MEB ÖĞRETMENİN PEŞİNE MÜFETTİŞ TAKTI

MEB, öğrencileri dersanelere yönlendiren öğretmenlerin peşinde

MEB ÖĞRETMENİN PEŞİNE MÜFETTİŞ TAKTI

Üniversiteye girişte ikinci basamak olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) sayılı günler kala, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dershanelere yönelik çok tartışılacak bir uygulama başlattı. MEB ile İl Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı müfettişler, geçen hafta Ankara’daki kimi dershanelere giderek öğrencilere, T.C kimlik numarasının yanısıra ders aldıkları hocaların adlarına varıncaya kadar birçok bilginin istendiği formları doldurttu.
 
 
Taraf ’ın, güvenilir yetkili kaynaklardan aldığı bilgiye göre, MEB ve İl Müdürlüklerine bağlı müfettişler, 2 mayısta “teftiş” adı altında kimi dershanelere baskın yaptı. Öğrenciler ders işlerken sınıfa giren müfettişler, öğretmenleri dışarı çıkarttı. Müfettişler önceden hazırlanmış formları öğrencilere dağıttı. Formlarda “Bakanlığımızca yürütülmekte olan bir çalışma çerçevesinde bazı bilgilere ihtiyaç duyulmuştur” ibaresi yer alması dikkat çekerken, formlarda, sadece kimlik numarası, hangi dershaneye gittikleri, dershanedeki öğretmenlerin isimlerine ilişkin bilgi istendi. Bazı öğrenciler, bu tip çalışmalarda isim ve kimlik numarası verilmemesi gerektiğine ilişkin itirazı üzerine müfettişlerle tartışma yaşandı. Öğrencilere, formları doldurmanın zorunlu olduğunu belirten müfettişler, formları okul ve dershane yöneticilerine vermedi.
 
Öğrenciler kaygılı
 
Öğrenci listelerinin, kişisel bilgilerin toplanmasının, veli ve öğrencileri huzursuz ettiği belirtiliyor. Endişenin kaynağı, toplanan bilgilerin nerelerde, nasıl kullanılacağı, kimlerle, ne amaçla paylaşılacağı ve bu bilgilerin ileride karşılarına nasıl çıkacağı. Bilgilerin istendiği formlarda herhangi resmi bir mührün bulunmaması da dikkat çekiyor. Uygulama nedeniyle bazı öğrencilerin motivasyonlarının olumsuz etkilendiği belirtiliyor.
 
Uygulama hukuk dışı
 
Konuya ilişkin dershane yetkilileri, müfettişlerinin form doldurtma uygulamasında uyguladığı yöntemin hukuka aykırı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Eğer amaç okul öğretmenlerine yönelik bir araştırma ise, niçin çocuklara ‘dershanenizin adını yazın’ deniliyor? Çalışma, okullarda isimsiz anket olarak niye kullanılmıyor?”Taraf ’ın ulaştığı MEB kaynakları, açıklama yapmadı.

Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER