ÖĞRETMENLERE 5 SAAT EK DERS ÜCRETİ VERİLECEK. MERKEZİ SINAV KİTAPÇIĞI BELLİ OLDU.

İlk 6 sınavı önümüzdeki ayın sonunda yapılacak Temel eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nde üniversite sınavlannda olduğu gibi her öğrenci için hazırlanmış kişiye özgü kitapçık dağıtılmayacak. Sorular iki farklı kitapçıkta toplanacak. Kopyaya karşı her sınıfta iki öğretmen gözetmen olacak.

ÖĞRETMENLERE 5 SAAT EK DERS ÜCRETİ VERİLECEK. MERKEZİ SINAV KİTAPÇIĞI BELLİ OLDU.
İlk 6 sınavı önümüzdeki ayın sonunda yapılacak Temel eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nde üniversite sınavlannda olduğu gibi her öğrenci için hazırlanmış kişiye özgü kitapçık dağıtılmayacak. Sorular iki farklı kitapçıkta toplanacak. Kopyaya karşı her sınıfta iki öğretmen gözetmen olacak.
 
Öğretmen 5 saat ek ders ücreti alacak
 
Bu yıl ilk kez 8. sınıfların gireceği ve sonuçları başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'ne (TEOG) göre öğrenciler 6 temel dersten 12 smava girecekler. Merkezi ortak sınavın yapılacağı dersler Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC inkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olacak. Türkçe, Matematik, Yabancı Dil ile Fen ve Teknoloji derslerinin okullarda yapılan ikinci yazılısı, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin ilk yazılıları merkezi olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilecek, öğrenciler her dönem bu derslerden birer sınava merkezi olarak girmiş olacak. Böylece ilk dönem 6, ikinci dönem de 6 olmak üzere yıl sonuna kadar 12 merkezi sınava katılacaklar.
 
Öğrencilerin okullarında girdikleri bu derslerden sınavların birinin merkezi olarak yapılacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), "Bu yüzden biz ayrı bir sınav icat etmiyoruz, var olan sınavlardan birini merkezi olarak yapıyoruz" diyerek, sistemin yeni sınavlar yaratmadığını savunuyor. Eğitimciler ise sonuçları liselere yerleştirmede kullanılacak bu sınavların yüzde 70 oranında yerleştirme puanına etkisi olacağına dikkat çekerek, "öğretmenin yaptığı rutin bir okul sınavı gibi değerlendirilmesinin mümkün olmadığını" vurguluyor. Ayrıca yeni sistemin etkisi çok yüksek 12 ayrı sınavıyla strese neden olacağını ve velilerin hatta eğitimcilerin bile anlayamayacağı kadar karmaşık olduğunu, güvenlik başta olmak üzere çeşitli riskler barındıracağını ifade ediyor.
 
İLK SINAVLAR BAŞLIYOR
 
Birinci dönemde gerçekleştirilecek ilk 6 sınav için tarih belli oldu. Bu sınavlar kasımın son haftasında iki günde yapılacak. Bu iki gün okullar tatil olacak, ikinci dönemin sınavları için tarih ise 2014 Nisan ayının son haftası. Yine sınavlar iki günde yapılacak ve okullar bu süre içinde tatil olacak. Bu tarihlerde okullarda yalnızca sınavlara girecek 8. sınıflar olacak.
 
Bu sınavlara öğrenciler kendi okullarında girecek. Smavda "tanıdık öğretmen riskini" ortadan kaldırmak için başka okullarda görevli öğretmenler sınıflarda gözetmenlik yapacak. Böylece öğretmenler sokulmayacak ve öğretmenin öğrencisine yardım etme olasılığı da engellenmiş olacak. Peki sınavlarda öğrencilere üniversite sınavlarında olduğu gibi kişiye özel kitapçık mı dağıtılacak, yoksa SBS'de olduğu gibi iki tür kitapçık mı? Bu soruya Milli Eğitim Bakanlığı "iki farklı tür kitapçık" olacak diyerek, şu yanıtı verdi:
 
GELECEKTE BARKOT OLACAK
 
SINAVLARDA her sınıfta iki gözetmen öğretmen görev yapacak. Kopya çekme olasılığı da böylece önlenmiş olacak. Tek okul bulunan bölgelerde öğretmen görevlendirilmesi, ulaşım gibi sorunlara nasıl çözüm bulunacağını bakanlık şöyle açıkladı: "Tek okullu bölge sayımız az. Ama il ve ilçe müdürlüklerince belirlenen yetkililer sınavda görevlendirilecek. Öğrenciler için ise İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri'nce sınav salonları belirlenecek"
 
"Merkezi değerlendirme yazılılarında smav güvenliğine yönelik olarak farklı kitapçık türleri hazırlanacak. Bu aşamada kişiye özgü kitapçık uygulanması düşünülmüyor. Sistemin orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içermesi planlandığından o dönemde bar- kot benzeri sistemlerle yazılıların değerlendirilmesi düşünülüyor. Ancak şu aşamada soruların basımı, dağıtımı ve uygulanması aşamasında gereken tüm güvenlik tedbirlerini daha önce uygulanan sınav sistemlerinde olduğu gibi bu sistemde de uygulayacağız. Ortak sınavlarda smav güvenliğine yönelik olarak en az iki farklı kitapçık türü öngörülüyor, ihtiyaca göre daha fazla kitapçık türü de hazırlanacak."
 
KAMERA DA KULLANILACAK
 
MEB, merkezi sınavlarda sınav güvenliliğinin sağlanması için alacağı önlemleri de şöyle sıraladı: "öğretmenlerin smav gözetmeni olarak farklı okullarda görevlendirilmesi, gerektiği durumlarda öğrencilerin farklı sınıflara dağıtılması, gerektiği durumlarda sınıflara kamera sistemi kurulması." Bu sınavlara tıpkı SBS'de olduğu gibi yurtdışında yaşayan öğrenciler de bakanlığın yurtdışı birimlerinin belirlediği sınav çıkmakta bir başka yıl ise tam tersi bir durum gözlenmektedir. Bunun nedeni standart ve denenmiş soru hazırlamanın güçlüğüdür. Bu nedenle öğretmenlerin soru hazırlaması özel olarak uzun süre çok kapsamlı eğitimler alacak grupla söz konusu olabilir. Diğer yandan MEB çeşitli konularda eğitim verip deneyim kazandırdığı yüzlerce öğretmeni alakasız atamalarla alakasız görevlere yönlendirebilmektedir. Seçilmiş bir grubun uzman statüsüyle özel olarak yetiştirilmesi ve kadro garantisinin sağlanması öğretmen sorularından yararlanmak için yeterli olabilir.
 
'SORU PROFESYONEL İŞİDİR'
 
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Yönetim Kurulu Başkanı Enver YÜCEL
 
ÇOKTAN seçmeli soruların amacına doğru hizmet edecek şekilde hazırlanması profesyonel bir iştir. MEB soru yazmaya ilgi duyan öğretmenlere soru hazırlama teknikleri ve ölçme değerlendirme üzerine hem teorik hem de uygulamalı eğitimler vermelidir. Bu eğitimler sonucunda yetişen nitelikli soru yazarlarına teşvik sistemi ile soru yazdırmalıdır. Bu sorular ortak bir havuzda belli ölçme bilimi kriterlerine göre tasnif edilmeli ve sürekli biriktirilmelidir.
 
'ÖĞRETMENLER DE KULLANILSIN'
Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Yaşar ÖZDEN SORU hazırlamak bir uzmanlık işi, eğer ölçme amaçlı kullanılabilecek seviyede soru hazırlayabilecek öğretmenler varsa bu kişilerden faydalanmamak kaynak israfıdır ama söylediğim gibi bu bir uzmanlık işidir. Eğer bu kabul edilirse bunun maddi karşılığının olmasını normal karşılamamız gerekir.
 
'ÖĞRETMENDEN FAYDALANILSIN'
 
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK
 
MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesindeki birim bu konuda önemli bir birikim sahibi olmuş durumda. Bu noktada öğretmenlerimizin bilgi ve birikiminden de fay-dalanılması güzel. Çünkü sahada olan, öğrenciyi tanıyan, müfredatı uygulayan ve müfredatla verilen bilginin nasıl ölçülebileceğini en iyi bilen öğretmendir.
 
'YETKİN ÖĞRETMENLER HAZIRLAMALI'
 
Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Cansel GÜVEN
 
EMEĞİN karşılığı ödenmek şartıyla, bakanlıktaki istekli ve alanında yetkin öğretmenler belli sayıda ve konularda soru göndermeli, daha liyakatli, tecrübeli öğretmenlerden oluşan komisyon tarafından sorular seçilmelidir. Halen okullarımızdan, İngilizce ve din dersi hariç 4 branşta fen, Türkçe, matematik, tarih birer öğretmen adı istenmiş durumda. Merkezi sistemde ortak sınav çalışma grubu oluşturulacağı söylenmiştir. Bakanlık bu branşlardan ekte gönderdiği tabloya göre, 7 coğrafi bölgeden birer branş öğretmeni talep etmiş, seçilen öğretmenlerle çalışma grubunu oluşturacağı anlaşılmakta. Bunun dışında şu ana kadar bilgi yoktur. Ancak bu öğretmenlerin hepai belli bir sendikaya üye. Bunun için de liyakatten çok yandaşlığın ön planda tutulduğu endişesini taşımaktayız.
 
Habertürk
Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER