Köprübaşı İlçe Milli Eğitim’de Neler Oluyor?

Trabzon Köprübaşı İlçe Milli Eğitim Müdürü Dursun Yazıcı’yla ilgili iddiaların yaklaşık on yıldır ardı arkası kesilmiyor. Yazıcı bunca iddiaya rağmen koltuğunu koruyor.

Köprübaşı İlçe Milli Eğitim’de Neler Oluyor?

Trabzon’un Köprübaşı ilçesinin Milli Eğitim Müdürü Dursun Yazıcı’yla ilgili onlarca iddia bulunuyor. İlçe müdürlüğü öncesindeki öğretmenlik ve yöneticilik hayatında herhangi bir başarısı olmayan Dursun Yazıcı, 2014 yılının Haziran ayında İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak görevlendirildikten sonra tartışmalı pek çok icraata imzasını attı. Görevlendirmelerinde liyakat, yeterlilik, bilgi, birikim, kabiliyet gibi konulara bakmaksızın hareket eden Yazıcı’nın siyaset kanalını işletiyor olması dikkatleri çekiyor. Kendisinden bahsederken sürekli olarak bir dönemin Ak Parti Grup Başkan Vekili, şimdinin ise Ak Parti Samsun milletvekili olan eski bakan Mehmet Muş’un akrabası olduğunu ima ediyor. 

İlçenin eğitimine katkı vermek bir tarafa onun müdürlüğü döneminde, ilçedeki bir İmam Hatip Okulu kapatılırken ilçenin toplam öğrenci nüfusu iki yüz elliye kadar düştü. Ancak bu kadar küçük bir ilçede bile elde etmiş olduğu makam koltuğunun ihtirasına kapılan Yazıcı’nın ilçedeki öğretmenler arasında sendikal ayrım yaptığı, yeni atanan öğretmenin önüne hükümete yakın bir sendikanın üyelik formunu koyduğu biliniyor.

Uygulamalarında yasa ya da yönetmelik tanımadan hareket ederken, okul müdürlerinden yönetmelik dışı verdiği talimatları yerine getirmeyenleri uydurma soruşturmalarla ilçeden uzaklaştırmak istemektedir. 

Yazıcı’nın Adnan Kahveci İlkokulu/Ortaokulu/İHO Müdürü Metin Kol hakkında öğretmenlerin tamamına yakınından öğrenciler ve öğretmenlere cinsel taciz iddiasıyla dilekçe aldığı ve ardından müdürü anlaşmalı olarak Düzköy ilçesine öğretmen olarak gönderip dilekçeleri işleme koymadığı iddiaları bulunmaktadır. Ayrıca olayı savcılığa intikal ettirmeyip, kararı yargının vermesini engellediği de bu iddiaların arasında yer almaktadır. 
 
Daha önce vekâleten İlçe MEM Müdürü olarak da görev yapan, ilçenin başarılı bir eğitimcisi olan ÇPAL müdürü Ali Aydın’ı yalancı şahitlerle, tehdit ve hakaretten suçlayarak hakkında idari soruşturma açtırıp okul müdürlüğü görevinden alan Yazıcı, Aydın’ı öğretmen olarak Sürmene ilçesine göndertir. 

İddialara göre yine 2015 yılı sonunda Merkez İlkokulu/Ortaokulu müdürlüğüne atanan Enver Bıyık ile sendikal farklılıktan dolayı uğraşır, ilçeye atanan kaymakamlara yalan, yanlış bilgi vererek onu da uzaklaştırmak ister. 

Müdürlük yaptığı ilçede öğretmenlerin yaşadığı sorunlarla ilgilenmez, hatta sorunların büyümesine katkı sağlar. Ayrımcılık yaparak adeta başarısız olmaları için çabalar.

İlçede öğretmenlerle problem yaşayan sivil vatandaşları makamında ağırlar ve öğretmenlere karşı adeta cesaretlendirir.

İlçe Milli Eğitim’e memur olarak atanan ve Yetiştirme Yurtlarından gelen kimsesiz gençleri odasına alarak hemen üyesi olduğu sendikaya üye yapan Yazıcı, MEB personelinin ödüllendirilmesi ile ilgili hususta; 2018 yılında ödül teklif edilebilecek personelin tamamı farklı sendikalardan olduğu için ödüllendirme teklifinde bulunmaz, konunun irdelenmesi sonucunda Bakanlık müfettişlerinin yaptıkları soruşturma sonunda suçu sabit bulunur ve “kademe ilerleme cezası” alır ancak nedense il valisi cezayı uygulamaz. 

2019 yılında bu tutumundan vazgeçmez. MEB personeli ödüllerini, ilçe MEM’de yeni göreve başlayan daha beş ay bile çalışmayan şube müdürüne ve bir okulun müdür yardımcısına verir. Bu arada ödül verilen müdür yardımcısının mevzuat gereği önce 1. sicil amiri olan okul müdürü tarafından değerlendirilmesi gerekirken, Yazıcı mevzuata uymaz. Ödüllendirilen iki personel de malum sendikanın üyeleridir. 2020 yılında da tekrar aynı şekilde hareket eder ve yine ödüllendirmeyi ilçede kendisinin kurucusu olduğu sendika üyelerine yaptırır.

Dursun Yazıcı ile ilgili iddialar bunlarla sınırlı değil. Kadrosu Of İlçe MEM’de bulunan bir Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretmenini yıllarca ilçe MEM’de özel büroda görevlendirir. Sonraysa  aynı şahsın müdür olarak Adnan Kahveci İHO’da göreve başlamasını sağlar ve tekrar görevlendirme yaparak özel büroda kalmasını sağlar. 

Ayrıca ilçede iki tane İHO olmasına rağmen Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin İmam Hatip bölümünü kapatır ve çocukların ilçe dışında eğitim görmelerine sebep olur. 

Bakanlık politikalarını hiçe sayan bu müdür, uygulamaları ile ilçe merkezinde bulunan İHO’yu da kapatır. 
2021-2022 Eğitim Öğretim yılı başında Adnan Kahveci İlkokulu’na atanan bir kadın öğretmen öğrenci velisi tarafından taciz edilir. Kız öğrencisi babasından taciz gördüğünü ifade eder. Öğretmen öğrencisini konuşturur, hatta kayda alır. Durumun vahameti üzerine okul müdürüne bilgi verir. Dilekçe yazar. Okul Müdürü ile İlçe Milli Eğitim Müdürü dilekçeyi işleme koymazlar, kaymakama yanlış bilgi verirler. Hadisenin duyulması üzerine Sürmene Savcılığı olaya el koyar. Kız öğrencinin babası tutuklanır. Okul Müdürü ve İlçe MEM Müdürü öğretmene mobbing uygularlar. Öğrencinin annesi ve akrabaları olayı açığa çıkardığı için öğretmeni suçlarlar ve tehdit ederler. Akabinde sopalarla okula gelirler öğretmene saldırırlar. Öğretmenin arkadaşları ve müdür yardımcıları öğretmene sahip çıkarlar. Öğretmenin şikâyeti üzerine güvenlik kuvvetleri okula çıkarlar, aileyi sorgularlar. Ancak o gün öğretmene saldırı anının görüntüleri kamera kayıtlarından silinir. Can güvenliği olmayan öğretmen korkar ve il içi görevlendirme talebinde bulunur. Dilekçesi işleme konulmaz ve yine bekletilir. Olayın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirilmesi sonunda öğretmenin görevlendirilmesi Yomra Kaşüstü Cumhuriyet İlkokulu’na yaptırılır. 2023-2024 yılında da öğretmenin can güvenliğinden ötürü görevlendirilme talep dilekçesi işleme konulmaz, kaymakama yanlış bilgiler verilir. Kaymakam olaya müdahale eder, öğretmeni haklı bulur ve tekrar görevlendirilme yapılmasını sağlar. 

İlçe Milli Eğitim Müdürü ödül verme sürecinde kişisel menfaatlerine göre ödül verme geleneğini sürdürür. 2023 yılı ödülü Halk Eğitim Merkezi müdür yardımcısına verdirir. Ödüle aday olabilecek diğer personellerin puan verilecek belgeleri sisteme yükletilmez ve komisyon üyelerine puan verdirmez. 

MEB Personel Genel Müdürlüğünün 2007/19 sayılı Genelgesi 2. Maddesine göre yöneticiler başka kurumlarda ders vermezler.

Ancak Yazıcı için kanun, kural pek işlemez. Genelgede belirtilmesine rağmen Köprübaşı Halk Eğitim Merkezi, İlçe Milli Eğitim Müdürü’ne yaz tatili döneminde 160 saatlik “yetişkinlere okuma yazma kursu” açar. Ek ders ücretlerini öder. Yapılan bu kursun hiçbir belgesi yoktur, kursiyer olan kişinin ismi olmasına rağmen kendisi yoktur. Kurs almamıştır.

Bu müdürün bir başka icraatı da şudur: 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı başında il dışından özür grubu ataması ile eşinden dolayı ilçe emrine verilen bir sınıf öğretmeni, altı aylık görevlendirme oluru alınarak İlçe MEM’de özel büroda görevlendirilirken Adnan Kahveci İlkokulu’nda 2. sınıfa ücretli öğretmen görevlendirilmiş, yine Merkez Ortaokulu’nda özel eğitim sınıfına ücretli öğretmen görevlendirilmiştir. 

İddiaların ardı arkası kesilmiyor. Mesela İŞ- KUR personeli Halk Eğitim Kurumu’nda hem öğrenci olarak gösterilmiş ücret ödenmiş hem de eğitici olarak kurs açılmış, ücret aldığı söyleniyor. 

2022 ve 2023 yıllarında Halk Eğitim Merkezi’nin açmış olduğu kurslarda çok önemli usulsüzlükler olduğu iddiaları da bulunuyor. Keza Halk Eğitim Merkezi’ne döner sermaye kurdurarak okullara yemek dağıtımı yapılıyor, burada da usulsüzlükler ve yolsuzluklar olduğu söyleniyor. 

Hakkında bu kadar çok iddia bulunmasına rağmen Dursun Yazıcı, ilçe milli eğitim müdürlüğü görevinde duruyor. Kamuoyunun merak ettiği şey ise buna nasıl ve niçin izin verildiği ve iddiaların niçin araştırılmadığından başka bir şey değil.

ÖZEL HABER - KAMUDAN.COM

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER