MEB, Kalfalık ve Ustalık İçin 142 Dalda İlk E-Sınavı Tamamladı

İlk pilot uygulaması, sadece bir yerde olmak üzere bu sene nisan ayında Ankara'da yapılan, 27 alan ve 142 daldan oluşan kalfalık ve ustalık e-sınav, tamamlandı.

MEB, Kalfalık ve Ustalık İçin 142 Dalda İlk E-Sınavı Tamamladı

Bakanlık tarafından yapılan kalfalık ve ustalık sınavlarına başvuruları her sene artıyor. Bu sene sınavlara, 120 bin 339 aday kalfalık, 90 bin 207 aday da ustalık olmak üzere toplam 210 bin 546 aday başvurdu.

Kalfalık ve ustalık belgesine başvurular yüzde 35 arttı

Geçen seneki 156 bin 672 aday dikkate alındığında başvuru sayısında yüzde 35'lik bir artış gerçekleşti.

MEB, başvurulara hızla cevap verebilmek için iki iyileştirme gerçekleştirdi. Birincisi, senede iki defa yapılan kalfalık ve ustalık sınav sayısını 3 kat artırarak senede 6 defa yapılmasını sağladı.

Diğer taraftan teorik sınavların ilk defa e-sınav şeklinde düzenlenebilmesi ile ilgili mevzuat değişikliğiyle 81 ilde e-sınav merkezlerinde her ay yapılabilmesinin önünü açtı.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, konuya dair yaptığı açıklama, kalfalık ve ustalık sınavlarına yönelik taleplere hızla cevap verebilmek için iki alanda iyileştirme yaptıklarını söyledi.

Birincisi toplu olarak senede 2 defa yapılan kalfalık ve ustalık belgesi sınavların yeni düzenleme ile artık senede 6 defa yapıldığını söyleyen Özer, bunun yanında sınavların her ay yapılabilmesi için e-sınav seçeneğin uygulamaya konulduğunu söyledi.

E-sınavların pilot uygulaması başarılı bir şekilde tamamlandığını dile getiren Özer, konuşmasına şöyle devam etti:

Ekibimiz, 27 alan ve 142 dalda teorik sınavların e-sınav olarak yapılabilmesi için son 6 ayda soru hazırlama çalışmalarına ağırlık verdiler, ayrıca gerekli yazılım teknolojilerini geliştirdiler.

15 Aralık itibarıyla tüm alan ve dallarda kalfalık ve ustalık belgesinin teorik sınavlarını e-sınav olarak yapmaya başladık. Bu proje ülkemizde hem teorik sınavlarda bir standardın oluşmasını sağladı hem de artık her ay düzenlenebileceği için sınavlara erişim kolaylaştı.

Koşulları sağlayan kalfa ve usta adayları sınav dönemini bekleme süresini kısaltmış ve sanayimizin ihtiyacı olan kalfa ve ustaların sektörlerle buluşmalarını hızlandırmış olduk. Bu amaçla 81 ilde bulunan e-sınav merkezlerimizi aktif olarak kullanmaya başladık.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, bir sene gibi kısa sürede büyük bir projenin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesine emek veren Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve sürece destek olan Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığına teşekkür etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER