MEB'DEN YARDIMCI KİTAPLARA VURGUN

Hükümet, 16 milyon öğrenciye ders kitaplarını ücretsiz dağıttı. Ancak, öğretmenlere bu yetmedi. Ödevler hâlâ yardımcı kitaplardan veriliyor.

MEB'DEN YARDIMCI KİTAPLARA VURGUN
MEB'DEN YARDIMCI KİTAPLARA VURGUN
 
 
Hükümet, 16 milyon öğrenciye ders kitaplarını ücretsiz dağıttı. Ancak, öğretmenlere bu yetmedi. Ödevler hâlâ yardımcı kitaplardan veriliyor.
 
Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğrencilere ücretsiz kitabı dağıtmasına rağmen öğretmenler parayla öğrencilere yardımcı ders materyali aldırıyor. 2003 yılında itibaren öğrencilere ders kitaplarını ücretsiz dağıtmaya başlayan Bakanlık, bu yıl 315 milyon liradan fazla ücret ödeyerek 16 milyon 212 bin 960 öğrenciye, 199 milyon 198 bin 960 ders kitabını ücretsiz teslim etti. Buna rağmen öğretmenlerin ders kitaplarını yeterli bulmayarak öğrencilere yardımcı ders kitabı aldırdığı öğrenildi.

Okullarda bu yardımcı materyallerin sınıf içerisinde kullanıldığı, materyallerden ödev verildiği ve dolayısıyla velilerin de eğitim bunları almaya mecbur bırakıldıkları belirlendi. Bu yardımcı kitaplara para vermek zorunda kalan veliler, "Devlet kitabı bedava veriyor ama öğretmenler kitapların yetersiz olduğunu söyleyerek bize kitap aldırıyor. O zaman bedava kitap dağıtmanın kimseye faydası olmuyor ve bizler de maddi olarak sıkıntıya giriyoruz" diyerek duruma isyan etti. Bu yönde çok sayıda şikayet gelmesi üzerine Bakanlık da okul yönetimlerini ve öğretmenleri uyardı. Bu bağlamda öğretmen ve öğrencilere dağıtımı yapılan ders kitaplarının dışındaki diğer yardımcı ders araçlarının öğrencilere aldırılmaması yönünde talimat veren MEB, yardımcı kitapların kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması gerektiğini ifade etti. Bakanlık, son olarak velilere maddi sıkıntı verecek uygulamalardan kaçınılması gerektiği konusunda okul yönetimlerini uyardı.
 
KİTAPÇILAR:
 
Fiyatlar 10-40 lira arasında değişiyor
 
Öğretmenlerin öğrencilere almasını önerdiği ve birçoğunun zorunlu tuttuğu yardımcı ders kitaplarının fiyatları 10 lira ila 40 lira arasında değişiyor. Öğrenci ve velilerin yardımcı ders kitapları için kendilerine geldiğini ifade eden bir kitapçı, şunları söyledi: "Öğretmenler öğrencilere yayın isminin adını vererek kitap almasını istiyor. Veliler ise çocuğunun arkadaşlarından geri kalacağı endişesi ve bazı öğretmenlerin yardımcı kitaplardan ödev vermesi üzerine bunları almak zorunda kalıyor." Kitap fiyatlarının aile bütçesini zorladığını, fakat velilerin mecburen aldığını anlatan kitapçı, "İlköğretim 5'inci sınıf matematik yardımcı ders kitabı 19 lira. 9'uncu sınıfların Matematik kitabı 35 lira. Piyasada yüzlerce yardımcı ders kitabı bulunuyor. Fiyatları seviyesine ve yayın evine göre değişiyor" diye konuştu. Kimi zaman velilerin ve öğrencilerin öğretmenlerin talebine gerek kalmadan kendiliğinden kitap aldığını anlatan başka bir kitapçı da, "Veli, çocuğunun bazı konularda eksik olduğu düşüncesiyle kendi başına kitap almak istiyor. Yapılan merkezi sınavlar da öğrencilerin yardımcı ders kitaplarına yönelmesine sebep oluyor" dedi.(Türkiye)
Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER