MEB'deki yeni yapılanmanın gerekçeleri

MEB'deki yeni yapılanma ile kurulan, adı değişen ve birleştirilen birimler öğretmen yetiştirme konusunda daha etkin çalışacak. Sivil toplum kuruluşları ile yakın ilişkiler kuracak. Özel yetenekli bireyler tespit edilecek ve eğitim imkanları arttırılacak.

MEB'deki yeni yapılanmanın gerekçeleri
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'deki yeniden yapılanmaya ilişkin Kanun Hükmünde Kararname 14 Eylül'de Resmi Gazete'de sessiz sedasız yürürlüğe girdi, ama büyük yankı uyandırdı. Aynı görevi yapan bazı birimler birleştirildi, bazı birimlerin adı değişti. Eski Bakan ve Talim Terbiye Kurulu Başkanları yeni yapılanmayı "Devrim niteliğinde büyük bir karar" olarak yorumladı. Bakan Dinçer ise "Mevcut yapı daha rasyonel, esnek ve çevreye duyarlı olacak" sözleriyle değerlendirdi. KHK'nın yürürlüğe girmesinin üzerinden yaklaşık iki ay geçti ve birimlerin başında bulunan bazı isimler değiştirildi. Son olarak Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'na Prof. Dr. Emin Karip atandı. Bu arada 12 Kasım Cumartesi günü Milli Eğitim Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak yeni yapılanmanın gerekçelerini ve işlevlerini açıkladı.

Amaç eğitimin niteliğinin arttırılması


Açıklamaya göre halen 32 olan hizmet birimi sayısı, birbirine yakın hizmet veren birimler birleştirilerek 18'e düşürüldü. Talim Terbiye Kurulu (TTK) aynen korundu. TTK altında çalışacak 88 Grup Başkanlığı oluşturuldu. Ana hizmet birimleri de yeniden düzenlendi ve yeni yapılanmayla eğitim politikalarının ve eğitim ortamının geliştirilmesine, eğitimin temel sorunlarının giderilmesine yönelik çalışacak birimler kuruldu. Bu uygulamanın amacı ise şöyle özetlendi: "Amaç, eğitimin niteliğinin ve eğitim yönetiminin kapasitesinin güçlendirilmesi. Yani, hızla gelişen teknoloji ve sosyal şartlara uyumlu, esnek, kamunun insan ve maddi kaynaklarını etkin kullanacak personele göre iş değil işe göre personel atanmasını sağlayacak, sorunlara hızla çözüm üretebilecek bir yönetim sistemi kurulmasıdır."

Ayrıca yeni yapılanmaya göre birleştirilen, adı değiştirilen ve kurulan birimlerin görevleri ile eğitime katkıları da belirtildi. Açıklamada bu birimler ve görevleri şöyle sıralandı:

- Eğitimin niteliğinin geliştirilmesine yönelik olarak ilgili her birim altında Eğitim Politikaları Grup Başkanlığı kuruldu. Bu birimler eğitim sistemini kalite, eşitlik ve etkililik ilkeleri doğrultusunda geliştirmekle görevli. Eğitimde imkan ve fırsat eşitliğini sağlamak yine bu birimlerin görevleri arasında. Eğitimin niteliğinin artırılması, yine yeni kurulan Öğretim Programları ve İçerik Yenileme Grup Başkanlığı ve Öğretim Programları ve Öğretim Materyalleri Grup Başkanlıklarının yükümlülüğünde olacak.

- Ülkemizde eğitimin en temel sorunlarından olan imkan eşitliğinin sağlanması amacıyla Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Grup Başkanlıkları kuruldu. Eğitim ortamlarını ve süreçlerini geliştirmek, okullar arasındaki kalite ve sayısal farklıların ortadan kaldırılması gibi görevler üstlenecek.

-Bazı birimler de eğitim sistemindeki kalıtsal sorunların giderilmesini sağlamak amacıyla kuruldu. Örneğin, Okuma Kültürü ve Kütüphaneler Grup Başkanlığı, okuma kültürünün gelişmesine yönelik stratejiler belirlemek ve projeler oluşturmak fonksiyonlarını yerine getirecek.


Öğretmenlerin yeterlilikleri belirlenecek

- MEB'in diğer bir temel sıkıntısı da öğretmenler ve diğer personelle ilgili olarak gerekli insan kaynakları planlamasının yapılmamış olması. Bundan böyle öğretmen ihtiyacının karşılanması ile ilgili görevleri Planlama ve Öğretmen Yetiştirme Grup Başkanlığı yürütecek. Öğretmen Yeterlilikleri Grup Başkanlığı öğretmenlerin niteliğinin artırılması ve yeterliliklerinin belirlenmesi ve geliştirilmesi işlemlerini yürütecek. Ayrıca, Mesleki Gelişimi Destekleme Grup Başkanlığı öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarıyla işbirliği içinde eğitimler planlayacak ve öğretmen yeterliliklerini düzenli olarak izleyecek.

-Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü altında kurulan Sosyal Ortaklar ve Projeler Grup Başkanlığı, meslek odaları ve iş dünyasının temsilcilerinin mesleki ve teknik eğitim süreçlerine katılmalarını sağlamak ve Mesleki Yeterlilik Kurumu ile işbirliğini geliştirmekle yükümlü.

-Özel Yetenekler konusuyla özel olarak ilgilenen bir Grup Başkanlığı da kurularak, özel yetenekli bireylerin tespiti ve eğitim olanaklarının artırılması amaçlanıyor. Bu birim sivil toplum ve ilgili sektör temsilcileriyle de yakın çalışacak.


-Sivil Toplum ilişkileri ile ilgili en temel değişiklik yönetim yapılanması içerisinde İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü altında Sendikal İlişkiler ve İşlemler Grup Başkanlığı kurulması.

-Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü de yeni yapılanmanın en önemli yapı taşlarından biri. Yaygın Mesleki Eğitim Grup Başkanlığı ve Sosyal ve Kültürel Eğitimler ve Faaliyetler Grup Başkanlığı ve Açıköğretim Grup Başkanlıkları tarafından modern bir bakış açısıyla her yaşta ve her mekanda eğitimle halk arasındaki bağı güçlendirmek üzere çalışacak.



Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Öğretmen
Öğretmen - 12 yıl Önce

Sayın Bakanım! Hani biz öğretmenler tembeldik, hımbıldık, kağıt 0ynardık, 3 ay tatil yapardık, mesaiyimiz azdı vesaire vesaire. Hiç merak ettin mi Sayın Bakanım' Depremde ölen öğretmen, dağa kaldırılıan öğretmen, tehdit edilen öğretmen, dövülen öğretmen ve bu gün vurulan öğretmen. Neden diye sordunuz mu? Ancak vatandaşı üzeni üzerim derken şimdi neden çıkıpta öğretmeni üzeni üzerim diyemiyorsunuz? Sosyal patlaşım sitelerinde öğretmen düşmanlğı yapanlar bu haberleri okuduktan sonra aynı şeyler yazarmısınız bilmiyorum.Öğretmen malesef sahipsiz ve lidersiz.Son denge zammı almayan biziz.

Sayın BAKANIM Duy Bizi
Sayın BAKANIM Duy Bizi - 12 yıl Önce

Sayın Bakanım! Hani biz öğretmenler tembeldik, hımbıldık, kağıt 0ynardık, 3 ay tatil yapardık, mesaiyimiz azdı vesaire vesaire. Hiç merak ettin mi Sayın Bakanım' Depremde ölen öğretmen, dağa kaldırılıan öğretmen, tehdit edilen öğretmen, dövülen öğretmen ve bu gün vurulan öğretmen. Neden diye sordunuz mu? Ancak vatandaşı üzeni üzerim derken şimdi neden çıkıpta öğretmeni üzeni üzerim diyemiyorsunuz? Sosyal patlaşım sitelerinde öğretmen düşmanlğı yapanlar bu haberleri okuduktan sonra aynı şeyler yazarmısınız bilmiyorum.Öğretmen malesef sahipsiz ve lidersiz.Son denge zammı almayan biziz.

SIRADAKİ HABER