Mahrem-namahrem nedir,öğretilmeli,Allah kuran da bunu açıklarken niçin çocuklara öğretmekten kaçınılıyor,eleştiri konusu oluyor?Kur'an' da belirtilen bu gibi konuları her müslümanın öğrenmesi,öğretmesi zorunludur,Allah katında sorumludur.

SIRADAKİ HABER