MEB TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRÜ FUNDA KOCABIYIK'TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, "Araştırmalar, devamsızlığın birçok nedene bağlı kazanılmış bir alışkanlık olduğunu gösteriyor. Bir kere devamsızlık yapmaya başlayan çocuk, daha sonra bunu alışkanlık haline getiriyor ve eğitim hayatından kopuyor" dedi.

MEB TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRÜ FUNDA KOCABIYIK'TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, CerModern Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirilen İlköğretim Kurumlarına Devam Oranlarının Artırılması Teknik Destek Projesi'nin kapanış programında yaptığı konuşmada, projenin iki yıl önce başladığını hatırlattı. Okula kaydedilen çocukların eğitim sisteminde kalmalarını sağlamanın önemli bir sorun olduğunu belirten Kocabıyık, projenin bu konuda ilkler arasında yer aldığını söyledi.
 
Hürriyet'te yer alan habere göre anayasa ile koruma altına alınan eğitim hakkından bazı çocukların, hayatlarındaki riskler nedeniyle yararlanamadığına dikkati çeken Kocabıyık, şöyle devam etti:
"12 yıllık zorunlu eğitim uygulaması, yürürlükte olduğu için okul terki kavramı artık mevzuatımızda yer alıyor. Çocuklarımız okulu terk etmiyorlar ancak uzun süreli devamsızlıklar, onların eğitim sisteminden herhangi bir diploma almadan çıkmalarına neden olabiliyor. Araştırmalar, devamsızlığın birçok nedene bağlı kazanılmış bir alışkanlık olduğunu gösteriyor. Çocuk, okula başladığı zaman devamsızlık nedir aslında bilmiyor ancak okula başlandıktan sonra aileden, çevreden ve okuldan kaynaklanan olumsuzluklar, bu çocukları devamsızlık yapmaya itiyor. Bir kere devamsızlık yapmaya başlayan çocuk, daha sonra bunu alışkanlık haline getiriyor ve eğitim hayatından kopuyor."
 
"Çocuklarımızın okula, yani hayata devam etmelerini sağlamalıyız"
 
Kocabıyık, projeyle risk altındaki çocukların erken dönemde belirlenmesi, durumlarına uygun önlemlerin alınması ve eğitim hayatında kalmalarının sağlanması amacıyla okul yöneticileri, sınıf öğretmenleri ve rehber öğretmenler tarafından kullanılacak müdahalelerin geliştirildiğini anlattı.
 
Eğitimcilerin görevinin, çocukların hayallerinin önündeki engelleri kaldırarak okula devamlarını sağlamak olduğunu belirten Kocabıyık, "Bu olumsuzlukların üstesinden gelebilmek için sen, ben, şu makam, bu makam olmadan, tüm kurumların güçlü birlikteliğiyle çocuklarımızın okula, yani hayata devam etmelerini sağlamalıyız" diye konuştu.
 
Kocabıyık, projeye desteklerinden dolayı Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AB Türkiye Delegasyonu ve diğer katkı sağlayanlara teşekkür etti.
 
MEB bürokratlarıyla projenin uygulandığı 12 pilot ilden il milli eğitim müdürlüklerinin yetkilileri ve okul müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile diğer ilgililerin katıldığı programda, Mardin Diller ve Dinler Korosu, konser verdi. 120 pilot okulun öğrencilerinin ‘okula devam’ teması kapsamında hazırladığı resim sergisi de katılımcıların beğenisine sunuldu.
 
AB ve Türkiye Cumhuriyetince ortaklaşa finanse edilen proje, 21 Ekim 2013'te başladı. Proje, resmi olarak 21 Aralık'ta tamamlanacak. Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce uygulamaya konulan proje Ağrı, Van, Muş, Diyarbakır, Bitlis, Bingöl, Batman, Şanlıurfa, Şırnak, Hakkari, Mardin ve Siirt'teki 120 pilot okulda yürütüldü.
Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2015, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
dilek
dilek - 8 yıl Önce

yazabileceğim tek şey. Önemli bir konu. Bunun için okullarda, detaylı araştırmaların müfettişler tarafından araştırılması gerekir.. evet devamsızlıkların bir çok nedeni sayılabilir fakat en büyük sebepler öncelik ile okullarda ve çalışanlarda aranmalıdır.Hiç bir çocuk keyfinden okula gitmemezlik yapmaz(istisnalar hariç) ve hiç bir ailede bilerek çocuğunun eğitim hayatına çomak sokmaz diye düşünüyorum.Saygılar..

SIRADAKİ HABER