Milli Eğitim'den Hami Projesi

Okullar açıldı. İstanbul'da milyonlarca öğrenci ders başı yaptı. Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, yeni öğretim yılına yeni projelerle giriyor.

Milli Eğitim'den Hami Projesi

Yıldız'ın önümüzdeki yıl uygulayacağı Hami Projesi ile okullara destek veren herkesin ismi bir yerde yaşayacak. Okula eğitim desteği veren üniversitenin ismi kütüphanede, sınava hazırlayan dershanenin ismi bir sınıfta yaşayabilecek. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Yıldız, yeni projelerini ve ilgi çeken çalışmalarını anlattı.

 

Önümüzdeki yıl yeni bir uygulamaya geçiyorsunuz. Bunlardan biri de Hami Projesi. Projenin içeriği nedir?

 - Projenin asıl amacı okullarımıza sahip çıkmak. Maddi ve manevi bakımlardan desteklemek. Özellikle dezavantajlı bölgelerde, ilçelerde ve okullarda maddi gücü olmayan veya yetersiz olan okullarımıza katkı vermek. Bunun için İstanbul genelinde ilçe bazlı bir çalışma yapıp bu durumda olan okulları tespit etmekle işe başlıyoruz. İki yıldan beri yürütmekte olduğumuz sosyal sorumluluk projeleri için ‘Uçların buluşması’ olarak kavramsallaştırdığımız projemizde bu kesimleri ve bu türden okulları belirledik. 

 

Neyi amaçlıyorsunuz projeyle? 

 - Bu projeyle eğitime yüzde 100 destek kampanyasında olduğu gibi hayırseverleri, iş adamları ve iş kadınlarını, üniversiteleri, öğretmenleri, akademisyenleri, teker teker birikimi olan ve bunu bizlerle paylaşmak isteyen herkesi bu projede görevlendirmek istiyoruz. İnsanlar, her zaman bir okul yapamayabilirler. Ama bir sınıfı donatabilir, kütüphane kurabilir, laboratuvar vs açabilir. Dolayısıyla her seviyede yardım almak ve hayırsever katkısını sağlamak için başlatıldı bu çalışma. Bu amaçla hami okul olarak adlandırdığımız bu okullara yardım edecek ve entelektüel, akademik, maddi, manevi, sportif, kültürel, sanatsal değer sağlayan herkesi de hami olarak adlandıracağız. Bu bir üniversite olabilir ve okulun öğretmenlerine akademik destek ve öğretmenlerin hizmet içinde katkı sağlayabilirler. Bir spor kulübü tesislerini bu okula açabilir. Sizler gazete ve şahsen Nuran Çakmakçı olarak katkı sunabilir ve hami olabilirsiniz. 
Ne güzel artık sadece okullara destek maddi olarak yapılmayacak, manevi katkı da isteniyor.

 

- Evet. Bu örnekler çoğaltılabilir. İyi bir okulumuz dezavantajlı ve ihtiyaç sahibi okullara Okul Aile Birlikleri, öğretmenleri, kursları, spor, sanat ve sergi, tiyatro gibi sosyal sorumluluk ve aktivitelerinde yardımcı olabilir. Bir dershanemiz, öğrencilere kurs vererek, bir vakfımız ve STK buralara faaliyetleri çerçevesinde ayrıcalık tanıyabilir ve oraları destekleyebilir.

 

Hangi aşamadasınız?

- Bütün bu ve bunun gibi faaliyetler için bir yönerge hazırlanacak. Karşılıklı yükümlülükler belirlenecek. Okul düzenini ve ders işleyişini aksatmadan okulun akademik ve diğer becerileri için çalışmalar yürütülsün istiyoruz. Bunlar bir protokolle kayıt altına alınacak. Henüz uygulama aşamasında olmayan ama parça parça uygulanan bu projeye her zaman katkıda bulunmak isteyenlere kapımız açık.

 

"Okul yöneticilerine 'değerler eğitimi' verdik"

 

Geçen yıl başlattığınız ‘değerler eğitimi’ de çok ilgi çekti. 

 - Eğitim sistemimiz öğrencilerimize; bilgi, beceri, tutum kazandırmanın yanında onların dengeli sağlıklı gelişmiş bir kişiliğe sahip temel ve insani değerleri kazanmış bir birey olarak yetişmelerini sağlamak görevini üstlenmiştir. Bu bağlamda 'değerler eğitimi' Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yer alan milli ve manevi değerlerin öğrencilerimize kazandırılması amacıyla yapılan çalışmaların bütününü kapsıyor. Değerlerin gündemde olması ve müfredat programı içinde yer verilmesi ve bu konuda farkındalık oluşturması hedeflendi. Bu hedefler doğrultusunda İstanbul’un 39 ilçesinde; Bakanlık Müşaviri Dursun Ali Taşçı tarafından, resmi ve özel ilköğretim kurumlarında görevli 3.000 okul müdürüne 'değerler eğitimi' seminerleri verildi. Seminerlerde okul müdürlerimiz; okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında müfredata uygun olarak 'değerler eğitimi'ne yer vermeleri ve aynı zamanda çocukların gelişim dönemlerini de dikkate almaları konusunda bilgilendirildi. Yine bu kapsamda İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri de belediyelerle işbirliği yaparak velilere ve öğrencilere yönelik kullanılmasını ‘değerler eğitimi’ çalışmalarında yer aldılar. İl Millî Eğitim Müdürlüğü, öğrenci ve velilerin ‘değerler eğitimine’ olan ilgisini sürekli kılmak amacıyla, yıl içerisinde resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenledi. ? İyi örnekleri de ortaya çıkarıyorsunuz İlimizde uygulanan eğitim öğretim faaliyetleri ile kurum binalarının fiziki durumları, kantin-servis gibi tedarikçilerin sunduğu hizmetler, kurumların bahçe, derslik, spor salonu gibi bölümlerinin verimli kullanılması, kurumlarda sunulan hizmetlerin kalitesi ve sivil toplum kuruluşlarının kurumlarımıza yaptığı katkılardan iyi örnek kabul edilen çalışmaların değerlendirilmesi, iyi örnek uygulamalarının ön plana çıkarılması ve tüm kurumlarımız tarafından paylaşılması amacıyla iyi örnekleri ortaya çıkarıyoruz. ? Burada hedefleriniz ne? Öncelikle iyi örnek olarak kabul edilen çalışmaların ortaya çıkarılması, yaygınlaştırılması ve diğer kurumlar tarafından paylaşılmasını istiyoruz. Eğitim-öğretim sürecinde kuruma katkı sağlayan, hizmet sunan paydaşların ve tedarikçilerin sundukları hizmet kalitesinin artırılmasını amaçlıyoruz. Öğrenciler ve öğretmenler arasında daha iyiyi yakalamak konusunda bir yarış ortamı oluşturarak, onların motive edilmesini destekliyoruz. Farklı ve yeni uygulamaları ortaya çıkararak, insan kaynaklarından maksimum düzeyde istifade etmek, kamu kaynaklarının doğru, rasyonel ve verimli kullanılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Sivil Toplum Kurumları, aile birliği, mezunlar derneği gibi okula gönüllü hizmet eden kurumların eğitime katkı düzeylerinin yükseltilmesini hedefliyoruz. ? Okullar en iyi olmak için nasıl bir süreç izliyor? Kurumlar yıl içerisinde uyguladıklarını ilçeye bildiriyor, daha sonra seçici kurul bunları inceliyor. Bunlar sergileniyor ve destekleniyor.




Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
fazıl ateş
fazıl ateş - 13 yıl Önce

Ben bu habere yorum yapmöak için değil okulumuza ihtiyaç olduğu için yazıyorum ve yardımlarınızı bekliyorum MARDİNin bir köyünde görev yapıyorum okulumuz çok kötü şartlarda eğitim yapıyor. İhtiyaç listesi: Bilgisayar, badana-boya, projeksiyon cihazı, fotokopi makinası, deney araçları, tepegöz, hikaye kitabı, kaynak kitap, giysi, okul giysisi, kırtasiye malzemesi, hertürlü desteğinizi bekliyoruz ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN.. [email protected]

SIRADAKİ HABER