MİLLİ EĞİTİM BAKANI AVCI: EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Milli Eğitim Bakanlığı ile Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi ortaklığıyla düzenlenen 'Uluslararası Eğitim Kademelerine Geçiş Konferası'na yurt içi ve dışından çok sayıda eğitimcinin katılımıyla başladı.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI AVCI: EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA
 The Grand Tarabya Otelinde düzenlenen konferansa Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser konuşmacı olarak katıldı. Konferansın açılışında konuşan Avcı, eğitimin, etkileyeni, paydaşı çok olan dünya ve insanlık meselesi olduğunu söyledi.
 
"EĞİTİM GÜNCEL, ZAMANIN RUHUNA UYGUN VE GELECEĞİ TAŞIYICI NİTELİKLE OLMALI"
 
Eğitimin güncel, zamanın ruhuna uygun ve geleceğe taşıyıcı nitelikte olması için yakın ve uzak çevresiyle daima ilişki içinde olması gerektiğini anlatan Nabi Avcı, "Eğitimin ülkelerin sorumluluğunda ve özgünlüğünde olması kadar uluslarüstü ve uluslararası bir yanı vardır. Eğitimde evrensellik ancak bu yolla yakalanabilir. Bu çerçeveden bakıldığında özellikle son yıllarda ülkemizin eğitim stratejileri büyük ölçüde dışa yönelmiş durumdadır" ifadelerini kullandı.
 
"İDEAL BİR SİSTEME ULAŞMA ANLAMINDA YENİ ARAYIŞLAR VE DEĞİŞİKLİKLER GÜNDEMİMİZDE"
Konferansın, Dünya Bankası'nın eğitim alanındaki uluslararası deneyimlerinden yararlanılması amacına yönelik bir çalışma olduğunu vurgulayan Avcı, son yıllarda eğitim sisteminde köklü değişiklik ve yenilikleri içeren yoğun bir çalışma içerisinde bulunduklarını kaydetti.
Yürütülen çalışmaların içerisinde ortaöğretime geçiş sistemi ve sınavlar konusunun özellikli ve öncelikli alanlar olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Bu çalışmalar kapsamında ideal bir sınav sisteminin ortaya çıkarılması amacıyla ortaöğretime geçiş sisteminde çeşitli değişiklikler yapılmış olup ideal bir sisteme ulaşma anlamında yeni arayışlar ve değişiklikler hala gündemimizdeki yerini korumaktadır. Şüphesiz, yapılan çalışmaların ve sistem değişikliklerinin asıl amacı ortaöğretime geçiş sisteminin kalitesini uluslararası düzeye taşımaktır. Süreci değerlendirdiğimizde; ortaöğretime geçiş sisteminde yıllar itibariyle çeşitli yöntemler ve değerlendirme kriterleri uygulanmıştır" diye konuştu.
 
"ORTAÖĞRETİM VE GEÇİŞLERDE ULUSLARARASI DENEYİMLER ÖNEM ARZ EDİYOR"
 
Ortaöğretim ve geçişlerde uluslararası deneyimlerin önem arz ettiğini ifade eden Avcı, "Bu dönemde bilgi temelli ekonomilerin sürekli değişen küresel işgücü piyasasında rekabet etmek için ülkelerin bilgiyi üretecek ve uygulayacak esnek, geçişken ve nitelikli işgücüne gereksinimleri her zaman olduğundan daha yüksektir. Bunun da ancak güçlü orta ve yükseköğrenim aracılığı ile başarılabileceğini aşikârdır. Geçmişten günümüze süreç içerisinde yapılan yöntem değişiklikleri, ortaöğretime en uygun geçiş sistemi oluşturmaya yönelik arayışların bir sonucudur. Bizlerin arayışları da ortaöğretime yönelik en uygun geçiş sistemi arayışlarının devamı niteliğindedir. Gelişmiş ülkelerin standartlarında, ülkemiz şartlarına uyum gösteren ve kalıcı nitelikte olması gereken yeni bir ortaöğretime geçiş sisteminin geliştirilmesi için Bakanlığımızın ilgili birimlerince yürütülen çalışmalarla birlikte Bakanlık dışı paydaşlarımızın katkı ve katılımları da çalışmalarımızın özgün bir şekil almasında belirleyici olacaktır" diy ekonuştu.
Dünya Bankası ile bakanlığın birlikte gerçekleştirdiği 'Uluslararası Eğitim Kademelerine Geçiş Konferansı'ndan önemli çıktılar elde edeceklerini düşündüğünü söyleyen Avcı, konferansta ortaöğretime geçişlerle ilgili uluslararası deneyimlerin paylaşılmasının yanında merkezi sınav uygulamalarındaki tecrübelerinin, gelişmiş ülke örnekleriyle karşılaştırılması ve akademik başarının geçişlerde değerlendirilmesine yönelik konular üzerinde de durulacağının altını çizdi.
Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER