ÖĞRETMEN VE MÜDÜRLERİN 13 HAZİRAN KORKUSU

Okulların kapanmasına sayılı günler kala, eğitim camiasında 'görevden alma' ve 'tayin' endişesi yaşanıyor. Aynı okulda 10 yıldır görev yapan yaklaşık 200 bin öğretmen ile 4 yıldır görev yapan okul müdürleri, müdür başyardımcıları ile yardımcıları 'görevden alınma' veya 'başka bir okula atanma' kaygısı taşıyor.

ÖĞRETMEN VE MÜDÜRLERİN 13 HAZİRAN KORKUSU
Kamuoyunda Dershanelerin Kapatılmasını öngören Yasa olarak bilinen, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan 6528 sayılı Kanun gereğince, bir okulda 4 yıl ve üzeri müdür, müdür başyardımcısı ve yardımcısı olarak görev yapanların, görev süreleri 13 Haziran Cuma günü itibariyle sona erecek.

Görev süresi 4 yıldan az olanların ise bu sürenin tamamlanmasını takip eden ilk ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erecek.
3 BİN GİDECEK, 13 BİN YERİNDE KALACAK
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, 6528 Sayılı Yasa Gereği Atama Yönetmeliği hazırlandığını ve bunun da 13 Haziran'da yürürlüğe gireceğini belirtirken, okulların kapandığı gün yaklaşık 16 bin okul müdür, müdür baş yardımcısı ve yardımcısının görevinin sona ereceğini anımsattılar. Bu müdürlerden hangilerinin yerlerinde kalacağının hazırlanan yönetmelik çerçevesinde belirleneceğini ifade eden yetkililer, sadece 3 ila 4 bin okul yöneticisinin görevinin son bulacağını, diğer 12 ile 13 bin yöneticinin ise yerlerinde kalacağını söylediler.
12 YILLIK ÖĞRETMENLERİN DURUMU NE OLACAK?

Eğitim camiasında yöneticilerin yanı sıra, aynı okulda 12 yıldır görev yapan öğretmenlerin de başka okullara atanacağı söylentileri yayılırken, Bakanlık yetkilileri bunun doğru olmadığını açıkladılar. 6528 Sayılı Yasa'da bu yönde bir hükmün bulunmadığına dikkat çeken yetkililer, dolayısıyla böyle bir atama işlemi olmadığını belirttiler.

500 BİN ÖĞRETMEN MERKEZE GELMEYİ BEKLİYOR

Ancak eğitim uzmanları, özellikle büyük şehirlerin metropol ilçeleri başta olmak üzere, yaklaşık 200 bin öğretmenin aynı okulda 10 yıl ve üzeri süredir görev yaptığına dikkat çektiler. Aynı okulda bu kadar uzun süre çalışılmasının, eğitim heyecanını ve dinamizmini yitirme tehlikesi yarattığına vurgu yapan uzmanlar, "Hem orada uzun süre görev yapan öğretmenlerin verimliliğini artırmak hem de taşrada olup da merkez ilçelere gelmek için yıllardır bekleyen 400 ila 500 bin öğretmene motivasyon sağlamak için bu değişikliğin yapılması gerekir. Düşünsenize, merkez okulların tamamı bu şekilde dolu olduğu için taşradaki öğretmenin, performansını yükseltip o okullara atanma umudu bile yok. Eğer 10 yıl çizgisi çekilebilirse, bu öğretmenlere de yeni bir şevk ve heyecan gelir" diye konuştular.

Uzmanlar, "Peki ama aynı okulda uzun yıllar görev yapan bu öğretmenler, başka illere mi gönderilmeli" sorusuna, "Hayır başka ile göndermeye gerek yok. Bulunduğu ilde ancak görev yaptığı ilçe dışındaki bir okula atanabilirler. Böylece aile düzenlerini de bozmadan, herkesin memnun kalacağı bir düzenleme yapılmış olur" dediler.

 
Hürriyet/Aysel ALP
Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
dağıstanlı
dağıstanlı - 10 yıl Önce

Vallahi hiç te korkumuz yok.ebs düşünsün .müdür ve müdür yardımcılığı için birbirlerine girmeye başladılar.başkanları müdür oldu üyeleri maraba

öğretmen
öğretmen - 10 yıl Önce

bayrağın dikili olduğu yerlerde farketmez...

TOLGA BİLEYZİK
TOLGA BİLEYZİK - 10 yıl Önce

Vallahi de billahi de benim 13 haziran korkum yok.19 yıldır idareciyim.bunun 11 yılını lise müdürlüğünde geçirdim.Aslanlar gibi öğretmenler odasına girer ve verilen sınıflarımın dersini işlerim.

TOLGA BİLEYZİK
TOLGA BİLEYZİK - 10 yıl Önce

Vallahi de billahi de benim 13 haziran korkum yok.19 yıldır idareciyim.bunun 11 yılını lise müdürlüğünde geçirdim.Aslanlar gibi öğretmenler odasına girer ve verilen sınıflarımın dersini işlerim.

galip omur
galip omur - 10 yıl Önce

doğru bir uygulama olur yerli yerince yapılırsa

Berkcan ATACAN
Berkcan ATACAN - 10 yıl Önce

Tolga müdürümün yorumunu beğendim ve alkışlıyorum...Bu işi haddinden fazla büyüttük gözümüzde,sonuçta hepimiz öğretmen olarak atandık..Yapmayın bunu bu kadar gözünüzde büyütmeyin...Bir bayrak yarışı olarak görün..İnsan sevgisini ön planda tutarsak..hiç bir şey baki değil..rahat ve huzurlu olmak gerekiyor..selamlar..

Hakan
Hakan - 10 yıl Önce

Tolga hocam senin için sorun yok anladığım kadarıyla müdürlük yaptığın yıllarda o güzel iletişim ortamını ve dostluğu yitirmemişsiniz tabiki öğretmenler odasına alnı ak girebilirsiniz hakkınız.Ya oturduğu koltuğa yapışan kibirlenen öğretmeni odadan kovan dayakçı ayakçı kıyakçı tipler bunlar nasıl girecek asıl korkak bunlar.Müdürlük gitmesin diye sendika bile değiştirecek kadar düşmüşler.Bunlar koltuk olsun kaktüse bile otururlar.

SIRADAKİ HABER