ÖĞRETMENLERİN EN GÖZDE BRANŞI HANGİSİ

Okul Öncesi Öğretmenliği, gençlerin arasında çok tercih edilen bir meslek haline geldi. Yeni eğitim sistemiyle birlikte artık birçok üniversitede bu bölüm dikkat çekmeye başladı.

ÖĞRETMENLERİN EN  GÖZDE BRANŞI HANGİSİ
4+4+4 yasası ve uygulamasında en çok tartışılan konulardan biri de okula başlama yaşıydı. Her ne kadar şu anda anasınıfı zorunlu olmasa da bakanlığın uygulamaları ile dolaylı olarak okul çağına gelen her çocuğun anasınıfına devam etmesi hedefleniyor. Bunun yanında, büyük şehirlerde hem baba hem de annenin çalıştığı aile sayısı oldukça yüksek. Hal böyle olunca, daha küçük yaşlarda çocuğunu okula göndermeyi tercih eden aile sayısı gün geçtikçe artıyor. Tüm bu gelişmeler dikkate alındığında okul öncesi öğretmenlerine olan ihtiyacın yakın gelecekte hızla artması bekleniyor.
 
 
KONTENJANLARIN NEREDEYSE TAMAMI DOLDU
 
 
2013 ÖSYS'de Okul Öncesi Öğretmenliği tercihi yapan adaylar 49 devlet, 10 vakıf ve 5 Kıbrıs üniversitesi olmak üzere 64 farklı üniversite içinden tercih yaptı. Bu üniversitelerdeki toplam 6 bin 361 kontenjanın %83'ü devlet üniversitelerinde bulunuyordu. Temmuz ayının son haftasında açıklanan ilk yerleştirmelerde devlet üniversitelerindeki kontenjanların neredeyse tamamı doldu. Vakıf üniversitelerindeki kontenjanlarda da doluluk oranı oldukça yüksekti (%97). Kıbrıs'taki özel üniversitelerde ise çok büyük boşluklar kaldığı görüldü. Ayrıca geçen sene vakıf üniversiteleri arasında dolmayan tek programın Bahçeşehir Üniversitesi'ndeki ücretli İngilizce Okul Öncesi Programı olduğunu belirtmek isterim.
 
 
 
44 ŞEHİRDE EĞİTİM ALMAK MÜMKÜN
 
 
 
Kesin kayıt yaptırma oranları incelendiğinde devlete yerleşen her 100 öğrenciden 95'inin kesin kayıt yaptırdığını görüyoruz. Bu öğrencilerin devlet üniversitelerini bilinçli ve kararlı şekilde tercih ettiklerini söyleyebiliriz. Vakıf üniversitelerindeki durum ise oldukça dikkat çekici. Vakıflara yerleşen her yüz kişiden 21'i daha sonra kesin kayıt yaptırmamış. Okul öncesi öğretmenlere ihtiyacın artacağı öngörüsyle olsa gerek, 2013 ek yerleştirme döneminde üç devlet üniversitesinde yeni açılan ve ilk kez öğrenci alan programlar olduğunu görüyoruz. Okul Öncesi Öğretmenliği bölümlerinin coğrafi dağılımına göre Türkiye'de 44 farklı şehirde eğitim alınabiliyor. Vakıf üniversitelerinde için seçenekler Ankara, Gaziantep, İstanbul ve Konya. Kıbrıs'ta Gazi Mağusa, Girne, Lefke ve Lefkoşa'daki KKTC üniversitelerinde bu bölüm bulunuyor.
 
 
 
UZAKTAN EĞİTİM SEÇENEĞİ
 
 
 
Okul Öncesi Öğretmenliği okumak isteyen adaylar için ikinci öğretim seçenekleri oldukça geniş. İkinci öğretim olan üniversiteler Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Erzurum, Giresun, İzmir, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas, Trabzon, Yozgat illerinde bulunuyor. İkinci öğretim kontenjanları (1.892) toplamın %30'unu oluşturuyor. İngilizce Öğretmenliği okumak isteyen adaylar için ayrıca uzaktan öğretim seçeneği bulunmuyor.
 
 
 
PAMUKKALE LİSTENİN BAŞINDA
 
 
 
Okul Öncesi Öğretmenliği kontenjanlarının üniversitelere göre dağılımı incelendiğinde devlet üniversitelerinde listenin başında 226 kontenjanı olan ve ikinci öğretim programları da bulunan Pamukkale ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversiteleri geliyor. Devlet üniversiteleri içinde en düşük kontenjanı olan program Aksaray Üniversitesi'nin (41 kont) Okul Öncesi Öğretmenliği programı. Bu alanda en başarılı öğrencilerin gözdesi olan Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği programının kontenjanı 62.
 
 
ÖZEL OKULDA BURS İMKANI
 
 
Vakıf üniversitelerindeki yıllık eğitim ücretleri geniş bir aralıkta yer alıyor. Listenin başında yıllık ücreti 25.000 TL üzerinde olan Bahçeşehir ve Okan Üniversiteleri bulunuyor. En hesaplı eğitim ise yıllık 15.000 TL ile Mevlana Üniversitesi'nde. Vakıf, bu bölümdü bulunan 594 kontenjanın bursluluk dağılımı öğrenciler için önemli fırsatlara işaret ediyor. Bursluluk oranı %26.
 
Burak Kılanç Akşam
Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER