MEB'de atama tiyatrosu!

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) başvuran ve başvurusu geçerli sayılan 97 bin 791 öğretmen adayından sadece 28 bin 486'sının ataması yapıldı. Atama umudu olmadığı için başvuruda bulunmayan yüz binlerce öğretmen adayı bulunuyor.

MEB'de atama tiyatrosu!

Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu'nda bugün 28 bin 486 öğretmen adayının ataması yapıldı. Başvuruda bulunan ve başvurusu kabul edilen öğretmen adayı sayısının 97 bin 791 olduğu düşünüldüğünde, başvuruda bulunanlardan yaklaşık 70 bini "atanamayan öğretmen" olarak kaldı.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun katıldığı atama töreninde yine bilgisayar kurası ile atamalar gerçekleştirildi. Törenin düzenlendiği salonda az sayıda öğretmen adayı ve yakınları hazır bulundu.

MEB Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın, öğretmenlik başvurularının 12-26 Mayıs 2011'de alındığını, 30 bin öğretmen kadrosu için 100 bin 503 başvuru yapıldığını, bunlardan 97 bin 791'inin uygun olduğunu söyledi.

Yalçın, bugün atamaya 97 bin 791 adayın gireceğini ve atanacak öğretmenlerin 1 Eylül 2011'de göreve başlayacaklarını açıkladı.

Yalçın, MEB'in AKP iktidarı döneminde yaptığı atamalar hakkında bilgi de vererek, 2003-2010 yılları arasında toplam 270 bin öğretmen atandığını söyledi.

Atamalara göre bazı branşlarda taban puanları şöyle gerçekleşti:

''Felsefe 70.29, Fen-Teknoloji 85.76, İlköğretim Matematik 85.85, İngilizce 72.87, Matematik 85.40, Müzik 50.48, Sınıf Öğretmenliği 75.22, Sosyal Bilgiler 79.17, Tarih 79.35, Türk Dili ve Edebiyatı 78.05, Türkçe 84.07''

Yine insanların hayalleri ve geleceği ile oynandı
Her yıl olduğu gibi, bu yılki atamada da Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun gülerek bilgisayarın düğmesine basması ile salonda hayal kırıklığı ve sevinç aynı anda yaşandı. Ataması yapılan öğretmen adayları, haklı olarak, büyük sevinç yaşadı.

Artık mesleklerini yapabilecek olmanın, öğrencilerine kavuşacak olmanın, ekonomik olarak ailelerine bağımlı kalmayacak olmanın haklı sevincini yaşadı öğretmen adayları. Ancak sevinç yaşayanların 2 katından fazlası, atanamadı. Onlar da öğretmenlik için gerekli eğitimi almışlardı. Onlar da az olmayan puanlar almışlardı. Çoğu senelerdir atama bekliyordu, senelerdir KPSS'ye giriyordu.

Atama umudu olmadığı için başvuruda bulunmayan yüz binlerce öğretmen adayı da düşünüldüğünde atama bekleyen öğretmenlerin onda birinden daha azı atandı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise "bu bir yarış" der gibi bazıları sevinç bazıları da hayal kırıklığı yaşayan öğretmen adaylarını gülerek izledi.

Her yıl tiyatro oynanıyor
Eğitim fakültelerinden her yıl 50 bine yakın öğretmen adayı mezun oluyor. Ataması yapılmayan öğretmen adayı sayısı 300 binin üzerinde. Ataması yapılan öğretmenlerin çoğu artık kadrolu değil sözleşmeli atanıyor. Yani artık öğretmenlerin çoğu her an işlerine son verilme tehdidi ve oldukça düşük maaşla çalışmak zorunda bırakılıyor. Sözleşmeli öğretmenlikle sendikaşmanın da önüne geçilmiş olunuyor.

Bu şartlarda da her yıl, ataması yapılmayan öğretmen adaylarının intihar haberleri geliyor.

MEB'in seçimler öncesinde yaptığı 28 bin kişilik öğretmen ataması ise insanların hayalleri ile oynanmasından başka bir şey ifade etmiyor.


 

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER