MEB, tüm liseleri dönüştürecek mi?

Anadolu Liselerine öğretmen ataması ile ilgili mahkeme kararına esas olan idare (bakanlık) adına savunma yapan Hukuk Müşaviri Sayın Meral DAĞTEKİN imzalı savunmayı incelediğimizde bazı ayrıntılara rastlamaktayız.

MEB, tüm liseleri dönüştürecek mi?

MEB yayımladığı 2010/30 nolu genelge ile 2013 yılı sonuna kadar tüm Genel Liseleri, Anadolu yada Meslek Lisesine dönüştüreceğini açıklamıştı.

Genelgeye göre Genel Lise kalmayacak sadece Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Liseleri ile Meslek Liseleri kalacaktı.

Bu yıl (2011) çok az okulu dönüştüren MEB’in gelecek yıl diğer okulların dönüşümünün tamamlanması bekleniyordu.

Anadolu Liselerine sınavsız öğretmen alımı, yöneticilikte Anadolu Lisesi öğretmenlerine tanınan önceliğin kaldırılması da bu uygulamanın hazırlığı olarak algılanmakta idi.

MEB’in yönetmelikle ilgili açılan davada yaptığı savunmadan çıkan gerçek ise tüm okulların dönüştürülmeyeceğine işaret etmektedir.

Tabii ki, ilgili müşavir 2010/30 nolu Genelgeden bihaber değilse

Cümleleri aynen aktaralım:

“2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren ortaöğretimde kalitenin arttırılması, mesleki ve teknik ortaöğretime daha fazla öğrencinin yönlendirilmesi, ortaöğretimde okul çeşitliliği yerine program çeşitliliğini esas alan bir yapıya geçilmesine karar verilmesiyle birlikte 2013 yılı sonuna kadar genel liselerin Anadolu lisesine dönüştürülmesine yönelik çalışmalar hızla devam etmektedir.

Ayrıca genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesiyle birlikte genel lise sayısı azalacak buna karşın Anadolu Lisesi sayısı ise artacaktır. Dolayısıyla 2013 yılı itibarıyla Anadolu Lisesi sayısı genel liselerin çok üzerinde olacaktır.

…”

Bu cümleler doğru ise ki bir hukuk müşavirinin mahkemeyi yanıltıcı cümle kullanması düşünülemez. Kaldı ki tamamının dönüştürüleceğini söylemiş olsa idi belki de eli daha da güçlenecek iken bu cümleler kurulmuştur. O zaman cümlelerin doğruluğuna inanmamız en doğru yaklaşım olacaktır.

Genel Liselerin Anadolu lisesine dönüştürülmesi uygulaması ile ilgili değerlendirmelerimizi 2010 yılında defaten ele almıştık. O dönemde 2010/30 nolu genelgede yer alan tüm okulların dönüştürüleceği, Genel Lise kalmayacağı emrine göre değerlendirme yapmıştık.

Gelinen noktada MEB bazı okulları kapsam dışı bırakırsa bu çok daha sorunlu bir durum olacaktır. Özellikle büyük şehirlerde bu sıkıntılar daha çok yaşanacaktır.

2010 yılında yapılan dönüştürmede de bunun sancıları görülmüştür. Örneğin bir ilçede 2-3 okulun dönüşümü yapılmıştır. Genel lise sayısı azalınca kapasite de azalmış ve o ilçede dönüşmeyen Genel liselerde yoğunluk yaşanmıştır. Bu yoğunluğun karşılanamaması sonucunda da veliler zorunlu olarak Meslek yada mahalleleri dışındaki Genel Liselere yönlendirilmişlerdir.

Şimdi aynı ilçelerde birkaç okul daha dönüştürülürse sorun daha da büyüyecektir. Sorunun büyümesinin yanında az sayıda genel liseyi bırakmak anlamsızlaşacaktır. Çünkü: bir ilçede Anadolu Liselerinin yanında 1-2 genel lise kalmış olacaktır. Anadolu Liselerine şimdi de olduğu gibi sınavla öğrenci alınacaktır..

Genel liseler ise şu anda olduğu gibi adres esaslı olarak tüm öğrencilere açık olacaktır. Fakat kontenjan azlığından tüm öğrencilerin alınması söz konusu olamayacaktır. Bu durumda kalan öğrencilerden kontenjan sayısı kadarı Diploma ortalamasına göre alınmaya devam edilecek kalanlar zorunlu olarak Meslek Liselerine yönlendirilecektir.

Tüm bu gerekçelerden dolayı;

  1. MEB ya dönüşümden vazgeçmeli yada dönüşümü 2010/30 nolu genelgenin gereği olarak tüm kurumlara uygulamalıdır.
  2. Dönüşümü sürece yaymamalı sürece yaymanın yarattığı sıkıntılarla ilgili tecrübelerden ders alınarak dönüşümü aynı anda bir seferde gerçekleştirmelidir.

 

Saygılarımla…

Maksut BALMUK




Bir okul müdürü düşünün ki kaç öğrencisi Üniversiteye yerleşti, bilemiyor!



ÖSYM Liselerin Sesine Kulak Versin

Önce YGS ardından LYS sonuçları açıklandı. Şimdi de Yerleştirme sonuçları. Okul idareleri öğrencilerinin başarılarını görmek istiyorlar fakat ÖSYM’de böyle bir sistem yok. Okulların ÖSYM başvuru işlemleri için şifreleri var fakat hiçbir istatistiğe ulaşmak mümkün değil çünkü yayımlanmıyor.

Geçmiş yıllarda öğrencilerin T.C.Kimlik Numaralarına sahip olan okul idareleri tek tek giriş yaparak öğrencilerinin sonuç belgelerini çıkarabiliyorlardır.

Son KPSS skandalından sonra sisteme girişi, sonuç öğrenmeyi Şifreye bağlayan ÖSYM okulların elini kolunu bağladı.

Bir okul müdürü düşünün ki kaç öğrencisi Üniversiteye yerleşti? Kaç puanla yerleşti bilemiyor. Veli sorsa cevap veremiyor. Kazananı, yerleşeni tebrik edecek edemiyor… Öğrenebileceği tek yöntem var öğrencilere tek tek sormak. Bu da ne kadar sağlıklı olur siz düşünün…

ÖSYM’nin bir düzenleme yaparak sistemden okulların öğrenebilmesine imkan vermelidir. En azından okula ait listeleri okullara ulaştırmalıdır. Sistemden yada başka yolla…

Bu konuya ÖSYM’nin kulak tıkamaması ümidiyle…

Saygılarımla…

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi







 

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER