Öğretmene Performans Değerlendirme Sistemi

Bazı illerde pilot uygulanmasına başlanan performans değerlendirme sistemi Nevşehir ilinde de uygulanıyor.Bu sisteme yönelik eleştiri Nevşehir Türk Eğitim Sen Mevzuat sekreterinden geldi.İşte Performans Değerlendirme Sisteminin değerlendirilmesi...

Öğretmene Performans Değerlendirme Sistemi
1-    Okullarda öğretmenlerin kendilerini değerlendirmelerinin objektif olmayacağı gibi zümrelerinin de birbirlerini değerlendirirken aralarındaki ilişki düzeyi öne çıkacağından objektif bir değerlendirme olmayacaktır.
2-    Okul Müdürünün yapacağı değerlendirmede, öğretmenlerin okul müdürü ile olan ilişkilerine göre yapılacağı endişesi taşımaktadır.Okul müdürlerinin öğretmenle olan olumlu veya olumsuz ilişkileri ön plana çıkacağından gerçek anlam da değerlendirme yapmayacaklardır.İdarecilerin öğretmenlere açtığı veya açtırdığı soruşturma ve ek görev gibi işlerden; idareciler öğretmenlerden olumlu not, görüş alamayacaktır.Haklı da olsa haksız da olsa bir durum olumsuz olarak her iki kesimi de yansıyacaktır.

3-    Bu değerlendirmede elde edilen sonuç ve verilerin ileri ki bir zamanda öğretmenler ve idareciler için değişik amaçla kullanabileceği endişesi vardır.Bu sistemle elde edilecek veriler idarecileri veya öğretmenler açısından olumsuz bir yönde değerlendirilebilir.Özellikle de sözleşmeli memurların sözleşmesinin yenilenmeme durumu yaşanabilir endişesini taşımaktadırlar.

4-    Bu değerlendirmelerin ödül alma sürecinde kullanılması , yine İl ve İlçe Milli Eğitim yetkilileri ve okul idarecilerinin , öğretmenleri ödül teklifleri konusunda adil olmayacakları, yapılacak bu değerlendirmede istedikleri kişilere daha çok puan verecekleri endişeleri taşımaktadır.Tayin atama gibi durumlarda bu değerlendirme etkili olacağından değerlendirme yapan kişiler arasında husumet kavga gibi durumlar mutlaka yaşanacak bu işlemlerde yargıya taşınacaktır.

5-    Yine öğretmen ve idareciler, kendilerini bu şekilde değerlendirmeye tabi tutan bu sistemin kendilerinde idarecilere karşı kin ve nefret duygusu geliştireceği endişesi taşımaktadır.

6-    Öğretmenler bu değerlendirmelerin etik olmayacağını, okul idarecilerinin kendilerine yakın olan kişilere daha toleranslı olacakları ve diğer başarılı öğretmenlerin bu durumdan olumsuz yönde etkilenerek çalışma şevklerinin kırılacağını düşünmekteyiz.

7-    Kurumda başarılı bir şekilde çalıştığı halde ve sistemin performans değerlendirilmesi bölümüne katılmayan öğretmenlere ödül verilmeyeceği gibi haklı bir endişe taşımaktadır.Özelliklede veli değerlendirme bölümünde öğretmen ilişkisi çeşitli nedenlerle iyi olmayan veliler öğretmenin performansını düşük vereceğinden öğretmen mağdur olacaktır.Çünkü veli değerlendirilmeyecek hesapta vermeyecektir.

8-    Değerlendirme sonucunda mağdur olacak kişiler meydana geleceğinden, mağduriyet yaşayan kişiler kurumlarında çalışma huzurunu bozabileceği ve değerlendirmede  düşük puan alması sonucunda çalışmalarını tamamen bırakacağı bu durumun eğitim-öğretim ve kurum huzuru açısından olumsuzluklara sebep olabileceği endişesi yaratmaktadır.

9-    İl genelinde bazı eğitim kurumlarının ve yöneticilerinin yapmış olduğu çalışmaları kurum amirleri tarafından reklam edilmesi ve kasıtlı olarak büyütmesi, diğer eğitim kurumlarının yaptığı çalışmaların daha iyi olmasına rağmen görmezlikten gelinmesi, değerlendirme sürecinde aynı tavrı sürdürebileceği ve o eğitim kurumlarına daha çok puan verileceği endişesi taşımaktadır.

10-                   Değerlendirme sonucunda iyi puan alan öğretmenlerin başarılıymış gibi lanse edilmesi düşük puan alan öğretmenlerin başarısız öğretmen gibi değerlendirileceği ve öğretmenler arasında tartışmalara ve gruplaşmalara meydan vereceği açıktır.

11-                   Devlet kurumları içerisinde çalışmayan ve başarısız gözüken eğitim çalışanları mı ki Performans değerlendirilmesine tabi tutuluyor ve sistem getiriliyor. Diğer devlet kurumları çok başarılı olmaları nedeniyle bu tür sistem kapsamında değerlendirmelere tabi tutuluyor.Eğitim camiası kendi içinde ve diğer kurumlarca başarısızmış gösteriliyor ve performansı şimdiden düşüyor.Kendilerini denek gibi görüyorlar veya sahipsiz hissediyorlar.

12-                   İdareciler ve öğretmenler kendilerini bu sistem ile fişlenmek olarak görmektedir.

13-                   Sayısal veriler girilirken düşük gelir ve eğitim düzeyinde bulunan ve veli katkısı olmayan okullar maddi yetersizlik yüzünden başarısız olarak mı değerlendirilecek.Bu gibi okulun öğretmenleri ödül veya puan alamayacaklar mı?

14-                   Veli eğitim düzeyinin düşük olduğu okullarda veya evinde internet bağlantısı bulunmayan veliler Performans sistemine yanlış değerlendirme yapacak veya girmeyecektir.Bu veliler okullardan girmeye çalışacaklar velileri de öğretmen veya idareciler yönlendirecektir  dolayısıyla değerlendirme objektif olmayacaktır.

15-                   Sistem tarafından seçilen öğrencileri öğretmenler etkileyecek değerlendirme öğretmenin istediği yönde gerçekleşecektir.

16-                   Okulla ilişkisi olmayan ve okulun faaliyet  ve başarısından haberdar olmayan velilerin yapacağı değerlendirme ne kadar gerçekçi olabilir.

17-                   Kurumda öğretmenler ve idareciler anlaşarak ortak bir değerlendirme yaptıkları takdirde kurum başarılı mı sayılacak.Personel yüksek performans göstermiş mi olacak.Takibi ve anlaşılması mümkün olmayacaktır.

18-                   Sistem uygulanmak isteniyorsa tarafsız denetmenlerce eldeki verilere,hazırlanan kriterlere kurumun ve çevrenin özelliklerine göre yapılmalı,değerlendirme aynı meslek ve kurumdaki kişilere yaptırılmamalıdır.Performans değerlendirilmek isteniyorsa karşılıklı olarak öğretmenler birbirini değerlendiremez.Amir durumunda ki kişi memuru değerlendirebilir ama memur amirini değerlendiremez.Bu değerlendirmeyi başkalarının yapması daha uygun olacaktır.Çünkü memurlar ile amirler bir çok yerde görev yapma ve görevini yerine getirme konusunda sorun yaşamıştır.

19-                   Kurum değerlendirme de çevrenin şartları dikkate alınmamış tüm kurumlar eşit kabul edilmiştir ki bu baştan bir çok kurumu şimdiden başarısız kılmıştır.Özellikle veli değerlendirmesi ve sayısal veriler açısından imkanları kısıtlı olan kurumlar okulun ekonomik olarak imkanlarını düşünülmeden bir çok işi yapmamış,bir çok malzemeyi temin etmemiş olarak görülecektir.Başkalarının yapmadığı işlerden kurum ve öğretmen cezalandırılacaktır.Bu durumda idareci,öğretmen ve kurum performansı düşük gelecektir.

20-                   Çok zor şartlar altında çalışan ve diğer memurlara göre daha az ücret alan öğretmenler birde bu sistemde ödül alamayınca nasıl bir eğitim yapacağı şimdiden bellidir.Doğu ve güneydoğuda diğer bölgelerde coğrafi şartların çok ağır olduğu yerlerde terör ve doğa şartları ile tek başına mücadele eden eğitim çalışanları nasıl bir performans değerlendirmesine tabi tutulacak manidardır.Sistem değerlendirmesi sonucunda ödül de alamayacak olan eğitim çalışanı kendini ne ile teselli edecek veya sistemi getirenler buna nasıl bir önlem alacak belli değildir.


  Önder DOĞAN 
  Mevzuat Sekteri




kamugazetesi


Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
nejmi tut
nejmi tut - 13 yıl Önce

öğretmen ve yöneticileri böyle bir sistemle değerlendirmek demek;kesinlikle yanlışlıklara yol açacak ve okullarda gruplaşmalar başlayacaktır.böyle basit bir değerlendirme sonucuna göre göre öğretmenin veya idarecinin değerlendirilmesi çok yanlış.bu kadar basit düşünemezsiniz.

SIRADAKİ HABER