MEB'DEN ÖĞRENCİ PANSİYONU SEFERBERLİĞİ

Milli Eğitim Bakanlığı bütün Türkiye’ye yayılacak proje için düğmeye bastı.

MEB'DEN ÖĞRENCİ PANSİYONU SEFERBERLİĞİ

Milli Eğitim Bakanlığı, taşımalı eğitim sisteminden yararlanan ancak mevsim şartları, yol uzunluğu vb. gibi nedenlerden dezavantajlı konumda bulunan öğrenciler için her ilçeye bir pansiyon kuracak. Bakanlık böylece taşımalı eğitime ayırdığı kaynaktan tasarruf sağlayacak. İlk etapta 2014 yılına kadar Yatılı İlköğretim Bölge Okulları'nın pansiyonlarındaki yatakhaneleri koğuş sisteminden oda sistemine dönüştürmeyi planlayan bakanlık, orta vadede bu pansiyonları tüm ülkeye yayacak. Proje genel bütçe dışından karşılanacağı için Bakanlığa ekstra maliyet çıkmayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yüzde 100 okullaşma hedefini tutturmak için proje arayışlarına devam ediyor.  Okulu öğrencinin ayağına getiremeyen Bakanlık, öğrencileri okula taşıyarak taşımalı eğitim sistemini hayata geçirmişti. Ancak taşımalı eğitim sisteminin maliyeti, öğrencilerin uzun yol kat ederek okula getirilmesi ve bu nedenle aldığı eğitimdeki verimin düşmesi gibi nedenlerle Bakanlık pansiyon sisteminin yaygınlaşması için çalışma yapacak.

YATAKHANELER KALDIRILIYOR

60. Hükümet programında da yer alan "Her ilçeye bir pansiyon" projesi üzerinde çalışan Bakanlık, projeyi hayata geçirirse taşımalı eğitimin yükünden de kurtulacak.

Proje dönemi içerisinde ilk etapta Yatılı İlköğretim Bölge Okulları'na (YİBO) el atılacak. Öğrencilerin çağa uygun ortamlarda barınabilmelerine yönelik olarak; 2014 yılına kadar genel banyo bulunan YİBO'ların banyoları duş sistemine ve koğuş tipi yatakhane bulunanların ise oda tipine dönüştürülmesi sağlanacak. Hizmet aracı olmayanlara da eğitim-öğretim, barınma ve sağlık hizmetlerinin aksamaması için hizmet araçları satın alınacak.

Taşıma ihalelerinin ortak bir veri tabanında tutularak, bu veri tabanı sayesinde etkin bir denetim yapılması uygulamasına devam edilecek. Taşıma araçlarının Ulaştırma Bakanlığı mevzuatına uygun standartlarda olması için gerekli düzenlemeler yapılacak. Taşımalı eğitim öğrencilerine verilen yemek hizmetlerinde iyileştirme sağlanacak ve ayrılan mali kaynak artırılacak.

BAKANLIK TASARRUF EDECEK

Taşıması uygun ve ekonomik olmayan taşımaların yerine öğrencilerin YİBO'larda barınmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Taşımalı sistemden yararlanan dezavantajlı öğrencilerin, kız öğrenciler başta olmak üzere, ortaöğretimde de taşınması yönünde adımlar atılacak. Bakanlık plan dönemi sonlarına doğru ise taşımalı eğitim uygulamasının ve giderlerinin azaltılmasını sağlayarak tasarruf edecek.

FİNANSMAN "PAYDAŞ"TAN

60. Hükümet Programı Eylem Planında da yer alan projede Bakanlık, pansiyonsuz ilçe bırakılmamasını hedefliyor.  Eğitime % 100 Destek Projesi kapsamında değerlendirilen projeyle yatılılık hizmetlerinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.  Genel bütçe dışından finansmanı düşünülen bu çalışmanın proje maliyeti de bulunmuyor.

Bunun yanı sıra, proje tamamlandığında okul pansiyonlarında sabah kahvaltılarının açık büfe verilmesi gibi çeşitli uygulamalarla da öğrencilerin pansiyon hizmetlerinden memnuniyeti artırılacak.  Bu çalışma paydaşlarca benimsendiği takdirde pansiyon bütçesinden veya paydaşlarla iş birliği içerisinde çeşitli kaynaklardan karşılanarak finanse edilebilecek.

 

 

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER