ÖĞRENCİ 'SINAV KALKSIN' DİYOR AMA ENDİŞELİ

IKSara'nın 11, 12'nci sınıf öğrencileri, mezunlar ve tekrar üniversite için ter döken 1209 gençle yaptığı anketten ilginç sonuçlar çıktı. Veriler şöyle:

ÖĞRENCİ 'SINAV KALKSIN' DİYOR AMA ENDİŞELİ
 

- Katılımcıların yüzde 52'si dershaneye gidiyor.
- Düz lise öğrencilerinin yüzde 41'i, Anadolu lisesi öğrencilerinin yüzde 69'u, meslek lisesi öğrencilerinin yüzde 45'i, fen lisesi öğrencilerinin yüzde 66'sı, özel lise öğrencilerinin yüzde 74'ü dershaneye gidiyor.
- Yüzde 68 'üniversite sınavı kalksın', yüzde 32'si 'hayır' görüşünde. Düz liselilerin yüzde 76'sı, Anadolu liselilerin yüzde 58'i, meslek liselilerin yüzde 67'si, fen liselilerin yüzde 66'sı, özel liseye gidenlerin yüzde 60'ı 'Sınav kalksın' diyor. 'Sınava devam' diyenlerin çoğu Anadolu ve özel lise öğrencileri.

ACABA ADALETSİZ OLUR MU?

- Öğrencilere 'üniversiteye merkezi sistemle mi yoksa her bir üniversiteye başvurularak mı girilmeli?' diye sorulunca öğrencilerin yüzde 56'sı merkezi sınav, yüzde 44'ü ikinci sistemden yana. 
- YGS yerine üniversitelerin kendi kriterleriyle giriş sistemini belirlemeleri olasılığına yüzde 51,8'i 'taraflı olur'; yüzde 48,2'si 'tarafsız olur' görüşünde. Adayların yüzde 56'sı merkezi sınavlar kalkarsa yerine gelecek olan sistemin de 'adaletli olmayacağı' düşüncesinde.

NEREDE İLGİ DAHA FAZLA?

- 'Sizce dershanelerin özel okula dönüştürülmesi iyi bir fikir mi?' sorusuna yüzde 39,3 'evet' derken, yüzde 60,7'si karşı çıktı. 'İkisi de ücretsiz olsa, hangisine devam edersiniz?' şeklindeki soruya yüzde 40 'okul', yüzde 60 'dershane' yanıtını verdi. 
- Dershaneye gidenlerin yüzde 42'si dershane olmadan da sınavı kazanabileceğine inanıyor. Yüzde 58'i inanmıyor. 
- Dershaneye giden adayların yüzde 75'i dershanede daha fazla ilgi gösterildiğini belirtiyor. Yüzde 25'i ise okulda daha fazla ilgi gördüğünü söylüyor.
Tercih dershane hocası

DERSHANEYE giden adaylara dershane mi yoksa okuldaki öğretmenleri mi daha donanımlı buldukları soruldu. Düz liselilerin yüzde 23'ü, Anadolu liselilerin yüzde 27'si, meslek liselilerin yüzde 25'i, fen liselilerin yüzde 39'u, özel liselilerin yüzde 41'i 'okuldaki öğretmenler' dedi. Dershanedeki öğretmenleri daha donanımlı bulduklarını söyleyenlerin oranı ise düz liselilerde yüzde 77, Anadolu liselilerde yüzde 73, meslek liselilerde yüzde 75, fen liselilerde yüzde 61, özel liselilerde yüzde 59.(AKŞAM)
Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER