Öğretmen Atama Sistemi Değişecek

Öğretmen olabilmenin şartları yeniden düzenleniyor. Öğretmen atamalarını değiştirecek sistemi SABAH'a açıklayan Bakan Dinçer, eğitim sisteminde tespit ettiği en önemli sorunun nitelikli öğretmen yetiştirmek olduğunu kaydetti.

 Öğretmen Atama Sistemi Değişecek
Öğretmen alımının ilgili üniversiteden mezun olmuş diploma sahiplerinin KPSS puanı ve kura sistemiyle gerçekleştiğini belirterek, "Mevcut sistem objektif ama öğretmenlik mesleği için yeterli değil" dedi. Yeterlilik kazanan öğretmenlerin atamalarının ardından da mutlaka oryantasyon eğitimi alacaklarını belirten Bakan Dinçer, şunları kaydetti:

İLK ORYANTASYON EYLÜLDE

"Biz pilot olarak oryantasyon eğitimini bu yıl ataması yapılacak 11 bin 544 öğretmen adayına vereceğiz. Gönül isterdi ki 40 bin öğretmenimize verelim ancak zaman yeterli değil. Atanacak olan öğretmenlerimiz okullar açılmadan önce Eylül ayında 3 hafta boyunca mesleki eğitim alacaklar. Eğitimler atandıkları illerde verilecek. Oryantasyon eğitiminde genç öğretmenlere hem mesleki hem de atandıkları ilin eğitim şartları ve özelliklerine ilişkin bilgi verilecek. Bu uygulama bundan sonraki yıllarda yeni atanan her öğretmene yapılacak." Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı öğretmen yeterlilik sınavı tasarısına göre, KPSS'de Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavlarında başarılı olan öğretmen adayları kendi branşlarında seçme sınavına katılacak. Soruları üniversitelerden hazırlanacak uygulamayı EĞİTEK yapacak. Henüz tasarı halindeki bu uygulama için önümüzdeki yasama döneminde devlet personel alımıyla ilgili yasada değişiklik yapılması öngörülüyor. Milli Eğitim Bakanı Dinçer, mevcut görev yapmakta olan öğretmenlerin de gelecek yıldan itibaren "Mesleki Yenilik" eğitiminden geçirileceğini belirterek, "Tecrübeli öğretmenlerimiz de yeni mevzuat ve gelişen teknoloji ile yenilikler konusunda sürekli bir eğitimden geçirilecek" diye konuştu.

84 ayrı alanda branş sınavı

2010 KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'nda kopya ve soru sızdırma iddialarının ardından gündeme gelen MEB'in yeterlilik Sınavı, Milli Eğitim Şura kararları arasında yer almıştı. Buna göre, örneğin resim öğretmenliği için resim alanında, matematik öğretmenliği için Matematik alanında olmak üzere toplam 84 alanda sınav yapılacak. Yeterlilik branş sınavlarının MEB bünyesinde yapılması öngörülüyor. Türkçe öğretmeni olmak isteyen bir aday, bu alanda lisans eğitimin tamamladıktan sonra gireceği yeterlilik sınavında, Matematik, Fizik soruları çözmek zorunda kalmayacak. Sadece Türkçe soruları ile yeterliliği ölçülecek. Bu sınavların altyapısını da Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü geliştiriyor.



Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
hüseyin
hüseyin - 13 yıl Önce

Önce bakan atama sistemi değişmeli . işi bilmeyen konulara hakim olmayan bakanların ataması durdurulmalı. eğitimin içinden gelen konulara hakim insanlar Milli Eğitim Bakanı olmalı....

SIRADAKİ HABER