MERKEZİ SINAVLARDA KAYNAŞTIRMA ÖĞRENCİLERİ SORUNU

Yıllardır eğitim kurumlarında kaynaştırma eğitimi uygulaması devam etmektedir. Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilerin kişisel özellikleri, performansları ve ihtiyaçları doğrultusunda okullarda BEP (Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı) hazırlanarak uygulanmaktadır.

  MERKEZİ SINAVLARDA KAYNAŞTIRMA ÖĞRENCİLERİ SORUNU
 
Merkezi Sınavlarda 'Kaynaştırma Öğrencileri' Sorunu
 
  MERKEZİ SINAVLARDA KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNE TABİ ÖĞRENCİLERE NORMAL SORULAR SORULAMAZ.
 
Yıllardır eğitim kurumlarında kaynaştırma eğitimi uygulaması devam etmektedir. Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilerin kişisel özellikleri, performansları ve ihtiyaçları doğrultusunda okullarda BEP (Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı) hazırlanarak uygulanmaktadır.
 
Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini, destek eğitim hizmetleri de sağlanarak yetersizliği olmayan akranları ile birlikte resmî ve özel; okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan özel eğitim uygulamalarıdır.
 
Özel eğitim hizmetleri yönetmeliğine göre; Kaynaştırma eğitimine tabi öğrencilerin başarıları, devam ettikleri okulun sınıf geçme ve sınavlarla ilgili hükümlerine göre değerlendirilir. Ancak, değerlendirmelerde öğrencilerin BEP'leri dikkate alınır. Örneğin 8. Sınıfa devam eden bir öğrenci için uygulanan BEP'te bir dersin planı ilkokul 4. Sınıf seviyesinde bir diğer dersin planı ortaokul 6. Sınıf seviyesinde olabilmektedir. Öğrenci kendisi için hazırlanan BEP planından sorumludur ve yazılı sınavlarda da sorular hazırlanan bu plandaki konulardan gelmektedir.
,
Bu yıl ilk defa uygulanacak olan OGES (Ortaöğretime geçiş sistemi)ndeöğrencilerin okul başarıları sonuca %30 merkezi sınavdaki başarının etkisi ise %70 oranında olacaktır. Kaynaştırma eğitimine tabi öğrenciler okulda yapılacak yazılı sınavlarda kendi BEP'lerindeki konulardan sorumlu olacaklar, öğretmenler de soruları uyguladıkları BEP planı seviyesinde soracaklar. 1. Ve 2. Yarıyılda her dersten yapılacak olan merkezi sınavda ise kaynaştırma eğitimine tabi öğrenciler hiç görmedikleri, sorumlu olmadıkları konuların sorularıyla muhatap olacaklar, kendilerine uygulanan BEP planının dışındaki konulardan değerlendirmeye tabi tutulacaklardır.
 
Bu uygulamada Milli Eğitim Bakanlığı açık bir şekilde kendi yönetmeliğinin hükümlerine ters bir uygulama içerisindedir. MEB Kendi öğretmenine; kaynaştırma eğitimi uygulamasında bu çocukları değerlendirirken yapmış olduğun BEP planını dikkate al diyor fakat kendi yaptığı sınavdasenin uyguladığın BEP planını dikkate almıyorum demektedir.
 
Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nabi AVCI dahil üst düzey yöneticilerimiz yeni sınav sisteminde öğrencilerin sadece okul derslerinde gördükleri konulardan sorumlu olacaklarına dair açıklamalar yapıyorlar. Kaynaştırma eğitimi alan öğrenciler için  bu asla gerçekleşmeyecektir. Yukarıda açıkladığım gibi merkezi sınavlarda kaynaştırma eğitimine tabi öğrenciler; okulda hiç görmedikleri ve asla sorumlu olmadıkları, normal öğrencilere uygulanan programdaki konulardan sorumlu tutulmaktadırlar.
Merkezi sınavlar öğrenciler arasında  düzenlenen bir yarıştır. Kaynaştırma eğitimi alan öğrenciler bu yarışı baştan kaybedenlerdir. Çünkü onlar hem özellik olarak rakipleriyle eşit değiller ve hem de önlerine konulan soruları kapsayan programdan uzaktan yakından bir ilgileri yoktur. Bu durum ilkokul 5. Sınıf öğrencisini üniversite sınavına sokmak gibi bir şey. Sorun büyük; kaynaştırma eğitimine tabi öğrenciler korunması gereken, pozitif ayrımcılığı hak eden çocuklardır. Bu yavrularımız yönetmelik gereği okullarda olduğu gibi merkezi sınavlarda da BEP'leridikkate alınarak özel bir değerlendirmeye tabi tutulmalıdırlar.
 
Ergül SIRKINTI
EKSEN EĞİTİM-SEN
Eğitimci Kamu Çalışanları Sendikası
Kayseri İl Temsilcisi
Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ceren bayram
ceren bayram - 6 yıl Önce

Ben liseyi bitirdim üniversite okumak istiyorum kaynastirma Öğr encisiyim ben

Umut satır
Umut satır - 4 yıl Önce

Ben de lisede okumaktayım bizimbu yıl yks sınavına gireceğim kaynaştırma öğrencisiyim ne olacağım yardımcı olabilirmisiniz

Mehmet
Mehmet - 4 yıl Önce

Bende lisede okuyorum üniversite sınavına giremiyorum çünkü ortak sınav olduğu için üniversite okumak her bireyin hakkı kaynaştırma öğrencisi üniversite okumaya işsizlik meslek siz kalacaktır

adsız
adsız - 3 yıl Önce

bende bir zihinsel engelliyim ben nasıl sınava girecem

SIRADAKİ HABER