Öğretmen kurstan geçirilecek

Bakan Dinçer: Öğretmenlere göreve başlamadan önce iki hafta kurs verilecek. Ayrıca her yıl yeterlilik değerlendirmesi yapılacak.

Öğretmen kurstan geçirilecek

Türk eğitim sisteminin en ciddi sorunlarından ‘öğretmen yetiştirme ve seçme’ konusunu masaya yatıran yeni Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, dört kademeli bir çalışma başlattı. İlk aşamada, öğretmenlerin branşlarıyla bakanlığın ihtiyaçları örtüştürülecek. İkinci aşamada seçme sistemi değişecek. Üçüncü aşamada öğretmenlere görev başlamadan kurs verilecek. Son aşamada ise öğretmenlerin her yıl yeterliliği değerlendirilecek. Dinçer, öğretmenleri en az üç yılda bir ay eğitime almayı da düşünüyor. Dinçer, dört kademeli çalışmayı şöyle açıkladı:

 

İstihdam: 230 bin öğretmen açıkta olmasına karşın 150 bin öğretmen açığı var. Bunun en önemli nedeni iş bekleyen öğretmenlerin branşlarının ihtiyaç duyulan alanlar olmaması. Halihazırda 145 öğretmenlik alanı var ve MEB son dönemde sadece 20 alanda yoğun bir şekilde öğretmen alımı yapıyor. Bu konuda YÖK ile MEB bir araya gelerek 2012’den itibaren eğitim fakültesi kontenjanlarının MEB’in öğretmen ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmesi sağlanacak.

 

Öğretmen seçme: Öğretmen seçim yöntemi aslında bir atama sistemi. Sınav ile objektif bir şekilde atamalar yapılıyor ama alanında çok iyi olup da KPSS’de başarılı olamayan öğretmenler açısından sıkıntı oluyor. Yeni seçme sisteminde öğretmenin sadece sınav başarısı değil sosyo-psikolojik olarak bu mesleğe hazır olup olmadığı da değerlendirilebilir. Bu konuda sendikalarla, akademisyenlerle bir araya gelip daha adil bir sistem üzerinde çalışacağız.

 

Yeni öğretmene uyum kursu: Bu yıl ilk kez uygulanacak bu kurslar, yeni atanacak 11 bin 500 öğretmenle başlayacak. Bu öğretmenlere “Atandın git başla” denilmeyecek. Atandıkları illerde iki hafta kursa alınacaklar. Gittikleri yerin sosyo kültürel yapısını, iletişim kurmanın yollarını, öğretmenlik mesleğinin temellerini, danışmanlık rolünü, alan bilgilerini, performans bilgilerini ve bilişim teknolojilerini anlatacağız.

 

Her öğretmene yeterlilik denetimi: Öğretmenlerin işe başladıktan sonra kendilerini geliştirmeleri hedefleniyor. Bu nedenle en az üç yılda bir öğretmenler birer aylık kurslara alınacak. Öğretmenlere her yıl yeterlilik değerlendirmesi yapacağız. Bu klasik müfettiş denetimi olmayacak. Yapılacak değerlendirmelerin sonuçlarına göre bu öğretmenlerin eksikleri kapatılacak.

 

Sınıflarda üç tahta olacak

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, FATİH projesi çerçevesinde de her sınıfta üç tahta olacağını anlattı. Dinçer, internet bağlantılı dokunmatik tahtalarla öğrencilerdeki tablet bilgisayarların birbirine bağlı olacağını, 2012’den itibaren de projenin 5. ve 9. sınıflarda uygulanacağını duyurdu. Sınıflarda internet bağlantılı dokunmatik LED ekran, ‘kara tahta’ ve mürekkepli silinebilir kalemlerin kullanılacağı üçüncü bir tahta kullanılacak.

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
şahin gençtürk
şahin gençtürk - 13 yıl Önce

hiçbir bakan milli eğitimdeki gibi personelini böyle hakir görüp küçültmez.yani eğitimdeki tek sorun öğretmenlerin yetersizliği mi.

SIRADAKİ HABER