ÖĞRETMEN ATAMA SÜRECİ NASIL İLERLER ?

Meclisin tatile girmesi nedeniyle, öğretmen atama sürecinde neler yaşanacak?

ÖĞRETMEN ATAMA SÜRECİ NASIL İLERLER ?
Meclisin tatile girmesi nedeniyle, öğretmen atama sürecinde neler yaşanacak?

Meclis Genel Kurulu, içinde 35 bin öğretmen kadrosuna atama izni de veren torba yasanın görüşmeleri sırasında, 1 Ekim 2014 tarihinde toplanmak üzere, tatile girmiştir.

Bu tatil nedeniyle, öğretmen atama süreci sorunlu geçecektir.

Şuan iki ihtimal bulunmaktadır.

1. İHTİMAL

MEB, atama izni olmamasına rağmen, öğretmen atama ilanına çıkar, başvuruları alır ve yerleştirme işlemlerini sonuçlandırır. Bu sürecin olabilmesi için atama iznine gerek yoktur. Ancak, yerleştirme sonrasında, atama kararnamelerinin illere gönderilmesi ve adayların göreve başlayabilmesi için, torba kanun tasarısının yasalaşması beklenir. Meclis 1 Ekimde açılır ve torba kanun görüşmelerinin bitirilmesi ve kanunun Resmi Gazetede yayımı örneğin 15 Ekimi bulursa, öğretmenler de bu tarihten itibaren göreve başlayabilir.

2. İHTİMAL

Anayasa'nın 93. maddesi şu şekildedir:

"Meclis, bir yasama yılında en çok üç ay tatil yapabilir; ara verme veya tatil sırasında, doğrudan doğruya veya Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, Cumhurbaşkanınca toplantıya çağrılır.
 Meclis Başkanı da doğrudan doğruya veya üyelerin beşte birinin yazılı istemi üzerine, Meclisi toplantıya çağırır.
 Ara verme veya tatil sırasında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisinde, öncelikle bu toplantıyı gerektiren konu görüşülmeden ara verme veya tatile devam edilemez."

Bu maddeye göre, Cumhurbaşkanının Meclisi doğrudan toplantıya çağırma yetkisi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanlığının devir teslimi ise 28 Ağustos'ta olacaktır. Tıklayınız.

28 Ağustos'tan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Meclisi toplantıya çağırması mümkündür. Meclis toplantıya çağrılır ve 35 bin atama izni veren bir düzenleme görüşülerek karara bağlanır. Ancak bunun olabilmesi için hem muhalefetin hem medyanın hem de adayların kamuoyu baskısı oluşturması gerekmektedir. Aksi halde ilk ihtimal yaşanacaktır.

Diğer taraftan, Meclis, yeni Cumhurbaşkanının ant içmesi için 28 Ağustos'ta olağanüstü toplantıya çağrılmıştır. Bu toplantı da, Tayyip Erdoğan, Anayasa'nın 103. maddesinde yer alan metni okuyup andiçecektir. Bu özel günde, yemin merasimi dışında ayrıca yasama faaliyetinin icra edilip edilmeyeceği şuan için net değildir.

memurlar.net
Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER