MEB'DEN MÜDÜRLERE ŞOK. BÜTÜN MÜDÜRLER GÖREVDEN ALINACAK

Meclis gündemine gelen dershanelerin kapatılmasına ilişkin tasarıda şok bir madde yer aldı. Yasa kabul edilirse tüm bakanlık teşkilatı yöneticileri ile il milli eğitim müdürleri görevden alınıyor.

MEB'DEN MÜDÜRLERE ŞOK. BÜTÜN MÜDÜRLER GÖREVDEN ALINACAK
Meclis gündemine gelen dershanelerin kapatılmasına ilişkin tasarıda şok bir madde yer aldı. Yasa kabul edilirse tüm bakanlık teşkilatı yöneticileri ile il milli eğitim müdürleri görevden alınıyor.
 
Yasaya eklenen bir madde ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve Üyesi, Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür, Strateji Geliştirme Başkanları görevden alınıp Bakanlık Müşaviri yapılacak. İl milli eğitim müdürlerinin tamamının da görevi bitecek.
 
MÜDÜRÜ VALİ ATAYACAK
 
Kalanlar Eğitim Uzmanı olacak. Ayrıca daha önce kadroları şahsa bağlı tutulan Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı, Şube Müdürü, İl Müdürü de, Eğitim Uzmanı kadrosuna atanacak.
 
Meclis'e gelen tasarıda yer alan diğer düzenlemeler özetle şöyle:
 
 
DERSHANELER KAPANIYOR
 
* Tüm dershaneler 1 Eylül 2015'e kadar dönüşümlerini tamamlamak zorunda. Bu tarihten sonra sınava hazırlayan kurumlar açılamayacak, devam ettirilemeyecek. Açık liseye dönüşenler de 2017-2018 eğitim öğretim yılına kadar açık kalabilecek.
 
* Dershaneler anaokulu, ilkokul, ortaokul, anadolu lisesi, fen lisesi, meslek lisesi, sağlık meslek lisesi, açık lise, Halk Eğitim Merkezi, Etüt Eğitim Merkezi, Uzakten Eğitim Kurumu, Mesleki Eğitim Merkezi, yurt veye 'çeşitli kurs' olabilecek.
 
* Çeşitli kurslar sınava hazırlayan kurslar olamayacak.
 
* Dönüşecek dershanelere, "arsa teşviki" de kanunda yer aldı. Diğer teşvikler yöntmelikle belirlenecek. Yönetmelikler "öğrenci başına eğitim öğretim desteği", "vergi indirimi", "düşük maliyetli kredi", "sigorta primi desteği", "KDV istisnası", "Yatırıma destek(bina inşası, donatım gibi)" teşvikleri verilecek.
 
*Yine çıkarılacak yönetmelikle tüm özel okullarda okuyan 1, 5 ve 9. sınıf öğrencilerine destek verilecek.
 
AÇIK LİSE 2018'E KADAR
 
 
* Açık lise olan dershaneler 2017-29018 eğitim yılı sonuna kadar okula dönüşmek zorunda olacak.
 
* Dönüşüm sürecinde kapanan dershaneler nedeniyle işsiz kalan öğretmenler en az 5 yıl çalışmış (1 Temmuz 2015 itibariyle 6 yıl) olma şartlarını yerine getirmeleri halinde Halk Eğitim Merkezleri'ne alınacak. 
 
* Dönüşümdeki kriterler de yumuşatıldı. Alkollü satış yapılan yerlerin eğitim kurumlarına uzaklığı, alan, bina ve bahçe gibi ayrıntılarda aranan kriterler azaltılacak. Bu sayede dershaneden özel okula geçiş kolaylığı sağlandı.
 
*Dershanelerle birlikte dönüşüme dahil edilmeyen etüt merkezlerinde eğitim devam edecek. Ancak çalışan anne-babaların çocuklarını bıraktıkları yetişkin kreşlerine, dershane eğitimi verilmesinin önüne kesmek amacıyla 12 yaş sınırı getirilecek.
 
1 YIL SONUNDA BAŞARISIZ OLAN ÖĞRETMENLİĞE ALINMAYACAK
 
Tasarıda öğretmenlik ile ilgili düzenlemede yer aldı. Aday öğretmenler 1 yılın sonunda komisyonca değerlendirilecek başarısız olursa kendisine 1 yıl daha süre verilecek. 2 şansı da değerlendiremeyen aday öğretmenin memuriyet ile ilişiği kesilecek.
 
TALİM TERBİYEYE TIRPAN
 
 
 
Tasarı ile MEB'in "beyni" olan Talim Terbiye Kurulu'nun görevleri de daraltılıyor. Talim Terbiye Kurulu "karar" organı olmaktan çıkarılıp "inceleme" organı yapılıyor. Yapılacak incelemeler de Bakan'ın görüşüne sunulacak. Talim Terbiye'de sadece eğitim kökenli akademisyenler görev alabilirken artık tüm akademisyenler görev alabilecek.

İŞTE YASANIN TAM METNİ 
Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Lapa-lapa
Lapa-lapa - 10 yıl Önce

Bu bir tasarı. Olumlu tarafları da var, olumsuz tarafları da var. İlk edindiğim intiba, eksik bilgilendirme (yanlış demek istemiyorum) olduğudur. Fakat okul müdürlerinin 4 yıl sonra görevlerinin biteceği iyi olmuş. Hatta 4 yılı bile beklemeden, başarılı olamayan, eğitim liderliğini gösteremeyenler hemen görevden alınmalı.Bu işi hakkıyla yapan zaten 4+4+4... olarak değişik kurumlarda sürdürebilmeli...

Müdürün Biri
Müdürün Biri - 10 yıl Önce

Kime göre başarısız. Sadece bizden değil diye başarısız denildiğini çok gördüm. Babanın yetkisi oğula verilirde yine babadan akıl alınır. Başarısız olanı suçu olanı zaten görevden yönetmeliklere göre alıyorlar. Bu saçma nefret dolu bir yaklaşım biçimidir karşılığını da elbette aynı sertlikte görür. Adalet birgün sizede gerekir. Her hükümet olan haksızlık yapar adam kayırırsa suriye göz önündedir. Ayıptır sınavla dediniz olduk. Kıdemle dediniz olduk şimdi hepsini nasıl silersiniz. Hakkımı haram ederim. Öğretmenlikte yapmayın derseniz hiç şaşmam. Ülkenin geçek aydınları öğretmenlerden çıkıyordu onuda böylece engellersiniz. Yalaklar sıraya dizilsin artık başarılıda olurlar zannederim.....

müdür
müdür - 10 yıl Önce

Son 7 yıl içinde sadece 21 gün izin kullanmışım (hastalıklar ve iki çocuğumun doğumu dahil). Yaz tatillerinde onarımdan dolayı cumartesi Pazar günleri bile okula geldim. Devletime milletime hizmet ederken hiç gocunmadım. Ama ilk defa bıkkınlık aldatılmışlık hissediyorum. Siyasi olarak kimi desteklediğimiz niye bu kadar önemli. İşimi doğru ve iyi yapmak yeterli değimli? Ben bu makama hakkımla geldim sınavsa sınav, kariyerse kariyer, hizmet içi eğitimse hizmet içi eğitim. Başka ne istiyorsunuz. Kimse kusura bakmasın yalaka olmam, küçülmem, iltimas istemem. Alın koltuğu bunları yapanlara verin. Onlarda kendileri gibi nesiller yetiştirsin… hakkımı yiyenlerin hiç birine hakkımı helal etmiyorum…Allaha havale ediyorum..

SIRADAKİ HABER