KPSS’den sonra polislik sınavında da skandal

Polislik sınavları için soru kitapçıkları hazırlayan ‘Kariyer Hocam’ adlı yayınevi, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM) sınavında da KPSS ile benzer şekilde bir deneme kitapçığından 18 sorunun aynen alındığı, 14'ünün de benzer olduğunu duyurdu.

KPSS’den sonra polislik sınavında da skandal

Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM) 7. dönemin sınavındaki soruların, Misyon Koruma deneme kitapçığındaki sorularla aynı olduğu duyuruldu. Sınavdaki soruların 32'sinden 18'inin aynı, 14'ünün de benzer olduğu belirtildi.

“18 SORU PAEM-7’DE BİREBİR ÇIKTI”

Kariyer Hocam, Youtube hesabından sınavdan bir gün sonra yayınlanan videoda, “Hani ‘Neye niyet neye kısmet' derler ya bizim mart ayında hazırlamış olduğumuz, sorularını özenle seçtiğimiz aylarca emek ettiğimiz bu ‘Polis Misyon Koruma' kitabımızda dünkü PAEM-7 sınavında tam 18 soru geldiğini sizlerden öğrenmiş bulunmaktayız. Detaylı incelediğimizde de 14 sorunun da benzer şekilde geldiğini, toplamda 32 soruya bu kitapta dikkat çektiğimizi sizlerden öğrenmiş bulunmaktayız” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca videonun açıklama kısmında, “26.06.2022 tarihi itibariyle PAEM-7 (Komiser Yardımcılığı Sınavı) sınavını geride bıraktık, Misyon Koruma 10'lu deneme kitabımızdan 18 soru PAEM-7'de birebir çıktı, 14 sorunun da benzerleri geldi” denildi.

Geçtiğimiz günlerde Yediiklim Yayınları'na ait deneme sınavı soru kitapçığındaki 20 sorunun KPSS'de aynen sorulduğu ortaya çıkmış, Devlet Denetleme Kurulu inceleme başlatmış, ÖSYM Başkanı Halis Aygün görevden alınmış ve KPSS iptal edilmişti.

“AYNI SKANDAL SÖZ KONUSU”

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Her yıl milyonlarca insan, meslekleri ve kariyeri için kamunun açtığı sınavlara hazırlanıyorlar. Büyük emek ve çaba sarf ediyorlar. Maddi manevi yıpranıyorlar. Ancak sonuçta hem emeklerinin karşılığını alamıyorlar hem de büyük bir adaletsizliğe maruz kalıyorlar. KPSS ile ilgili skandal ortaya çıktığında, sosyal medya hesabımdan bir paylaşım yapmış ve son 7 yıldır PAEM sınav sorularının neden açıklanmadığını, saklananın ne olduğunu, bu sınavda da KPSS skandalında olduğu gibi birebir benzerlikler çıkabileceğinden mi endişe ettiklerini sorgulamıştım.”

“PAEM DE KPSS GİBİ İPTAL EDİLMELİ”

“Bugün görüyoruz ki PAEM-7 sınavında da aynı skandal söz konusu. Sınavdaki soruların bazıları, ‘Kariyer Hocam' adlı yayına ait bir sınava hazırlık kitabından aynen alınmış. Yani KPSS'deki skandal PAEM-7'de de yaşanmış. Birebir aynı skandal! Üstelik soruların alındığı kitabı hazırlayanlar, 18 sorunun birebir, 14 sorunun da çok benzer geldiğini övünerek bizzat kendileri duyuruyor.

Öyle gurur duymuşlar ki ‘PAEM-7'den Önce Biz Sorduk!' yazarak paylaşmışlar. Öncelikle PAEM-7 de KPSS gibi iptal edilmeli. Kamu sınavlarının güvenliği sağlanmalı, gerekirse -herkesin hakkı saklı kalmak koşuluyla- sınav güvenliği sağlanana kadar sınav açılmamalı. Ve en önemlisi son yıllarda yapılan tüm sınavlar bağımsız bir kurul tarafından incelenmeli. Sınavlardaki usulsüzlükler tespit edilmeli, bu usulsüzlükleri yapanlar hukuk karşısına çıkarılmalı.”

İNCELEME BAŞLATILDI

Eskişehir Anadolu Üniversitesi, temel bilgi düzeyini ölçen ön eleme yazılı sınav sorularının, Polis Akademisi Başkanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde hazırlandığını ve sınavın 26 Haziran’da yapıldığını hatırlattı.

Sınavın ardından soruların çalındığı iddiaları üzerine üniversite bünyesinde komisyon kurularak inceleme yapıldığını açıklayan Anadolu Üniversitesi, sınavda sorulan sorular ile deneme sınavlarında çıkan soruların hiçbirinin birbiriyle aynı olmadığı sonucuna varıldığını kaydetti.

Anadolu Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

* “Soru benzerliği iddiasının üniversitemize ulaşması üzerine, ivedilikle bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Benzer olduğu iddia edilen sorular, 5 kişilik komisyon tarafından karşılaştırılmak suretiyle incelemeye tabi tutulmuştur.

* Benzerlik iddia edilen sorular, sınav kapsamındaki en önemli konu başlıklarına dair sorular olup, mevzuat ve temel bilgiler üzerine kurulmuştur. Gerçek manada, adayların bu önemli hususlardaki bilgilerini ölçmeye yöneliktir.

* Adayları sınavlara hazırlama amacıyla oluşturulan deneme sınavlarında da bu konularda sorular sorulabilmektedir. Sınavda sorulan sorular ile deneme sınavlarında çıkan soruların hiçbiri, birbiri ile aynı değildir.

* Sınav konu başlıklarının mevzuat ağırlıklı olduğu sınavlardaki sorularda, mevzuat metnine ait ifadeler kullanılmaktadır. Komisyon ayrıca, önemli bir uzmanlık alanı olan, ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olunmaksızın ileri sürülen benzerlik hatta alıntı iddialarının, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin başarıyla gerçekleştirdiği sınavlara ve kamu kurumlarına güveni sarsıcı algı oluşturma amacını taşıyabileceği kanaatindedir.

* Hem Açıköğretim Sistemi hem de kamu kurum ve kuruluşlarının sınavlarını, 40 yıldır başarıyla yürütmüş olan Anadolu Üniversitesi, bu konunun da ayrıntılı bir şekilde araştırılarak, hiçbir şüpheye yer vermeyecek biçimde aydınlatılması için iddia sahiplerine yönelik inceleme ve soruşturmaları başlatmış olup, bunların neticelerini, ilgili kamu kurumları ve kamuoyu ile de paylaşacaktır.”

Ayrıca komisyonun soru bazındaki inceleme raporunun da Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na iletildiği belirtildi.

SÖZCÜ GAZETESİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER