Lisede Usulsüzlük İddiası!

Nişantaşı Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yaşananlarla ilgili iddialar akıllara durgunluk verdi. Savcılığa kadar giden dosyalarda çok sayıda yolsuzluk ve usulsüzlük iddiası bulunuyor.

Lisede Usulsüzlük İddiası!

Şişli’de bulunan Nişantaşı Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde son yıllarda yaşananlar büyük bir şaşkınlık oluşturuyor. 2015 yılından itibaren ortaya atılan iddialar yenir yutulur cinsten değil. Öyle ki, iddialar arasında yolsuzluk ve usulsüzlükler alıp başını gitmiş durumda. Okulla ilgili yolsuzluk iddialarını ortaya atan ve çeşitli belgelerle işi savcılığa kadar götüren kişi ise lisenin eski müdür yardımcılarından H. Ç. Bu süreçte üç defa görev yeri değiştirilen ancak işin peşini bırakmaktan hiç vazgeçmeyen H. Ç., 2015 yılında müdür yardımcılığı yaptığı sırada dönemin okul müdürü A. K.’nin, Okul Aile Birliği’nin yetkisinde olan alanı T. T. U.’ya usulsüz ve gayriresmi bir şekilde vermesi ile birlikte bu duruma itiraz ediyor ve gelişmelerin takipçisi oluyor.  

Okul Alanı Usulsüz Olarak Verilmiş

İddialara göre savcılık soruşturma dosyasında tespit edilen hususlar 2015 yılından 2018 yılına kadar çeşitli vakıf ve derneklere, kermes adı altında kiralama yaparak ticari faaliyet gerçekleştirdikleri yönünde. Ama bu vakıf ve derneklerin aslında burada hiçbir faaliyet göstermediği, sadece kaşelerinin kullanıldığı, sahte evrak düzenleyerek üst makamları da yanıltmaya çalıştıkları tespit edilmiş.  

Daha önce yapılan bakanlık soruşturmasında T. T. U.’nun bu sektörde hiçbir faaliyetinin bulunmadığı ve hiç kimse ile ilişkisi olmadığı şeklinde ifadesi mevcuttur. Oysa yapılan ön incelemenin raporunda T. T. U burada bilfiil kendisinin ticari faaliyet gösterdiğini ve bütün organizasyonu kendisinin yürüttüğünü ifade etmiş.  

2015 ve 2018 yılları arasında kermes onayı alınarak işletilen fuaye alanı 2018 yılından sonra hiçbir onay alınmaksızın, yeni okul okul müdürü B.T.’nin de gayrıresmi olarak belirlediği fiyatlar üzerinden kiralanmaya devam etmiş.  

Milli Eğitim Müdürlükleri Görmezden Gelmiş  

Yine 2015 yılından 2021 yılına kadar kiralanan bu alanın ne İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, ne de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yüzde 10’luk kira bedel payları yatırılmış. Bu iki müdürlük de yasal bedelin peşine düşmemiş. Bu alan tamamıyla bağış usulü olarak beş yıl boyunca işletilmiş ve hem ilçe hem de il milli eğitimden hiçbir yetkili, alanla ilgili şikayetlere rağmen işlem yapmayınca dosyalar kapatılmış.  

2019 yılındaki soruşturma raporunda müfettişlerin bu alanın bedel tespitinin yapılarak kiraya verilmesi yazıldığı halde herhangi bir bedel tespiti yapılmamış ve kiraya verilmesine dair hiçbir duyuruya çıkılmamış. Ayrıca ilçe milli eğitim müdürü bu rapora rağmen okul müdürüne burayı ne şekilde işletiyorsunuz diye ne bir soru sormuş ne de denetim yapmış.  

Ayrıca, her iki okul müdürü de bu alanı bedel tespitsiz ve onaysız bir şekilde T. T. U.’nun yüksek kazanç sağlayacak şekilde ticari faaliyet göstermesine yardım ve yataklık etmişler.  

Faturaları Bile Okul Ödemiş!  

2015 yılından 2021 yılına kadar devam eden okul aile birlikleri bu işlerin tamamını okul müdürleri tarafından gerçekleştirildiğini hatta dosyalarının okul müdürü odasında tutulduğu ifade etmişler. Müfettişler, tüm üyelerin, savcılığa soruşturmak üzere evraklarını göndererek suç duyurusunda bulunmuşlar.  

Nişantaşı’nın merkezi bir caddesinde bulunan söz konusu mekanda kullanılan elektrik ve su faturalarının tamamı Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden karşılanmış, sadece birkaç faturanın T. T. U tarafından ödendiği beyan edilse de onda da somut bir veriye ulaşılamamış.  

İlçe Milli Eğitim Müdürü M. M. Y., T. T. U’yu tanımıyorum demiş. Ancak sonra, Maçka Mezunlar Derneği toplantılarında görüştük demiş. A. K. ise, “T. T. U. ile beraber M.M.Y.’nin yanına gittiklerini, kermes için kendilerine yol göstermesini istediklerini, M.M.Y.’nin kısa süreli onaylar alalım şeklinde görüş belirttiği, A.K.'nın da kısa süreli onaylar için ilçeye evraklar gönderdiği, dolayısıyla bu alanın işletilmesinden 2015 yılından bu yana bilgisi olduğu halde savcılık ön incelemesinde burayla ilgili bir bilgisinin olmadığını, bir şikayet gelmediğini belirtmiş. Ayrıca “öğrencilerin üstün yararı” diye onay alınan kermeste eğitim-öğretim adına hiçbir faaliyet olmayıp ticari faaliyet yapılmış. 2019 yılında yürütülen soruşturmada okul müdürünün muammen bedel tespiti için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazı yazdığı, İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün bu yazıyı Şube Müdürü S.A.’ya gönderdiği S.A.'nın da memura havale ettiği ama evrakın unutulduğundan hiçbir işlem yapılmadığı, bu sebepten dolayı da şube müdürü ve memura kınama cezası verildiği tespit edilmiş.  

Denetimler Yapılmadı  

Görevlerinden biri de okul aile birliklerini denetlemek olan ilçe milli eğitim müdürlüğü, iddialara göre beş yıl boyunca bu okulun Okul Aile Birliği'nde hiçbir denetim yapmamış ya da denetim yaptı ise bu alandaki ticari faaliyete hiç ses çıkarmamış. Ön inceleme raporunda belirtilen bir diğer husus da okul müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu alanı kiraya veremeyeceği, alan kiraya verilecek ise İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden uygun görüş alınarak Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından bedelinin tespit edilip ihaleye çıkarılması gerektiği belirtilmiş olmasına karşın her iki okul müdürü de bu alanı kiraya vermiş, ticari faaliyet yapılmasını sağlamış ve ilçe milli eğitim müdürlüğü de bu duruma suskun kalmış. 2016 yılından bu tarihe kadar bu okulda soruşturmalara konu olmuş bu alanla ilgili olarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü’nün de sessiz kaldığı görülmüş.  

Bilir Kişi Raporu Ortada

Ayrıca bilir kişi raporunda alanın yıllara göre aylık kira bedeli tespit edilmiş. Raporda Okul Aile Birliği’ne beş yıl boyunca bir miktar para yatırıldığı ama kira bedelin çok yüksek olduğu ve kamunun büyük zararı oluştuğu ifade edilerek okul müdürlerine ve aile birliği üyelerine soruşturma izni verilirken, ilçe müdürü korumaya alınıp hiç sorumluluğu yokmuş gibi soruşturma izni verilmemişt. 27 Aralık 2021 tarihinde paravan dernek olarak kullanıldığı tespit edilen Kırşehir Ülkem Vakfı’yla yapılan protokol bakanlık tarafından iptal edilmiş.  

Beş yıl boyunca konuyu bakanlık ve savcılığa taşıyan okul esik müdür yardımcısı H.Ç.’ye ise bu süreçte sıralı şekilde soruşturma açmak suretıyle mobbing uygulanmış, ceza verip sürgün edilerek susturulmaya çalışılmış, son olarak da sudan sebeplerle yine soruşturma açılıp, yöneticilik görevi sonlandırılmış.  

Kamuoyu savcılığa da intikal eden bu iddiaların aslını öğrenmek istiyor.

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2022, 16:14
YORUM EKLE
YORUMLAR
İsimsiz
İsimsiz - 2 yıl Önce

Bu okul oldum olası böyle. Demek ki bilinçli bir şekilde buraya yapılandırıyorlar bu yiyicileri. Tüm idarecilerinin soruşturulmasını, yargılanmasını ve gerekli cezayı almasını temenni ediyorum.

Barış Vehbi
Barış Vehbi - 2 yıl Önce

Olayın tüm yönleriyle gün yüzüne çıkarılarak, sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması gerekiyor. Okulun bütçesi nerelere akmış.

SIRADAKİ HABER