ÖĞRETMENLERİN ROTASYONU NASIL OLACAK?

Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği rotasyon süresini 8 yıl olarak belirledi.

ÖĞRETMENLERİN ROTASYONU NASIL OLACAK?
Bu sürenin en azından 12 yıl olmasını beklentisinde olan öğretmenler hayal kırıklığına uğrarken, özellikle hizmet süresi az olan öğretmenler arasında 8 yıllık rotasyon süresini uygun görenler de bulunuyor.
 
Süre ile ilgili tartışmalar dışında, bugün yayınlanan Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre rotasyona ilişkin hususları memurunyeri.com olarak şöyle özetleyebiliriz:
 
En fazla 8 yıl
 
Öğretmenler aynı eğitim kurumunda adaylık süresi de dahil olmak üzere toplamda en fazla 8 yıl görev yapabilecekler.
 
8 yıl hangi tarih itibariyle belirlenecek?
 
Öğretmenler için, 8 yıl hesabı yapılırken 30 Eylül tarihi esas alınacak. Yani, aynı eğitim kurumunda yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla toplam 8 yıl görev yapan öğretmenlerin atamaları gerçekleştirilecek.
 
Rotasyon ataması nereye yapılacak?
 
8 yılını dolduran öğretmenin ataması, yapılacak duyuru üzerine ders yılının sona erdiği tarihten itibaren en fazla iki ay içinde, coğrafi durum ve ulaşım şartları göz önünde bulundurularak valiliklerce belirlenen ilçe gruplarında olmak üzere, alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına, tercihleri doğrultusunda ve hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak.
 
Tercihlerine atanamayanlar ile tercih yapmayanların atamaları ise aynı eğitim kurumundaki görev süresi en fazla olandan başlamak üzere alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan ilçe gruplarındaki eğitim kurumlarına valiliklerce resen yapılacak.
 
Boş öğretmen kadroları nerede yer alacak?
 
Rotasyon için Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan duyuruda; alanlar itibarıyla boş öğretmen kadroları, rotasyon suretiyle ataması yapılacaklardan boşalacak muhtemel öğretmen kadroları, başvurunun yapılma şekli, başvuru yeri ve süresi ile diğer hususlara yer verilecek.
 
Öğretmenlere, rotasyon için kaç tercih hakkı verilecek?
 
Bu şekilde yapılacak atamalarda, öğretmenlere en fazla 40 eğitim kurumu tercih etme hakkı verilecek.
 
Hizmet puanlarının hesabı nasıl olacak?
 
Rotasyon kapsamında yer değiştirecek öğretmenlerin hizmet puanlarının hesabında başvuru tarihinin son günü dikkate alınacak.
 
Rotasyonda esas alınacak 8 yıllık süreler nasıl hesaplanacak?
 
8 yıllık görev süresinin hesabına; aynı eğitim kurumunda ikinci görev kapsamında yönetici olarak geçen görev süreleri hariç olmak üzere yıllık izin, hastalık izni, vekâlet, geçici görev ve benzeri nedenlerle fiilen yapılmayan öğretmenlik görevleri de dâhil edilir.
 
Eğitim kurumunun adının değişmesi, dönüşmesi veya birleşmesi fark etmeyecek. Yani  değişen, dönüşen veya birleştirilen eğitim kurumlarında geçen sürelerin tamamı 8 yıllık görev süresinin hesabında birlikte dikkate alınacak.
 
Spor liseleri beden eğitimi öğretmenleri ile güzel sanatlar liseleri müzik ve resim öğretmenleri aynı kapsamdaki okullara atanabilecek
 
Spor liselerinin beden eğitimi ve güzel sanatlar liselerinin müzik ve görsel sanatlar/resim öğretmenliklerine ilgili mevzuatı uyarınca sınavla atanmış olanlardan aynı eğitim kurumunda 8 yıllık görev süresini dolduranların başka eğitim kurumuna atamaları, aynı kapsamda bulunan eğitim kurumları ile sınırlı olarak yapılacak.
 
Sınıf öğretmenlerinin rotasyonu uzayabilecek
 
Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan eğitim kurumlarında görev yapanlar hariç olmak üzere alanı sınıf öğretmeni olan öğretmenlerden ara sınıflarda görev yapmakta iken aynı eğitim kurumunda 8 yıllık görev süresini dolduranların başka eğitim kurumuna atamaları, aynı sınıf ve şubeyle devam etmeleri şartıyla 4 üncü sınıfı okuttukları ders yılının sona erdiği tarihe kadar ertelenecek.
 
Alanlarında norm kadro açığı olmayan öğretmenlerin rotasyonu
 
Kadrolarının olduğu ilçe gruplarında bulunan eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro açığı bulunmayan öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri, aynı kapsamdaki bir sonraki atama dönemine kadar ertelenecek.
 
Rotasyona tabi olmayan öğretmenler
 
Yönetmelik gereğince rotasyon suretiyle atamaya tabi olmayan öğretmenler ise şöyle belirlendi:
 
-Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların öğretmen olan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşleri,
 
-Engelli öğretmenler, engellilik durumuna bağlı yer değişikliği yapanlardan bu durumları devam eden öğretmenler,
 
-Özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler 
 
Uygulama 12 yıl olarak başlayacak
 
Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile rotasyon uygulaması, 2014-2015 öğretim yılında 12 yıl, 2015- 2016 öğretim yılında 11 yıl, 2016-2017 öğretim yılında 10 yıl, 2017-2018 öğretim yılında 9 yıl görev yapan öğretmenler hakkında uygulanacak.
Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER